A kalács egy nem diabos gyerek számára totál hétköznapi dolog. Csak besétálsz a pékségbe, és veszel egy kalácsot. Hazaviszed, megvajazod, kensz rá lekvárt, mézet, nutellát, és egy ültő helyedben befalod mind. Mert nem tudod, és amúgy is kit érdekel, hogy mennyi kalória, mennyi szénhidrát van benne, hiszen olyan finom, puha és foszlós.

Mi ugye nem ezt a szerencsés többséget képviseljük, de ez nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk kalácsot.
Az alábbi recept eredetijét Limara oldalán találtam. Találtok a neten ennél diétásabbat, kevesebb szénhidrát tartalommal, de mivel mi egy évben egyszer eszünk kalácsot, így fenntartom magamnak a jogot, hogyha lúd, legyen kövér lúd, akkor is ezt sütöm.

Nem a kedvszegés kedvéért, de mielőtt nekilátnánk, kezdjük egyből a hibalehetőségekkel:
• A kalácstészta lágyabb, mint a kenyértészta, de nem ragacsos!
• Az élesztő annyi, amennyi.
• Ha túlkelesztjük a tésztát, eltűnnek a fonások, a kisült kalács pedig élesztőízű lesz.
• Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, a tejet is csak langyosítsuk, ne melegítsük túl.

Hozzávalók

• 50 dkg dia-wellness -50% liszt
• 1 mk só
• 60 g eritrit vagy 15 g negyedannyi édesítő
• 1 tojás
• 1 tojássárgája
• 2 dl 30%-os habtejszín
• 1 dl zsíros tej
• 2 dkg friss élesztő

Tetejére:
• 1 tojás

Elkészítés

Lehet géppel és kézzel is dagasztani. Kenyérsütő gépbe beletesszük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat és DOUGH programon elindítjuk. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és az édesítővel. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt. A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát kapunk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.

A bedagasztott tésztát tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30 -35 percig kelni hagyjuk.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és annyi egyforma darabba vágjuk, amennyi fonással fonni szeretnénk. A tésztája jól formázható, én hatos fonással szoktam, de természetesen négyessel vagy hármassal, netán ötössel vagy nyolcassal is lehet készíteni. De a hatos a legszebb. Szerintem. (A Youtube-on találsz videót mindegyikre.) A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.

A megformázott kalácsot azonnal lekenjük a felvert tojással, és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással, a forró sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.

Ch teljes mennyiségben: 215 g
Ch 1 szeletben (30 szeletre vágva): 7,2 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!