
Csirke lesz ma (ha addig élek is) …és amíg a félhomályban azon tűnődöm, hogy vajon mi hiányzik leginkább a főzéshez, a 125-ös plexi cső a szagelszívóhoz, a három fázis, hogy működjön a sütő, a két fázis, hogy működjön a főzőlap, vagy egy foglalat a menyezetből kiálló vezetékre, hogy legyen világosság, addig a Sógor pont meg is főzi a tökéletes vacsorát. Csak mostmár 100 métert kell megtenni érte… Még jó, hogy a wifi működik, és át tudta küldeni a receptet, miután megfőzte, lefotózta és mi jól megettük. Ja, és mindenki nyugodjon le piiii…ba, a Tv az működik, mert F1 nélkül nincs élet.
Na jó, ez már tényleg kissé odébb van a klasszikus, a pöri-noki-ubisalitól a sárgaleves-kabátoshús vasárnapi menüig terjedő ungarische Küche fősodortól. Ugyanakkor marha (csirke) gyorsan kész és anélkül tágítja a család gasztronómiai horizontját, hogy zsinórfülü Penny-s szatyornyi ún. Gyanús Hozzávalót kelljen beszerezni hozzá, amiből csak 1-1 kávéskanálnyi kell, aztán a maradék fél kiló / fél liter bekerül a hűtőbe vagy a konyhaszekrény polcára, alulra, hátulra. …hogy évek múlva a „bakkher, ez meg mi a fene, hogy került ide és ki merjem-e egyáltalán nyitni, hogy megnézzem, mi maradt belőle 5 évvel azután, hogy 4 éve lejárt a szavatossága” gondolattal vágd be a kukába.
Hozzávalók a rizshez
- 500g jó minőségű basmati rizs
- 1 fahéjrúd
- 4-5 szem zöld kardamom hüvely (Ez az 1. sz. Gyanús Hozzávaló. Mi itt egészben főzzük bele a rizsbe, amúgy meg ha feltöröd és kiszeded belőle az apró magjait, az süteményekbe és pudingba szuper)
- 1 teáskanál köménymag
- 1 babérlevél
- fél fej vöröshagyma, félholdakra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
A rizst forró vízbe beáztatom 15 percre majd szűrőben leöblítem róla a keményítőt. Lábosban vajat hevítek, beleteszem a köménymagot és amikor pattogni kezd, utána a babért, a fahéjrudat és a karmadom magokat. Amikor már durván illatozik (kb. 15mp), kevergetés mellett hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, majd mikor színt kap a hagyma, mehet bele a rizs. Sózom, felöntöm vízzel és készre főzöm, illetve még azelőtt elzárom, hogy teljesen elpárologna a víz, a gőzben szépen megpuhul a rizs.
Hozzávalók a csirkéhez
- 500g csirkemell vagy csirkecomb kisebb darabokra vagy csíkokra vágva
- 1 doboz (200ml) kókusztej (kerüld a lightot, az sz@r)
- fél fej hagyma, felvágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
- egy darabka gyömbér, reszelve
- 1 chili, felkarikázva vagy fél teáskanál chili pehely – igen, ez egy ilyen keleties kaja: Kell.Bele.Erős.
- 1 evőkanál curry por (vagy garam masala, de akkor már kurkumát vagy pirospaprikát is tegyél bele, mert különben szürkésbarna lesz a leve és közvetlenül a „Jó étvágyat!” után az „EZ meg mi?!?” mondat fog elhangozni az asztalnál. Maradj a currypornál, elsőre jó lesz, ha meg rákaptok az indiánozásra és megindulsz a lejtőn, akkor majd veszel mindenféle indiai fűszereket úgyis, aztán kikísérletezed, nektek hogy a legjobb.)
