Szakács a PÁCban

Aki eddig megúszta a nyarakat azzal, hogy a vállveregetésért cserébe virslit, kolbászt, vagy sajtot grillezett, (mert az a biztos), annak itt az ideje, hogy idén nyáron kilépjen a komfortzónájából, és szintet lépjen. Vaslapon sütögetni a pecsenyédet, még nem jelent egyenes utat a mislencsillagossztárséfcelebséghez, de például társasági eseménnyé varázsolhat egy amúgy unalmas, magányos estét.

Szóval a grillezés azoknak is való, akik egyébként nem (biztoshogynem, nanáhogynem) szoktak, vagy nem akarnak a konyha égboltján(menyezetén) fényes csillagként ragyogni, csak beérik egy pünkösdi királysággal. Idén nyáron hagyd a virslit másra, legyél Te a grillszezon sztárja! Álljon itt ma néhány jó tanács, hogy mindenki megnyalja a 10 ujját.

Elárulok egy titkot: a pác a lelke mindennek! Hogy beinduljon a kémia, a megfelelő alapanyagot, a leginkább hozzá passzoló pácban kell dekkoltatni. Kísérletezni szabad, de érdemes hallgatni a nálunk tapasztaltabbakra, és betartani néhány aranyszabályt ahhoz, hogy az eredmény tökéletes legyen.

Na jó, de mit, miben és meddig!? Szinte bármit meggrillezhetünk (csak legyen, aki megeszi…) de az nem mindegy, hogy a különböző zöldségeket, húsokat milyen fűszerekkel pácoljuk, ahogy az sem, mennyi ideig hagyjuk őket benne. A zöldségeknek elég, ha a sütés előtt kenjük be, a halak laza szerkezetük miatt egy óra alatt átveszik a fűszerezést, a csirkehúst hagyhatjuk egy-két órán át pácolódni, míg a marha- vagy sertéshúst akár egy-két napig is.

Grillezési kisokos

I. Pácoló edény
Igen, még a húst ki se vesszük a hűtőböl, már a nem megfelelő edénynél mellé lőhetünk.
Mindegy, hogy olajos, vagy savas pácot készítünk, a legjobb, ha üveg vagy kerámia edényt választunk. A méretét úgy válasszuk meg, hogy a fűszeres pác teljesen befedje a húsokat. Ne pácoljunk fém, vagy műanyag edényben.

II. A pác összeállítása
Ahhoz, hogy a húsunk a lehető legfinomabb legyen, jegyezzük meg az elején, hogy mit kell kihagyni a pácból: a sót!
A só kivonja a húsból a nedvességet, így csak közvetlenül sütés előtt sózzuk meg! Viszont akkor el ne felejtsük!
Savas közegben (ecet, citromlé, alkohol) ne hagyjuk a húsokat két óránál tovább.

Halak: a halak legjobb barátja a citromlé, ezért a páclevüket is ezzel érdemes készíteni. A fokhagymától sem sértődik meg, és a petrezselyem, a kakukkfű, a rozmaring is remek választás.
Csirkemell:
Az én kedvencem a mézes-mustáros, de végtelen hosszú a sor: joghurtos, olajos-fokhagymás, rozmaringos, magyaros, tandori, olaszos, keleti, és a többi…
Marha: a marhához karakteresebb fűszerek illenek: babérlevél, bors, fokhagyma, köménny.
Sertés: a petrezselyem, a bors, a kakukkfű és a bazsalikom jó barát, bár szerintem itt is a mustáros az igazi befutó.
Zöldségek: a kevesebb több elvet alkalmazd! Az olajba egy kis fokhagyma, egy kis citromlé és már mehet is a tűzre.

III. Sütés
A halszeletek amint nem áttetszősek, már késznek is nyilvánítjuk.(elméletben mondom, mert gyakorlatban, ha a hal nem eszik meg engem, akkor itt nem lesz kémia)
A húsoknál arra kell figyelnünk, hogy a legvastagabb részen is kemények legyenek, viszont megszúrni a szeleteket grillezés közben TILOS!

…és, hogy ne csak rébuszokban beszéljek, álljon itt azért néhány konkrétum is.
Szögezzük le, az előre bekevert fűszerek nem az ördögtől valók, ahogy a vegeta sem.
Egyetlen hátrányuk, hogy általában só is van bennük, így, ha van bennetek kurázsi, bátran próbálkozzatok!

Pácok a la Panka

• Csirkés fűszerkeverék:
    kakukkfű (morzsolt), borsikafű, fokhagymapor, vegeta, bors
  • Sertés fűszerkeverék:
    mustár, fokhagyma, vegeta, só, bors
  • Hal fűszerkeverék:
    citrom, mustár, zsályalevél, vöröshagyma, fokhagyma, fekete bors
    Olajban fűszereket elkever, húsokat beken, sütés előtt megsóz!
  • Sörös pác (marha-, sertés- és csirkehúshoz)
    barna sör, fokhagyma, oregánó, őrölt bors
    Olajban fűszereket elkever, húsokat beken, sütés előtt megsóz!
  • Tandoori pác (húsokhoz, halakhoz)
    natúr joghurt, gyömbér, fokhagyma, pirospaprika, őrölt kurkuma, római kömény, Cayenne-bors
    Olajban fűszereket elkever, húsokat beken, sütés előtt megsóz!
  • Mézes-mustáros pác (húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez)
    mustár, méz, currypor, fokhagyma, citromlé, Cayenne-bors
    Olajban fűszereket elkever, húsokat beken, sütés előtt megsóz!

A felsorolás végtelen, a nyár pedig még csak most kezdődik…
Elő a vaslapot, és grillezésre fel!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!