A befejezés

Sajnos eljött ez a nap is, december 23-a, amikor jelentkeznünk kellett a kórházban, hogy visszaadjuk a gépet. Őszintén, amikor először kezdtük el használni, azt gondoltam, hogy „Jaj Istenem, csak éljük túl ezt a három hetet!” Most pedig szinte sírtunk Péterrel, hogy vissza kell adni. Mindketten nagyon szomorúak voltunk, és nem tudom, melyikünket érintette rosszabbul, hogy nincs már az AP. Péter letörten mondta, hogy „Anya, egy időre megint olyan volt, mint régen. Ehettem, amit akartam és amennyit akartam.” A kórházban megmutatták az értekeit, hát őszintén ledöbbentünk, mert ilyeneket soha nem mértünk, nem beszélve arról, hogy Péter a végén szó szerint zabált.

Péter eredményei a mesterséges hasnyálmirigy-rendszerrel

A zeer hoog azt jelenti, ’nagyon magas’, a hoog ’magas’, az in range ’normál tartományban’, a laag az ’alacsony’ és a zeer laag a ’nagyon alacsony’ szöveti cukorértéket jelenti. Az eredmény szerint 71%-ban normál tartományon belül voltunk. Ehhez képest pennel ez 34% volt, és a nagyon magas az idő 55%-ában, diétával stb. együtt. Ennyi javulást jelentett számunkra az Inreda.

Összességében nekünk rendkívül hatékony volt, és nagyon sokat segített a mindennapokban. Kicsit nehézkes az elején a kezelése, de Péter már a második héten megoldotta egyedül a glukagon cseréjét 10 percen belül. (Első nap hárman, utasítással is kb. fél óra alatt tudtuk megoldani, miközben átkoztuk a felmenőket.)

Glukagon ampullák

Ennyi szemét keletkezett egy Glucagon és kanül cserénél

AP-vel a jövőben?

Egyelőre el kellett búcsúznunk az AP-tól, de kaptunk egy olyan ígéretet, hogyha a papírokat és engedélyeket el tudják intézni, akkor valamikor nyár folyamán ismét kaphatunk egy gépet kölcsön. Sajnos még egyelőre nem adják el, csak kölcsönözni lehet, azt sem tudjuk biztosan, mennyibe fog kerülni, de az biztos, hogyha kell, akkor inkább másodállást vállalunk, csak ki tudjuk fizetni. Az egyedüli összeg, ami szóba került, az a biztosítás, ha jól értettem, 1 millió euróra biztosították a gépek darabját.

Végül felajánlottam a kutatás vezetőjének, Dr. van Bonnak, hogyha esetleg odakerül a dolog, hogy Kelet-Európát is megcéloznák, mint potenciális piacot, akkor szívesen vállalom, hogy segítek akár információnyújtásban tréningeken, illetve fordításban/tolmácsolásban, mert fantasztikus lenne, ha mind a magyarországi, mind az erdélyi gyermekek hozzá juthatnának ehhez a csodalatos géphez. Bízok benne, hogy ide is eljutunk hamarosan!

Somodi Réka,

2023. január 5.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!