…és lassan beletörődsz, hogy idén a karácsony se lesz olyan, mint máskor… Nem hagyhatod az utolsó pillanatra a készülődést (mert ki tudja mit hoz a holnap, a jövő hét vagy a következő hónap)… Idén talán (végre) a karácsony nem a vásárlásról, beszerzésről szól majd. Idén talán lesz idő elgondolkodni azon, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, nem az ajándékoké. Idén talán lesz idő megállni és élvezni a pillanatot, örülni annak, ha együtt lehet a család. Idén talán sokkal jobban tudjuk majd értékelni azt, amit eddigi életünkben úgy gondoltunk, hogy természetes (vagy teher és nyűg, csak legyen már vége).

Ha folyamatosan azon gondolkodsz, bosszankodsz, mérgelődsz, amin nem tudsz változtatni csak keserű leszel.
Egyetlen ember van, aki ezekben az időkben is békességet hozhat az életedbe. Te. …ha elfogadod azt, amit nem tudsz megváltoztatni. Akárhogy is van (maszkban, kijárási tilalommal) a következő pár hét nekem az év legszebb időszaka lesz akkor is! …mert a karácsony szép… de én várni sokkal jobban szeretem!

Nyavajoghatnék, mert az idei Adventre (is) annyi tervem volt… De úgy döntöttem, hogy ahelyett, hogy azon búslakodnék, ami nincs, ami most nem lehet, örülök annak, ami van! Adventi vásár helyett… például ma a Bécsi palacsintának!

Hozzávalók (8 fő)

Természetesen mindenkinek van egy tuti palacsinta receptje… ne változtassatok rajta, ha bevált! Azok kedvéért pedig, akik most kezdik a randalírozást a konyhában:

Palacsinta tészta hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 2 e.k. olaj
  • 2 dl tej
  • 60 g Dia-Wellness -CH liszt
  • 140 g Tönköly fehérliszt
  • Csipet só
  • Fél mokkáskanál szódabikarbóna (ez csak akkor kell, ha nincs bubisvizünk!)
  • Bubis víz

Töltelék

  • 1 kg túró
  • 3 darab tojás
  • 3 ek. tejföl
  • 100 g negyedannyi édesítő
  • 1 ek rumaroma
  • 1 csipet só
  • 10 dkg mazsola (opcionális)

Öntet

  • 200 g Dia-Wellness vanília pudingpor (főzős)
  • 8 dl tej vagy víz

Elkészítés

Túrótölteléket kikeverjük. (Mindent bele!) Palacsintát kisütjük. A pudingport a vízzel (vagy tejjel) elkeverjünk majd főzünk a kívánt állag eléréséig. A palacsintákat megtöltjük a túróval, feltekerjük, majd középen kettévágjuk.
Belerakjuk a kivajazott sütőedénybe úgy, hogy a vágott felükkel felfelé álljanak, majd kissé egymásra csúsztatjuk őket. Vaníliás öntetünkkel nyakon borítjuk a palacsintákat és előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Palacsinta sütése gyengébbek (kezdők) kedvéért

Nem, nem kell bele sem édesítő, sem eritrit, se cukor! Aki nem ch csökkentetten csinálja, annak egyszerűbb az arányokat megjegyezni, ahány tojás, annyi e.k. olaj, annyi dl tej, és annyiszor 10 dkg liszt + a járulékos anyagok.
A palacsintasütésnek továbbra is egyetlen titka van: a türelmi idő. A fenti hozzávalókat a VÍZ KIVÉTELÉVEL kézi habverővel csomómentesre keverjük, és békén hagyjuk a pulton minimum 30 percig. Amikor az idő letelik, állandó kevergetés mellett (kézi habverővel) annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen. (Ha beleteszel egy kanalat lefolyik róla, de bevonatot képez rajta.) Palacsintasütőt olajjal kiken (ezt csak az első darabnál kell megtenni, utána a tésztába kevert olaj meggátolja már, hogy odatapadjon majd), forrósít és mehet bele a tészta. (kb 3/4 merőkanálnyi, annyi csak, hogy vékonyan elterüljön a sütőben) Amikor a tészta elkezd hólyagosodni, szépen elválik már a sütő oldalától is. Lapos fakanállal óvatosan alányúlunk és megfordítjuk. Még kb 30 mp-et hagyjuk sülni és tányérra csúsztatjuk. Aztán kezdjük elölről. Mondom! Olajozni a továbbiakban már nem kell!!!

Ui.: Lehetne szebb és fotogénebb a cucc, ha óvatosan csak a tekercsek köré borogatjuk az öntetet, de mi így szeretjük!

Ch (1 adagban mazsola nélkül): 34,5 g
Ch (1 adagban mazsolával): 43,1g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!