Csirke lesz ma (ha addig élek is) …és amíg a félhomályban azon tűnődöm, hogy vajon mi hiányzik leginkább a főzéshez, a 125-ös plexi cső a szagelszívóhoz, a három fázis, hogy működjön a sütő, a két fázis, hogy működjön a főzőlap, vagy egy foglalat a menyezetből kiálló vezetékre, hogy legyen világosság, addig a Sógor pont meg is főzi a tökéletes vacsorát. Csak mostmár 100 métert kell megtenni érte… Még jó, hogy a wifi működik, és át tudta küldeni a receptet, miután megfőzte, lefotózta és mi jól megettük. Ja, és mindenki nyugodjon le piiii…ba, a Tv az működik, mert F1 nélkül nincs élet.

Na jó, ez már tényleg kissé odébb van a klasszikus, a pöri-noki-ubisalitól a sárgaleves-kabátoshús vasárnapi menüig terjedő ungarische Küche fősodortól. Ugyanakkor marha (csirke) gyorsan kész és anélkül tágítja a család gasztronómiai horizontját, hogy zsinórfülü Penny-s szatyornyi ún. Gyanús Hozzávalót kelljen beszerezni hozzá, amiből csak 1-1 kávéskanálnyi kell, aztán a maradék fél kiló / fél liter bekerül a hűtőbe vagy a konyhaszekrény polcára, alulra, hátulra. …hogy évek múlva a „bakkher, ez meg mi a fene, hogy került ide és ki merjem-e egyáltalán nyitni, hogy megnézzem, mi maradt belőle 5 évvel azután, hogy 4 éve lejárt a szavatossága” gondolattal vágd be a kukába.

Hozzávalók a rizshez

  • 500g jó minőségű basmati rizs
  • 1 fahéjrúd
  • 4-5 szem zöld kardamom hüvely (Ez az 1. sz. Gyanús Hozzávaló. Mi itt egészben főzzük bele a rizsbe, amúgy meg ha feltöröd és kiszeded belőle az apró magjait, az süteményekbe és pudingba szuper)
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 babérlevél
  • fél fej vöröshagyma, félholdakra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

A rizst forró vízbe beáztatom 15 percre majd szűrőben leöblítem róla a keményítőt. Lábosban vajat hevítek, beleteszem a köménymagot és amikor pattogni kezd, utána a babért, a fahéjrudat és a karmadom magokat. Amikor már durván illatozik (kb. 15mp), kevergetés mellett hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, majd mikor színt kap a hagyma, mehet bele a rizs. Sózom, felöntöm vízzel és készre főzöm, illetve még azelőtt elzárom, hogy teljesen elpárologna a víz, a gőzben szépen megpuhul a rizs.

Hozzávalók a csirkéhez

  • 500g csirkemell vagy csirkecomb kisebb darabokra vagy csíkokra vágva
  • 1 doboz (200ml) kókusztej (kerüld a lightot, az sz@r)
  • fél fej hagyma, felvágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • egy darabka gyömbér, reszelve
  • 1 chili, felkarikázva vagy fél teáskanál chili pehely – igen, ez egy ilyen keleties kaja: Kell.Bele.Erős.
  • 1 evőkanál curry por (vagy garam masala, de akkor már kurkumát vagy pirospaprikát is tegyél bele, mert különben szürkésbarna lesz a leve és közvetlenül a „Jó étvágyat!” után az „EZ meg mi?!?” mondat fog elhangozni az asztalnál. Maradj a currypornál, elsőre jó lesz, ha meg rákaptok az indiánozásra és megindulsz a lejtőn, akkor majd veszel mindenféle indiai fűszereket úgyis, aztán kikísérletezed, nektek hogy a legjobb.)
  • 2 kaffir lime levél (…helyett a citromfáról nyugodtan kapj csak le 1-2 rusnyább levelet, ugyanolyan jó. Igen, ehető, nem mérgező. Onnan tudható, hogy nem az, mert ha az lenne, már ti sem élnétek… 😀 )
  • 1 szál citromnád. Szokik lenni nagyobb boltokban 3-4 db-onként csomagolva, fagyasztóban remekül eláll.) – Figyeled, mindjárt vége és még csak 2 db Gyanús Hozzávalónál járunk!

Csirkedarabokat kisebb adagokban lepirítom, épp csak ne legyen már rózsaszín kívül sehol, félreteszem egy tálba. A használt lábosba olajat löttyintek, bele a hagyma, fokhagyma, gyömbér, amikor jó az illata, rá a chili és a currypor és kicsit azzal is pirítom, kb. 1 perc. Nem ég meg, cserébe durván jó, egzotikus illatok árasztják el a konyhát és a csukott ajtó sem akadály (má’ akinél egyáltalán van), úgyhogy az egész lakást is. Ekkor felöntöm a kókusztejjel és beledobom a lime (citrom) leveleket és a kés tompa részével kissé meglapogatott citromnádat egészben (hogy könnyű legyen kihalászni). Amikor felforr, visszateszem bele a csirkét a levével együtt, amit időközben eresztett. Ha úgy tűnik, nem elég a szósz, felöntöm egy kis csirke alaplével és pár percig még rotyogtatom. Ha elkottázod a lémennyiséget, vagy valaki sűrűn szereti, nyugodtan be lehet sűríteni kukoricakeményítővel. Sóval-borssal beállítom a végső ízeket és ha nem felejtem el, fél citrom vagy lime levét is belefacsarom.

A rizst villával fellazítom, mélytányérban tálalom a szósszal-csirkével. Korianderrel vagy petrezselyemmel megszórom. Jó 8vágyat!

(Ha valakit zavar, hogy a bőre még zuhanyzás után is könyékig curryillatot áraszt, az nyugodjon meg, csak azon a karján van ez így, amelyikben a fakanalat fogta. 🙂 Holnapra elmúlik.)

Ch teljes mennyiségben: 417,9 g
Ch 1 adagban: 69,65 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!