Édes keserű

Ma rendhagyó módon, nem lesz rizsa, csak süti lesz.
Még keresem a szavakat arra, hogy új élet kezdődik. Nem csak neki, nekünk is.
Lezárult egy korszak, és ami most jön, abban tulajdonképpen már nincs szüksége ránk… vagyis persze van, de nem úgy, ahogy eddig, hogy majd Apa vagy Anya megoldja.
Nehéz dolog az elengedés (pláne egy kontrollmániásnak), de ez az élet rendje.
Mától elég, ha biztos benne, hogy mi mindig itt vagyunk. Mert örökké itt leszünk.

Reményik Sándor: Mi mindig búcsuzunk

Mondom néktek: mi mindíg búcsuzunk.
Az éjtől reggel, a nappaltól este,
A színektől, ha szürke por belepte,
A csöndtől, mikor hang zavarta fel,
A hangtól, mikor csendbe halkul el,
Minden szótól, amit kimond a szánk,
Minden mosolytól, mely sugárzott ránk,
Minden sebtől, mely fájt és égetett,
Minden képtől, mely belénk mélyedett,
Az álmainktól, mik nem teljesültek,
A lángjainktól, mik lassan kihűltek,
A tűnő tájtól, mit vonatról láttunk,
A kemény rögtől, min megállt a lábunk.

Mert nincs napkelte kettő, ugyanaz,
Mert minden csönd más, – minden könny, – vigasz,
Elfut a perc, az örök Idő várja,
Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána,
Sokszor könnyünk se hull, szívünk se fáj.
Hidegen hagy az elhagyott táj, –
Hogy eltemettük: róla nem tudunk.
És mégis mondom néktek:
Valamitől mi mindíg búcsuzunk.

…és búfelejtőnek meg álljon itt az a süti, ami nekem az abszolúte kedvenc, a sütemények királynője.
Igaz még sosem sütöttem, mert szagérzékeny vagyok, de csak kérnem kell, és megadatik, mert az én nővérem már sütikézi is.
Na meg fotózza, mert ami hozzánk kerül tepsi, az még a szeletelést sem éri meg…

Hozzávalók

Tészta:

  • 30 dkg dw -50% liszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 dkg eritrit
  • 1 tojás
  • 1 csomag szalakáli (ha nem hallottál még róla, az első sütés után tuti egy életre megjegyzed! Nem a megszokott cuki karácsonyi süteményillat… kifejezetten büdös!)
  • 1 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor

Krém:

  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vanillin zéró vaníliás cukor (vagy liszt és vanillin zéró helyett 1 cs vaníliapuding)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg eritrit

Elkészítés

A szalakálit 1 dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. Lehet, hogy működik anélkül is, de ez a mennyiség még nem a világvége. A dw lisztet a zsírral összegyúrjuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd 1 órát hűtőben pihentetjük.

3 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátán megsütjük. Akkor jó, ha a szalakáli már nem büdös (én szóltam, hogy az).
Nem szabad túlsütni!

A dw lisztet a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt, hozzáadjuk a vanilin zérót. (Már, ha nem a főzős pudingport választottuk inkább.)
Ha kihűlt a massza, a vajat az eritrittel habosra keverjük, és hozzáadjuk a krémhez.
Megtöltjük a 3 lapot, tetejét porcukorhelyettesítővel szórjuk, majd recés késsel szeleteljük. (1 nap bujkálás után az igazi!)
A „Mi ez a szaaag???” kérdés ezen a ponton jól jön, a sütemény létezését akár le is tagadhatjuk, és megehetjük mindazösszeset.

Ch teljes mennyiségben: 175 g
Ch 1 szeletben (40 szeletre vágva): 4,4 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!