Márton nap (libasült és párolt káposzta nélkül)

„A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.”

Ha tudtam volna, hogy ma már csütörtök van, akkor beugrok a zöldségeshez, és lilakáposzta kerül legalább a sültcsirke mellé, de nem… Így itt ma az egyedüli liba én vagyok (nem ehető), és amúgy az osztrák krumplisalátát tökmagolajjal meg sokkal jobban szeretem, így sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom azt a tényt, hogy talán direkt csináltam.

Az Erdapfelsalat nem érdi hagyományos, de legalább a receptje egyetlen nagy meglepetést tartogat, azt, hogy semmi köze a majonézes krumplihoz! Zöldséges híján itt ma se snidling, se lilahagyma, de legalább vöröshagyma és krumpli volt itthon…

Hozzávalók (2-3 adag – jóétvágyúaknak 1…)

• 50 dkg burgonya
  • 2,5 dl húsleveslé (leveskockából is jó, ha épp nincs kéznél más)
  • 1 fej lila hagyma vagy friss snidling (vagy a kettő keveréke)
  • 1 ek. ecet (nekem ennél picit több, mert szeretem, ha nyanyanyú)
  • 3 ek. olaj
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors, édesítő ízlés szerint

Elkészítés

A salátához a krumplit héjában puhára főzzük. Melegen meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tálba rendezzük, és nyakon öntjük a meleg húslevessel. A mustárt az olajjal, sóval, borssal kikeverjük és a krumplihoz adjuk. Hagymát apró kockákra vágjuk, és mehet ez is bele. Majd beecetezzük, és pöppet megédesítjük. Keverünk rajta párat, amíg krémes állagú nem lesz, majd pár órára betesszük a hűtőbe, és békén hagyjuk.

Tökmagolajjal locsolva az igazi! (Akárhogy is fest…)

Ch teljes mennyiségben: 80 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!