Az örök klasszikus… Nyugi, nem nyergeltem át a héten a zeneiparba! Természetesen nem Mozarttal készültem ma (pedig az sem rossz), hanem a mama kedvenc pitéjével. Azt, hogy neki mennyire volt kedvenc, mondjuk nem tudom… De nekem az! Ebben a sütiben az a jó, hogy egyszerű, gyors, elronthatatlan és nem utolsó sorban nagyon finom! Mondjuk, ha nem szereted az almát, akkor nem annyira, de akkor egész egyszerűen cseréld ki a belevalót!

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg Dia-Wellness -50% liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 g negyedannyi édesítő
  • Fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kis poharas tejföl
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 50 gramm negyedannyi édesítő (alma savanyától függ, lehet ez kevesebb vagy több)
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek fahéj
  • 1 e.k citromlé
  • 2 e.k. dia-wellness panírmorzsa

Kenéshez: 1 db tojás

Elkészítés

A tésztához beborítjuk a szárazanyagokat (lisztet, negyedannyit, sót, sütőport) egy tálba, majd, ha úgy gondoljuk, hogy időnk, mint a tenger, elővesszük a reszelőt és a nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Ha nem, akkor irány a mikró… (Elég, ha a vajat teszed be, és Te megvárod kint.) Miután a vaj (így vagy úgy) bekerült a tálba, hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgát és a tejfölt is. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, és a tésztát lefóliázva minimum 30 percre hidegre tesszük. Ha az életed tervezetten zajlik, és tudod előre mit sütnél/ennél holnap, akkor nyugodtan gyúrd be a tésztát előző nap.

Amíg a tészta pihen, Neked eszedbe se jusson…valakinek meg kell csinálni a tölteléket is. Almát megpucol, vékonyan felszeletel. Szeleteket vajra dobál, citromlével meglocsol, negyedannyival, fahéjjal megszór. Amikor az alma picit levet enged, tüzet szüntet. Amíg langyosra hűl, van idő a láblógatásra is. Visszatértünket a konyhába, a tészta megmentésével kezdjük. Két felé osztjuk.

Enyhén lisztezett deszkán tepsi alakúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Elszórjuk rajta a zsemlemorzsit, és elosztjuk rajta az almát. Másik lapot is nyújtjuk, nyújtófára tekerve az almatöltelékre helyezzük. Tenyérrel óvatosan, de határozott mozdulatokkal tésztát az almához nyomkodjuk. (nem kell nekik sem a légüres tér, sem a védőtávolság, simuljanak csak!) Villával szurkáljuk, felvert tojással megkenjük, majd mindeközben előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Ha van időnk, és kedvünk a tésztát (és a tölteléket) cifrázhatjuk.
Minden látszat ellenére a belbecs nem változik, csak a külcsín!

Dizájn pite készítése

Tésztát két felé osztjuk. (Két rúd lesz ebből a tésztából.) Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Vonalzó híján nyújtófa segítségével harmadoljuk, a két oldalát bevagdaljuk. A középső harmadon elszórjuk a fele morzsát, és elosztjuk rajta az alma felét. Az első csíkot (mindkét oldalt) hagyjuk ott, ahol van, a másodikkal kezdünk! Bal föntről indulunk! Behajtjuk középre, majd rá jobbról be középre. Ha végig értünk, fölül is bezárjuk a sütemény oldalát. Sütőpapírral fedett tepsire helyezzük, felvert tojással megkenjük. Mielőtt még nagy ujjongásban törnénk ki, hogy sikerült, konstatáljuk, hogy az elején a tésztát ketté osztottuk, így kezdhetjük az egészet elölről.

Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük!

Ch teljes mennyiségben: 333 g
Ch 1 szeletben (30 kockára vágva): 11,1 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!