Annyiranagyon a sóska receptet akartam erre a hétre, de aztán beletrollkodtak az akarásomba. A saslik partira legrégebbi és leghűbb receptolvasóm egy tepsi süteménnyel érkezett. Természetesen nem az enyéim közül valóval, mert ugye azt csak OLVASNI szokta, ámde cukormentessel készült, és akkora sikert aratott, hogy a végét el kellett dugni, hogy maradjon a gyereknek. Persze a kis nyavajásnak nem volt elég, mert 2 nap múlva ilyet rendelt a névnapjára is, úgyhogy el kellett kérjem a receptet.
Egyetlen baja van, azonnal eltűnik, amint landol a pulton. Olyan finom, egyszerű és nagyszerű, hogy csütörtökön újra sütöttem, csak kicsit átplasztikáztam nekem jobban tetszősre a receptet, és az eredeti változat helyett szilvával készült, mert épp az vót akciós a bótban. Még egy előnye van: nem kell stresszelnünk azon, hogy egyben marad-e szeletelésnél, mert úgysem fog, hiszen nincs alja!
Elő a kanalakkal, érkezik a tálban sült gyümölcsös pite!
Hozzávalók (20x30cm-es sütőtálhoz)
Morzsa
- 50 g dw -50% liszt
- 50 g zabpehely
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 50 g vaj
- 12,5 g negyedannyi
- 125 ml joghurt
Gyümölcs
I. Nektarinos meggyes töltelék
- 1/2 kiló nektarin
- 1/2 kiló meggy
- 5 g negyedannyi
- 1 ek. fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
II. Szilvás
- 1 kiló szilva
- 5 g negyedannyi
- 1 ek. fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
Gyümölcsöket magozzuk, kockázzuk, tálba tesszük és rászórunk mindent.
Tésztához szárazanyagokat tálba tesszük, majd mehet bele az olvasztott vaj és a joghurt. Alaposan összekeverjük és, ha egy masszaszerű izé a végeredmény, elégedetten hátbaveregetjük magunkat.
Kerámiatálba borítjuk a gyümölcsöt, majd kézzel vagy kanállal rádobáljuk a masszát. Nem baj, ha kilóg a gyümölcs, úgyis megdagad a szódabikarbóna miatt.
180 °C-on 25-30 percig sütjük.
(Az eredeti receptben dupla mennyiségű volt a tészta, elsőre úgy sütöttem, de könnyű nyári desszertnek – ebéd után- pont elég a fele is. A szilvás már eszerint készült.)
Ch teljes mennyiségben (nektarinos-meggyes): 167 g
Ch teljes mennyiségben (szilvás): 185 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!