Az örök klasszikus… Nyugi, nem nyergeltem át a héten a zeneiparba! Természetesen nem Mozarttal készültem ma (pedig az sem rossz), hanem a mama kedvenc pitéjével. Azt, hogy neki mennyire volt kedvenc, mondjuk nem tudom… De nekem az! Ebben a sütiben az a jó, hogy egyszerű, gyors, elronthatatlan és nem utolsó sorban nagyon finom! Mondjuk, ha nem szereted az almát, akkor nem annyira, de akkor egész egyszerűen cseréld ki a belevalót!

Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg Dia-Wellness -50% liszt
- 25 dkg vaj
- 12 g negyedannyi édesítő
- Fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kis poharas tejföl
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 50 gramm negyedannyi édesítő (alma savanyától függ, lehet ez kevesebb vagy több)
- 10 dkg vaj
- 1 ek fahéj
- 1 e.k citromlé
- 2 e.k. dia-wellness panírmorzsa
Kenéshez: 1 db tojás
Elkészítés
A tésztához beborítjuk a szárazanyagokat (lisztet, negyedannyit, sót, sütőport) egy tálba, majd, ha úgy gondoljuk, hogy időnk, mint a tenger, elővesszük a reszelőt és a nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Ha nem, akkor irány a mikró… (Elég, ha a vajat teszed be, és Te megvárod kint.) Miután a vaj (így vagy úgy) bekerült a tálba, hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgát és a tejfölt is. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, és a tésztát lefóliázva minimum 30 percre hidegre tesszük. Ha az életed tervezetten zajlik, és tudod előre mit sütnél/ennél holnap, akkor nyugodtan gyúrd be a tésztát előző nap.
Amíg a tészta pihen, Neked eszedbe se jusson…valakinek meg kell csinálni a tölteléket is. Almát megpucol, vékonyan felszeletel. Szeleteket vajra dobál, citromlével meglocsol, negyedannyival, fahéjjal megszór. Amikor az alma picit levet enged, tüzet szüntet. Amíg langyosra hűl, van idő a láblógatásra is. Visszatértünket a konyhába, a tészta megmentésével kezdjük. Két felé osztjuk.
Enyhén lisztezett deszkán tepsi alakúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Elszórjuk rajta a zsemlemorzsit, és elosztjuk rajta az almát. Másik lapot is nyújtjuk, nyújtófára tekerve az almatöltelékre helyezzük. Tenyérrel óvatosan, de határozott mozdulatokkal tésztát az almához nyomkodjuk. (nem kell nekik sem a légüres tér, sem a védőtávolság, simuljanak csak!) Villával szurkáljuk, felvert tojással megkenjük, majd mindeközben előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Ha van időnk, és kedvünk a tésztát (és a tölteléket) cifrázhatjuk.
Minden látszat ellenére a belbecs nem változik, csak a külcsín!
Dizájn pite készítése
Tésztát két felé osztjuk. (Két rúd lesz ebből a tésztából.) Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Vonalzó híján nyújtófa segítségével harmadoljuk, a két oldalát bevagdaljuk. A középső harmadon elszórjuk a fele morzsát, és elosztjuk rajta az alma felét. Az első csíkot (mindkét oldalt) hagyjuk ott, ahol van, a másodikkal kezdünk! Bal föntről indulunk! Behajtjuk középre, majd rá jobbról be középre. Ha végig értünk, fölül is bezárjuk a sütemény oldalát. Sütőpapírral fedett tepsire helyezzük, felvert tojással megkenjük. Mielőtt még nagy ujjongásban törnénk ki, hogy sikerült, konstatáljuk, hogy az elején a tésztát ketté osztottuk, így kezdhetjük az egészet elölről.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük!
Ch teljes mennyiségben: 333 g
Ch 1 szeletben (30 kockára vágva): 11,1 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Görög gyros pitában
Diab diéta a la Panka házi pitával készített gyrost, görög salátával, tzatzikivel és répasalátával. Ilyen egy igazi vitaminbomba ebéd!
Pirított csirke kesudióval
Szója, gyömbér és fokhagyma adja az alapízeket ebben az ázsiai zöldséges ételben. Ha nincs otthon rizsborotok vagy szezámolajotok, nyugodtan hagyjátok ki a receptből!
Kukoricapelyhes ropogós csirkemellfalatok
A legendás KFC-csirke újjáéledt Panka konyhájában. A kukoricapehelytől olyan ellenállhatatlanul roppanós a bundája.
Heti menüsor diabos gyermekeknek oviba, suliba
Ha mindennap te csomagolod az ételt diabéteszes gyermekednek az oviba, suliba, néha jól jön egy kis külső inspiráció, új receptötlet!
Fahéjas-szilvás pite
A legjobb dolog, ami a szilvával történhet, hogy fahéjjal megszórva pite készül belőle. Diab diéta a la Panka cukormentes sütije.
Mézes-mustáros csirke
Ma már mindennek van diétás veriója! Diab diéta a la Panka mézes-mustáros csirkéjébe mézpótló kerül, hogy Panka diabéteszes lánya is ehessen belőle.
Baconben sült sajtos-tejfeles csirkemell
Gyors és ütős főétel, ami salátával tálalva szinte 0 gramm szénhidrát. Így az ebédbe egy kiadós desszert is belefér!
Almás-pisztáciás kosárka
Egy rém egyszerű Diab diéta a la Panka-desszert, amit készíthetünk diétás verzióban, mézpótlóval, és hagyományos módon, hogy mindenki örüljön!
Wokban sült zöldséges tészta csirkehússal
Ha valami ázsiaira vagy csak változatosságra vágytok, ez a Diab diéta a la Panka recept könnyen elkészíthető, bátran álljatok neki!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!