…és lassan beletörődsz, hogy idén a karácsony se lesz olyan, mint máskor… Nem hagyhatod az utolsó pillanatra a készülődést (mert ki tudja mit hoz a holnap, a jövő hét vagy a következő hónap)… Idén talán (végre) a karácsony nem a vásárlásról, beszerzésről szól majd. Idén talán lesz idő elgondolkodni azon, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, nem az ajándékoké. Idén talán lesz idő megállni és élvezni a pillanatot, örülni annak, ha együtt lehet a család. Idén talán sokkal jobban tudjuk majd értékelni azt, amit eddigi életünkben úgy gondoltunk, hogy természetes (vagy teher és nyűg, csak legyen már vége).
Ha folyamatosan azon gondolkodsz, bosszankodsz, mérgelődsz, amin nem tudsz változtatni csak keserű leszel.
Egyetlen ember van, aki ezekben az időkben is békességet hozhat az életedbe. Te. …ha elfogadod azt, amit nem tudsz megváltoztatni. Akárhogy is van (maszkban, kijárási tilalommal) a következő pár hét nekem az év legszebb időszaka lesz akkor is! …mert a karácsony szép… de én várni sokkal jobban szeretem!
Nyavajoghatnék, mert az idei Adventre (is) annyi tervem volt… De úgy döntöttem, hogy ahelyett, hogy azon búslakodnék, ami nincs, ami most nem lehet, örülök annak, ami van! Adventi vásár helyett… például ma a Bécsi palacsintának!
Hozzávalók (8 fő)
Természetesen mindenkinek van egy tuti palacsinta receptje… ne változtassatok rajta, ha bevált! Azok kedvéért pedig, akik most kezdik a randalírozást a konyhában:
Palacsinta tészta hozzávalók
- 2 db tojás
- 2 e.k. olaj
- 2 dl tej
- 60 g Dia-Wellness -CH liszt
- 140 g Tönköly fehérliszt
- Csipet só
- Fél mokkáskanál szódabikarbóna (ez csak akkor kell, ha nincs bubisvizünk!)
- Bubis víz
Töltelék
- 1 kg túró
- 3 darab tojás
- 3 ek. tejföl
- 100 g negyedannyi édesítő
- 1 ek rumaroma
- 1 csipet só
- 10 dkg mazsola (opcionális)
Öntet
- 200 g Dia-Wellness vanília pudingpor (főzős)
- 8 dl tej vagy víz
Elkészítés
Túrótölteléket kikeverjük. (Mindent bele!) Palacsintát kisütjük. A pudingport a vízzel (vagy tejjel) elkeverjünk majd főzünk a kívánt állag eléréséig. A palacsintákat megtöltjük a túróval, feltekerjük, majd középen kettévágjuk.
Belerakjuk a kivajazott sütőedénybe úgy, hogy a vágott felükkel felfelé álljanak, majd kissé egymásra csúsztatjuk őket. Vaníliás öntetünkkel nyakon borítjuk a palacsintákat és előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Palacsinta sütése gyengébbek (kezdők) kedvéért
Nem, nem kell bele sem édesítő, sem eritrit, se cukor! Aki nem ch csökkentetten csinálja, annak egyszerűbb az arányokat megjegyezni, ahány tojás, annyi e.k. olaj, annyi dl tej, és annyiszor 10 dkg liszt + a járulékos anyagok.
A palacsintasütésnek továbbra is egyetlen titka van: a türelmi idő. A fenti hozzávalókat a VÍZ KIVÉTELÉVEL kézi habverővel csomómentesre keverjük, és békén hagyjuk a pulton minimum 30 percig. Amikor az idő letelik, állandó kevergetés mellett (kézi habverővel) annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen. (Ha beleteszel egy kanalat lefolyik róla, de bevonatot képez rajta.) Palacsintasütőt olajjal kiken (ezt csak az első darabnál kell megtenni, utána a tésztába kevert olaj meggátolja már, hogy odatapadjon majd), forrósít és mehet bele a tészta. (kb 3/4 merőkanálnyi, annyi csak, hogy vékonyan elterüljön a sütőben) Amikor a tészta elkezd hólyagosodni, szépen elválik már a sütő oldalától is. Lapos fakanállal óvatosan alányúlunk és megfordítjuk. Még kb 30 mp-et hagyjuk sülni és tányérra csúsztatjuk. Aztán kezdjük elölről. Mondom! Olajozni a továbbiakban már nem kell!!!
Ui.: Lehetne szebb és fotogénebb a cucc, ha óvatosan csak a tekercsek köré borogatjuk az öntetet, de mi így szeretjük!
Ch (1 adagban mazsola nélkül): 34,5 g
Ch (1 adagban mazsolával): 43,1g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!