Ahogy az idei év eddig sem úgy alakult, ahogy azt szerettük volna, miért lenne furcsa, hogy a nyár sem a régi már.
Emlékeztek még, amikor május 1-én nyitott a strand? Mondjuk idén, ha kinyithatott volna, ugyan ki akart volna télikabátban ücsörögni a medence partján?
Habár a tavasz úgy tűnik érdeklődés hiányában végleg elmaradt, most végre előkerülhet a rövidnadrág, és a grill rács!
Ma egy olyan sütirecepttel készültem, amit meg lehet sütni előző este, nem romlik meg, ha a kerti party alkalmával előkerül a hűtőből és kint felejtődik az asztalon.
Több okból sem.
Egyrészt azért, mert amint kikerül, rárepülnek és el is fog fogyni, és, ha mégsem, akkor is bírja a rendhagyó körülményeket.
Ígérem semmi bonyolultság nincs benne, de ennek ellenére nagyon finom.

Hozzávalók

• 50 dkg dia-wellness -50% liszt
• 1 mk. só
• 1 ek. negyedannyi édesítő
• 1,5 tk. sütőpor
• 25 dkg hideg vaj
• 2 tojássárgája
• 2 ek. tejföl
Mákos töltelék:
• 40 dkg őrölt mák
• 3 dkg negyedannyi édesítő
• 1 citrom reszelt héja
• 1 alma
• 2 ek. tönkölybúza dara
• 2 tojásfehérje
• 2 dl víz
Meggyes töltelék:
• 2 üveg diabetikus meggybefőtt (magozott)
• 1 mk. fahéj
• 1 ek. negyedannyi édesítő
• 1 vaníliás pudingpor

Elkészítés

A hadi műveletet a tésztával kezdjük!
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az édesítőt, majd belekeverjük a sütőport is. Hideg vajat kis kockára vágjuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Végül a két tojássárgájával és kevés tejföllel gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Meggyes töltelékhez a 2 üveg meggyet levestől lábasba borítjuk. Tűzre tesszük. Hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat is. A vaníliás pudingport pár evőkanál vízzel simára keverjük, azt is beleborítjuk azt is a meggyesbe és besűrítjük. Félretesszük hűlni.

A mákos töltelékhez a mákot, a búzadarát és az édesítőt összekeverjük, belereszeljük a citromhéját és a reszelő kis lyukán az almát is.
2 dl vizet forralunk és ráborítjuk a mákos keverékünkre. Ha kihűlt, a tojások fehérjét keményre verjük és óvatosan a mákba forgatjuk.

Egy kb. 28 cm x 38 cm nagyságú tepsit előveszünk. A tészta kétharmadát a tepsi méretére nyújtjuk és beleterítjük. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos meggyet is. A maradék tésztát kinyújtjuk, és egy derelyevágóval kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, és a meggyes töltelék tetejére rácsot készítünk belőlük.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ch teljes mennyiségben: 485 g
Ch egy kockában(40 kockára vágva): 12,2 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!