A Diabétesz világnap alkalmából a Szurikáta Alapítvány felavatta Sir Frederick Banting, az inzulint közkinccsé tevő tudós emléktábláját, valamint bemutatta Dr. Körner Anna az inzulin diadalútjáról és a diabéteszkezelés történetéről írt könyvét.

2007 óta Frederick Banting születésnapján, november 14-én tartjuk a Diabétesz világnapját. A Szurikáta Alapítvány világnapi eseményén, 2022-ben egyúttal az inzulin felfedezésének 100. évfordulójáról is megemlékezett.

Emléktáblát kapott Sir Frederick Banting

Sem utódja, sem boldog őse / Sem rokona, sem ismerőse…” nem volt sem a magyaroknak, sem Magyarországnak Sir Frederick Grant Banting. És nem is lakott itt a Bókay utca 56- ban, de még a környéken sem járt egyszer sem az életében. Joggal merülhet fel akkor a kérdés: mi köze van hozzánk? Mi közünk van hozzá? Miért állítunk egy emléktáblát egy múlt században, sőt a múlt évezredben élt kanadai tudósnak?

Egy országhatárokon átívelő, nemzetek feletti ország alapítója volt ő, melynek polgárai mindazok a diabéteszes emberek, akik az inzulinnak köszönhették létezésüket. A „Diabéteszország” polgárai számára ez a név, Banting, egyet jelent az inzulinnal, egyet jelent a kezelési móddal az addig halálos betegségre, az 1-es típusú diabéteszre és hosszabb, teljesebb életre a 2-es típusú cukorbeteg számára. A Szurikáta Alapítvány „Diabéteszország” legkisebb polgáraiért, pont azokért a gyermekekért dolgozik, akiknek a sorsa 100 évvel ezelőtt megpecsételődött volna, az inzulin felfedezése előtt.

Miért pont most tartjuk a tábla avatását? November 14. Frederick Banting születésnapja, amit a világ a Diabétesz Napjaként ünnepli. Miért pont ide került a tábla? A tábla félúton van Magyarország legnagyobb és legrégebben működő, több mint 900 diabéteszes gyerek gondozását ellátó Semmelweis Egyetem I. Számú Bókay Gyermekgyógyászati Klinika gyermekdiabétesz kórházi osztálya és a szakrendelője között. Évente 3600 alkalommal teszik meg ezt utat a kórház és a szakrendelő között ezen a járdán a diabéteszes gyermekek és családjuk, köztük az én családom is.

Az inzulin az egész világé, nem az enyém!” – mondta Banting 100 évvel ezelőtt, amikor 1 dolláros jelképes összegért lemondott az inzulin szabadalmi jogáról, és ezzel szabad utat engedett annak, hogy az inzulin eljuthasson a diabéteszesekhez, bárhol is élnek a világon, így hozzánk, magyarokhoz is. Köszönjük Mr. Banting!

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetőjének a táblaavatáson elhangzott beszéde

Az avatásról szóló kis videónkat itt tudjátok megnézni >>>

Bemutattuk Dr. Körner Anna könyvét

A centenáriumra Dr. Körner Anna, gyógyító és kutató diabetológus gyermekorvos, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának tanára könyvet írt. „A téma hatalmas irodalmát áttekintve feldolgozta és ismerteti a korszakos felfedezés több évszázados, sőt évezredes előzményeit, a kulcsfontosságú kutatóműhelyeket és kutatókat, a sok kudarcot, zsákutcát, majd a sikert. A mű hallatlan erénye a felfedezést követő 100 év történetének a jövőbe is kitekintő mesterien sikerült összefoglalása” – írja Dr. Soltész Gyula professzor a 100 éves az inzulin borítóján.

A doktornő könyvét az Elméleti Orvostudományi Központban mutattuk be orvos kollégák – mesterek és tanítványok –, a diabéteszellátásban dolgozó szakemberek, valamint egykori és mostani gondozottak és családjuk körében. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az esemény méltó megkoronázása volt a 100 éves évfordulónak. A közönség együtt ünnepelte Dr. Körner Anna könyvének megjelenését, a doktornő munkásságát, egyúttal a diabéteszkezelés és az inzulin történetének meghatározó szereplőit, a tudomány fejlődését, mely lehetővé teszi, hogy az egykor halálos betegség a 21. századra egy kezelhető krónikus állapottá alakult át.

A könyvbemutatót Rókusfalvy Lili műsorvezető és a doktornő tanítványa, Dr. Tóth-Heyn Péter (SE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika) vezette, ők kérdezték az alkotókat a könyv megszületéséről is. Megyeri Annamária illusztrátor arról mesélt, hogy nem érintettként most először készített diabéteszhez kapcsolódó rajzokat. Az első visszajelzések szerint hihetetlen érzékenységgel és leleményességgel nyúlt a témához, gyönyörű, részletgazdag képekkel illusztrálva Körner doktornő könyvét. Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy a 100 éves az inzulin tudományos ismeretterjesztő kötet a szakdolgozóknak ugyanúgy hasznos és élvezetes olvasmány lehet, mint az érintett családoknak, akik a képek alapján – egy kis bújócskázó szurikáta keresése közben – elmesélhetik az inzulin történetét a legkisebbeknek is. Doktornőt még ennyit nem láttuk mosolyogni, mint saját könyvének bemutatóján, és az életpályájáról szóló beszélgetésen kicsit jobban megismerhettük mint magánembert. (A Körner doktornővel készült beszélgetés felvétele itt tekinthető meg >>>)

Az eseményen Körner doktornő egy kis ízelítőt is adott könyvének tartalmából: orvosokról mesélt, akik megalapozták a diabéteszkutatást, bemutatta a Torontói Egyetemen végzett csapatmunkát, ismertette a felfedezés óta eltelt 100 év diabéteszgondozást érintő legjelentősebb eredményeit (a videót itt tudjátok megnézni >>>). A könyvbemutató szakmai programjához tartozott egy kerekasztalbeszélgetés, ahol Dr. Tóth-Heyn Péter az orvostudomány és a diabéteszkezelés jövőjéről kérdezte Körner doktornőt, Dr. Soltész Gyulát, Dr. Fövényi Józsefet és Dr. Blatniczky Lászlót (Budai Gyermekkórház). Dr. Soltész Gyula hangsúlyozta, hogy a tudomány sosem egyenes vonalon fejlődik, attól, hogy egyes kutatások végül nem hoznak átütő sikert a diabétesz késleltetésében vagy a saját inzulintermelés helyreállításában, hozzájárulnak a diabétesz jobb megértéséhez.

Hasonló gondolatokkal fordul az olvasóhoz Kocsisné Gál Csilla a 100 éves az inzulin c. könyv köszöntőjében: „Erőt és reményt meríthettek abból, hogy ma is laboratóriumok ezreiben remek kutatók tízezrei dolgoznak a továbblépésen. Az emberi tudás és akarat száz évvel ezelőtt megfordította a cukorbeteg gyermekek és fiatalok sorsát, ezért bízhattok benne, hogy mai tudósaink a jelenleginél is hatékonyabb, kevesebb fájdalommal járó kezelési módokat dolgoznak ki évről évre, és egyszer biztosan meg fogják találni a gyógymódot is” – írja alapítványunk vezetője. (A könyvet itt tudjátok megrendelni >>>)

A cikk a Diabetes lap 2022/6. számában jelent meg. Szerző: Tóbiás Lilla

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!