Annyiranagyon a sóska receptet akartam erre a hétre, de aztán beletrollkodtak az akarásomba. A saslik partira legrégebbi és leghűbb receptolvasóm egy tepsi süteménnyel érkezett. Természetesen nem az enyéim közül valóval, mert ugye azt csak OLVASNI szokta, ámde cukormentessel készült, és akkora sikert aratott, hogy a végét el kellett dugni, hogy maradjon a gyereknek. Persze a kis nyavajásnak nem volt elég, mert 2 nap múlva ilyet rendelt a névnapjára is, úgyhogy el kellett kérjem a receptet.

Egyetlen baja van, azonnal eltűnik, amint landol a pulton. Olyan finom, egyszerű és nagyszerű, hogy csütörtökön újra sütöttem, csak kicsit átplasztikáztam nekem jobban tetszősre a receptet, és az eredeti változat helyett szilvával készült, mert épp az vót akciós a bótban. Még egy előnye van: nem kell stresszelnünk azon, hogy egyben marad-e szeletelésnél, mert úgysem fog, hiszen nincs alja!

Elő a kanalakkal, érkezik a tálban sült gyümölcsös pite!

Hozzávalók (20x30cm-es sütőtálhoz)

Morzsa

  • 50 g dw -50% liszt
  • 50 g zabpehely
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 50 g vaj
  • 12,5 g negyedannyi
  • 125 ml joghurt

Gyümölcs
I. Nektarinos meggyes töltelék

  • 1/2 kiló nektarin
  • 1/2 kiló meggy
  • 5 g negyedannyi
  • 1 ek. fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

II. Szilvás

  • 1 kiló szilva
  • 5 g negyedannyi
  • 1 ek. fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés

Gyümölcsöket magozzuk, kockázzuk, tálba tesszük és rászórunk mindent.
Tésztához szárazanyagokat tálba tesszük, majd mehet bele az olvasztott vaj és a joghurt. Alaposan összekeverjük és, ha egy masszaszerű izé a végeredmény, elégedetten hátbaveregetjük magunkat.
Kerámiatálba borítjuk a gyümölcsöt, majd kézzel vagy kanállal rádobáljuk a masszát. Nem baj, ha kilóg a gyümölcs, úgyis megdagad a szódabikarbóna miatt.
180 °C-on 25-30 percig sütjük.
(Az eredeti receptben dupla mennyiségű volt a tészta, elsőre úgy sütöttem, de könnyű nyári desszertnek – ebéd után- pont elég a fele is. A szilvás már eszerint készült.)

Ch teljes mennyiségben (nektarinos-meggyes): 167 g
Ch teljes mennyiségben (szilvás): 185 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!