Hihetetlenül egyszerű, mégis nagyon menő dologgal készültem mára. Azt ugye felesleges részleteznem, hogy manapság a lakosság nagy átlaga műkaján él, ami tele van tartósítószerekkel, mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal, cukorral, és csak a jó ég tudja mivel még. Értem én, hogy az állandó rohanás miatt semmire sincs idő, na de, hogy megegyünk minden sz.rt azért, mert sietünk!? Talán lassítani kéne…
Elcsépelt mondás, de igazán lényegi dologra tapint rá, „az vagy, amit megeszel”. Talán napjainkban minden korábbinál hangsúlyosabb mondanivalóval bír, és próbál rávilágítani az egészség- és testtudatos étkezés fontosságára.

Ha Te is a mindennap főzőcskézők táborát erősíted, akkor pontosan tudod, hogy vannak alapvető élelmiszerek.
Nincs benne nagy talány, ezek azok, amik alapvetően mindig vannak otthon. Persze ez egyénileg változik, de nagy átlagban, ha végzel egy rögtönzött közvélemény kutatást (persze most szigorúan online, mert még a végén kiderül, hogy én buzdítottam mindenkit a csoportosulásra), nagyjából ugyan azokat fogják válaszként mondani a megkérdezettek. De! Hiába böngésztem a szakirodalmat sehol nem tettek említést a Nutelláról. Pedig szerintem a Nutella a legalapabb élelmiszer! (Persze, ha diétázol, ne egyél hozzá kenyeret.)

Ha az ember gyereke diabos lesz, két választása marad:
– titokban eszi tovább,
– vagy talál egy olyan verziót, ami a diétába is beilleszthető.

Persze, aki titokba nyomja, az is kipróbálhatja a „miféle” verziót is!

Hozzávalók

  • 260 g török mogyoró
  • 6 evőkanál eritrit
  • 25 g cukormentes kakaópor
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 3 e.k. kókuszolaj (de bármilyen semleges ízű olaj, vagy mogyoróolaj is jó!)

Elkészítés

Sütőt 180 fokra előmelegít, mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe borít, megpirít.
Sütőből kivesz, hűlni hagy, majd, amikor már kézzel fogható, barna nem szeretem hülye madarat (héját)- amennyire hagyja magát- ledörzsöli.

Ha kihűlt, turmixgépbe/aprítóba tesz, és „liszt” állagúra darál. Ha kész (halkan megjegyzem, hogy a malomipari tevékenység időigényes!) a kakaópor, a juharszirup, az olaj, és az édesítőszer is mehet bele. Addig darál, amíg sima és „selymes” állagú lesz.
A folyamatot végül egy csavaros üveggel zárjuk.

Tárolás

Hogyan tároljuk?
Először is: jól eldugva, mert különben nem vesszük hasznát az alábbi soroknak.
NEM kell hűteni, mert nem tartalmaz tojást és tejtermékeket sem. Szóval lezárt üvegben, szobahőmérsékleten, illetéktelen személyektől távol.

Meddig tárolható?
Erre írnék ki egy háziversenyt… ki meddig tudta megőrizni.
Na, nem a minőségét, az üveg tartalmát.

Amúgy 6 hónapig bírná…
De tuti nem fogja!

Ch 100 g-ban: 3 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!