„A cseresznyevirág (…) három nap alatt kinyitja szirmait, mintha egy rövid pillanatra alászállna az ég a földre. Örülünk, ha kinyílnak a bimbók, s ha elhervadnak, vigasztalódunk az emlékekkel. Hát nem ennyi az élet?”

A konyhaablak a kertben lévő egyetlen gyümölcsfára néz. Évekkel ezelőtt leánygyermek kérte a szülinapján, hogy ültessünk neki egy cseresznyefát. Elmentünk, kiválasztotta, elültettük, és azóta kb. a környékére sem ment. Nagyjából ennyi a sztorija, mert ugye türelmet nem árultak a fa mellé… Az első években nemigen hozott termést, mire pedig termő lett, a gyermek felnőtt, és nem igazán érdeklődik már a csonthéjasok iránt.

„A cseresznye nem csak finom, hanem remek élettani hatásai is vannak. 78-82 százaléka víz, energiatartalma csak 65-70 kcal (100 gramm). Zsír (0,3 g) és fehérje alig van benne, de szénhidrátot (13 gramm), növényi rostot (1,3 g) tartalmaz. Érettségétől függ, mennyi gyümölcscukrot tartalmaz. Gyorsan megemeli a test energiaszintjét, serkenti a melatonin hormon keletkezését az agyban, így hozzájárul a pihentető alváshoz. A természetgyógyászok szerint érvédő, szívizom-erősítő hatása is van. Antociánokat tartalmaz, amik csökkentik például köszvény és ízületi gyulladás miatti fájdalmat. Akadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet.] Jelentős a C-vitamin tartalma (10–15 mg), sok benne a foszfor, kalcium, nátrium, kobalt, kálium (190–220 mg), vas. Kedvezően hat a fogak és a csontok fejlődésére. Sokan gyógynövényként is hasznosítják, szárából tisztító, vízhajtó, hatású teát készítenek. Hívei szerint a pattanásokat is elmulasztja. Mint a friss gyümölcsök nagy része, segít a székrekedés ellen, az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is szerepet tulajdonítanak neki. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan, a cseresznyében is sok a kedvező élettani hatású antioxidáns és a flavonoid. A sötétebb cseresznyének magasabb az antioxidáns-tartalma.”

…és most, hogy mindent IS tudunk róla, irány a létra, vagy a szomszéd kertje (de az ágakat ne tördeld le, ha jövőre is onnan akarod majd lopni…)

Hozzávalók

  • 300 g dia-wellness -50% liszt
    240 g vaj
    120 g görög joghurt
    1 citrom leve
    8 e.k. HIDEG víz
    1 csipet só
  • 1 db tojás + 1 e.k víz(kenéshez)
    1 e.k. eritrit (szóráshoz)
  • 1 kg cseresznye (magozott netto súly)
    1 e.k. negyedannyi
    1 t.k. fahéj
    1 e.k. dia-wellness zsemlemorzsi

Tészta elkészítése

Lisztet, a sót összekeverjük, a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Beletesszük a görög joghurtot, citromlevet és a vizet, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha ragacsos, még egy pici lisztet adunk hozzá.)
Amíg kerítünk valakit, aki kimagozza a cseresznyét tészta folpackban a hűtőben várakozik.
Ha nincs alkalmas palimadár a közelben, akkor sajnos marad a magad uram, ha szolgád nincsen…
Magozott cserkóra édesítő, fahéj rászór, további törődést nem igényel.
A tésztát hűtőből kivesz, kettéoszt, felét hűtőbe(egyenlőre) visszateszi.
Tésztából gombócot formáz, sütőpapír közepén elhelyez, halványan lisztez, kerekre kinyújt (kb 0.5 cm vastagra).
Közepére (szélétől 2,5-3 cm-re már nem kerül töltelék!!!) zsemlemorzsit rászór, fele cseresznyét ráhalmoz. Szélét körben visszahajt, tészta peremet a tojással elkevert vízzel lekeni, és kevés eritrittel megszórja. Előmelegített, 180 fokos sütőben, 30-35 perc alatt készre süti.
Amíg sül az első áldozat, fent leírt módon másodikat sülési pozícióba rendez.
Elégedetten hátra dől és megállapítja, hogy ez a nap sem telt el hiába.

Ch: 277g (összes, 20 szelet)
1 szelet: 14 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!