Anyaként nehéz beilleszteni a hétköznapokba egy rövidke énidőt.
Ha sikerül is, egyből jön a lelkiismeret-furdalás… milyen önző vagyok, szegény gyerek és egyébként is mit szólnak majd hozzá a szomszédok…
Pedig ez egyáltalán nem luxus! Az önfeladás azért, mert Anya lettél, nem természetes!
Anyává válni misztikum, de az anyaság – valljuk be – sokszor nem egy hálás, mesebeli szerep.
Nap, mint nap rengeteg energiánkat emészti fel.
Ahhoz, hogy a tested és a lelked pihenni, feltöltődni tudjon, szükséged van az énidőre.
Ez az az idő, amit csak önmagadra fordítasz. Bármit csinálhatsz, de kizárólag a saját örömödre, nem azért, hogy mások javát szolgáljad. Használd ki!
Ne furdaljon a lelkiismeret, hiszen, ha Te jól érzed magad a bőrödben, a környezetedben élők is jól fogják!
Hatványozottan igaz ez azokra, akik bármilyen okból, különleges bánásmódot igénylő gyermeket nevelnek. Ha valami váratlan dolog miatt felborul a jól megszokott világunk, akkor sem kell kétségbe esnünk. Persze az elején igen, és ez természetes, de emiatt nem kell kikukázni az eddigi életünket, csak átszervezni. Egy ideig nehéz lesz, más, és sokszor kedvünk lesz sikítani, feladni, világgá menni, de idővel minden a helyére kerül.
Nem az eredeti helyére, de a helyére.
És lehet, hogy a legnehezebb időszakokban az én-idő csak pillanatokban mérhető, de sose felejtsd el, hogy a túléléshez néha egy nagy levegővétel is elég!
…és, ha mégsem, akkor készültem Neked egy rózsadobozzal…
Mondjuk kicsit szemfényvesztés, mert se rózsa, se doboz, de legalább ehető és cukormentes! 😉

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 csomag Friss tönkölyös leveles tészta (Tante Fanny)

A krémhez

  • 2 tasak vaníliás pudingpor (nálam most hagyományos dr Oetker, ezzel is számoltam)
  • 6 dl tej
  • 5 dkg negyedannyi édesítő

A rózsákhoz

  • 7 db nagy alma (mutatósabb, ha kétféle – más-más színű -almával készítjük)
  • citromlé

Szóráshoz

  • Fahéj
  • Porcukorhelyettesítő

Elkészítés

A gyönyörűséges (ijesztő) külső szelíd belsővel párosul, így bármennyire bonyolultnak is tűnik, igazából csak türelem kell hozzá.
Leveles tésztát kicsomagoljuk, linzer tortaformába helyezzük, néhány helyen villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Almákat félbevágjuk, a magházukat eltávolítjuk, éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk. Forrázásig citromleves vízbe tesszük! Vizet feltesszük főni, édesítőszerrel édesítjük. Amikor forrni kezd, beledobjuk a szeleteket. 2 percig forraljuk, majd szűrőlapáttal, papírtörlőre szedjük őket.
5 dl tejet feltesszük főni, hozzáadjuk a negyedannyit. A pudingporokat a maradék tejjel csomómentesre keverjük. Amikor a tej felforr, félrehúzzuk, belekeverjük a pudingporos tejet, majd a tűzre visszatéve besűrítjük, ha kész, levesszük, és kevergetés közben hűtünk rajta. A krémet az elősütött tésztára simítjuk, majd hirtelen rózsás kedvben találjuk magunkat.
Miután kézzel foghatóak (kihűltek) a szeleteink elkezdjük megformálni a rózsákat: a kisebb, rövidebb darabokból indítjuk a közepét, majd a nagyobb szeleteket köré igazítva rózsát formázunk. Elsőre talán nem lesz tökéletes, de könnyen bele lehet jönni.
A pite formánkat (kívülről haladunk befelé!), szorosan kirakjuk az almarózsákkal.
Visszatesszük a forró sütőbe, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha kész, fahéjas porcukorhelyettesítővel megszórjuk.

Ch teljes mennyiségben (12 szelet): 266 g
Ch 1 szeletben: 22,2 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!