- 2 kaffir lime levél (…helyett a citromfáról nyugodtan kapj csak le 1-2 rusnyább levelet, ugyanolyan jó. Igen, ehető, nem mérgező. Onnan tudható, hogy nem az, mert ha az lenne, már ti sem élnétek… 😀 )
- 1 szál citromnád. Szokik lenni nagyobb boltokban 3-4 db-onként csomagolva, fagyasztóban remekül eláll.) – Figyeled, mindjárt vége és még csak 2 db Gyanús Hozzávalónál járunk!
Csirkedarabokat kisebb adagokban lepirítom, épp csak ne legyen már rózsaszín kívül sehol, félreteszem egy tálba. A használt lábosba olajat löttyintek, bele a hagyma, fokhagyma, gyömbér, amikor jó az illata, rá a chili és a currypor és kicsit azzal is pirítom, kb. 1 perc. Nem ég meg, cserébe durván jó, egzotikus illatok árasztják el a konyhát és a csukott ajtó sem akadály (má’ akinél egyáltalán van), úgyhogy az egész lakást is. Ekkor felöntöm a kókusztejjel és beledobom a lime (citrom) leveleket és a kés tompa részével kissé meglapogatott citromnádat egészben (hogy könnyű legyen kihalászni). Amikor felforr, visszateszem bele a csirkét a levével együtt, amit időközben eresztett. Ha úgy tűnik, nem elég a szósz, felöntöm egy kis csirke alaplével és pár percig még rotyogtatom. Ha elkottázod a lémennyiséget, vagy valaki sűrűn szereti, nyugodtan be lehet sűríteni kukoricakeményítővel. Sóval-borssal beállítom a végső ízeket és ha nem felejtem el, fél citrom vagy lime levét is belefacsarom.
A rizst villával fellazítom, mélytányérban tálalom a szósszal-csirkével. Korianderrel vagy petrezselyemmel megszórom. Jó 8vágyat!
(Ha valakit zavar, hogy a bőre még zuhanyzás után is könyékig curryillatot áraszt, az nyugodjon meg, csak azon a karján van ez így, amelyikben a fakanalat fogta. 🙂 Holnapra elmúlik.)
Ch teljes mennyiségben: 417,9 g
Ch 1 adagban: 69,65 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Görög gyros pitában
Diab diéta a la Panka házi pitával készített gyrost, görög salátával, tzatzikivel és répasalátával. Ilyen egy igazi vitaminbomba ebéd!
Pirított csirke kesudióval
Szója, gyömbér és fokhagyma adja az alapízeket ebben az ázsiai zöldséges ételben. Ha nincs otthon rizsborotok vagy szezámolajotok, nyugodtan hagyjátok ki a receptből!
Kukoricapelyhes ropogós csirkemellfalatok
A legendás KFC-csirke újjáéledt Panka konyhájában. A kukoricapehelytől olyan ellenállhatatlanul roppanós a bundája.
Heti menüsor diabos gyermekeknek oviba, suliba
Ha mindennap te csomagolod az ételt diabéteszes gyermekednek az oviba, suliba, néha jól jön egy kis külső inspiráció, új receptötlet!
Fahéjas-szilvás pite
A legjobb dolog, ami a szilvával történhet, hogy fahéjjal megszórva pite készül belőle. Diab diéta a la Panka cukormentes sütije.
Mézes-mustáros csirke
Ma már mindennek van diétás veriója! Diab diéta a la Panka mézes-mustáros csirkéjébe mézpótló kerül, hogy Panka diabéteszes lánya is ehessen belőle.
Baconben sült sajtos-tejfeles csirkemell
Gyors és ütős főétel, ami salátával tálalva szinte 0 gramm szénhidrát. Így az ebédbe egy kiadós desszert is belefér!
Almás-pisztáciás kosárka
Egy rém egyszerű Diab diéta a la Panka-desszert, amit készíthetünk diétás verzióban, mézpótlóval, és hagyományos módon, hogy mindenki örüljön!
Wokban sült zöldséges tészta csirkehússal
Ha valami ázsiaira vagy csak változatosságra vágytok, ez a Diab diéta a la Panka recept könnyen elkészíthető, bátran álljatok neki!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!