Miközben SzuriKata európai adománygyűjtő körúton volt, és a Szurikáta Alapítvány önkéntes segítői a zánkai Erzsébet-tábor diabos programjait tervezték, a háttérben nagy erőkkel készültünk a tanévkezdésre, kiadványokkal, szurikátás órarenddel, formanyomtatványokkal.

Nyári beszámolónk a DiabFórum augusztusi lapszámában jelent meg.

SzuriKata adománygyűjtő körútra indult

A Szurikáta Alapítvány kabalaállatkáit nagy becsben tartjuk: ők azok a szurikáták, akik vígaszt hoznak a frissen diagnosztizált gyermekeknek a Semmelweis Gyermekgyógyászati Klinikákon, akik ellátogatnak óvodákba, iskolákba, hogy velük meséljünk a gyerekeknek az 1-es típusú diabéteszről.

SzuriKata nyáron sem tétlenkedett! Útnak indult, hogy 4 hét alatt Dél-Európát bejárva adományokat gyűjtsön a diabéteszes gyermekeknek, és közben információkat osszon meg az 1-es típusú diabéteszről a közösségi médiában. Úti társa a Pattanj meg! Programok vezetője, Zsuzsi, valamint férje, Gergő volt, akikkel jártak Olaszországban, Monacóban, Franciaországban, Spanyolországban, Gibraltáron és Andorrában. Az életre szóló kalandról a Facebook-oldalunkon számoltunk be.

110 diabos családdal találkoztunk Zánkán

A Szurikáta Alapítvány önkéntesei és szakemberei éppen Zánka-lázban égnek a cikk születésekor. Az Erzsébet-tábor adta programlehetőségek mellett ismerkedős esttel, gyerekfoglalkozásokkal készültünk. Dr. Körner Anna, Dr. Liptovszky Janka és Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekdiabetológusok a penes-szenzoros kezeléséről és gyermekbetegségekről tartottak előadást. Pszichológus szakértőink (Máté Orsolya, Magyar Emma, Farkas Flóra és Szakmáry András) a diabos családok nehézségeiről beszélgettek az érintettekkel.

Az Erzsébet-tábor mindig jó lehetőség a kikapcsolódásra és az ismerkedésre, aki idén lemaradt, figyelje a közösségi felületeinket, a jövő évi jelentkezés 2024. március elején várható!

Szuri Sztori epizódok augusztustól, Apaklub szeptembertől

Augusztustól ismét jelentkezünk új Szuri Sztori podcast részekkel. Amiről biztosan lesz szó a következő beszélgetések alkalmával: mi történik akkor, amikor frissen diagnosztizálnak egy gyermeket? Min megy keresztül a család? Milyen segítségre van leginkább ilyenkor szükség? Valamint készülünk egy adással a cöliákiáról, a gluténmentes diétáról is. A beszélgetések meghallgathatók a weboldalunkon, a podcast.hu-n, az Apple és a Google podcast lejátszóin.

Szeptemberben újra indulnak az Apaklub alkalmak Szakmáry András pszichológus-coach-csal a Szurikáta Bókay utcai irodájában. András, aki maga is érintett apuka minden hónap első csütörtökén 18 órakor várja a diabéteszes gyermeket nevelő apákat, diabéteszes férfiakat, hogy egy kellemes társaságban megoszthassák diabbal kapcsolatos tapasztalatukat, gondolataikat.

Újra kiadott Szurikáta-könyvek

Az alapítvány háza táján a nyár a háttérmunkák időszaka: miközben Kocsisné Gál Csilla viszi a kórházlátogató programunkat, és folyamatosan látogatja a friss diagnózist kapott gyerekeket és szüleiket a Semmelweis Gyermekgyógyászati Klinikákon, a tanévet készítjük elő, hogy a lehető legtöbbféleképpen, leghatékonyabban segíthessük a diabéteszes gyerekek óvodai, iskolai beilleszkedését, a pedagógusaik munkáját.

Amiről már most beszámolhatunk: megjelent a Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Újratervezés – Megküzdést segítő könyv a diabétesz világához javított kiadása. A könyv tartalma ugyanaz: pszichológiai útmutató a szülőknek és egy mesekönyv a diabéteszes gyermekeknek, azonban a külleme megújult, kisebb és kompaktabb lett, és a belső oldalak szedése is megszépült. A kötethez ingyen (postaköltség hozzájárulással) juthatnak hozzá azok, akiknek diagnózisa nem régebbi egy évnél.

Nagy örömünkre a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában pedagógusoknak írt könyvünket is újra ki tudtuk adni a Miniszterelnökség támogatásával. A kötetet szeptemberben minden magyarországi óvoda és iskola intézményvezetője kézhez fogja kapni, hogy könyvtárában elhelyezze, és ha diabéteszes gyermek jelentkezik az intézménybe, a pedagógusoknak mankót adjon a gyermek fogadásához.

Amire számíthattok szeptembertől

Az iskolakezdésre, óvodakezdésre készültünk nektek egy kis meglepetéssel. Egy kedves szurikátás órarenddel, Megyeri Annamária figuráival, ami a mindennapokban lophat mosolyt a diabos gyerekek arcára. (Az illusztrációkat ismerhetitek már a 100 éves az inzulin c. könyvből). Az órarend a weboldalunkról tölthető le, és nyomtatható ki (itt találjátok), ahogyan az intézményvezetőknek szóló kérvények is – a diabéteszes gyermek ellátását igénylő, ill. a mobiltelefon-használatát kérő formanyomtatványok.

Szeptembertől újraindulnak az ingyenes Diabétesz Tanoda pedagógusképzéseink, évi négy alkalommal, a Semmelweis Gyermekgyógyászati Klinikák szakembereivel. A szülők kérhetik az érzékenyítő Szurikáta Gyermekfoglalkozásokat gyermekük óvodájába, iskolájába, és készünk más programokkal, a gyermekek integrációját segítő kiadványokkal, amiről később adunk hírt.

Ami biztos: október 14-én, szombaton ismét lesz Szurikáta Családi Nap az Elméleti Orvostudományi Központban, kiállítókkal, szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal. Szeretettel várjuk a diabéteszes gyermekeket, családtagjaikat és a szakellátókat a rendezvényünkön!

Nyári beszámolónk a DiabFórum augusztusi lapszámában jelent meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!