Ismeritek azt a mondást, hogy: „Ami nincs benned, az nem hat rád”? Egy rövid, egyszerű mondat, és mégis, vagy éppen pont ezért, hatalmas ereje van… Ha nincs benned rosszindulat, mások rosszindulata nem hat rád. Ez nem jelenti azt, hogy nem veszed észre, vak és süket lennél rá, de ez minden. Észlelem, de nem mozdít meg és ki, nem kavar fel és nem zavar össze. Nem hat rám. Ha nincs benned keserűség, másoké sem idézi ezt elő benned. Nem részed, nem vagy belehúzható, nem hat rád. Ha nincs benned manipuláció, mint mások számára talán nélkülözhetetlen lételem, az nem hat rád.

És minden, ami benned van, hatást gyakorol rád. A szépség, a szeretet, az odafordulás, a finomság, a béke, az életöröm. Rajtad múlik, minek adsz helyet magadban, így minek engedsz teret, hogy hasson. Hatalmas rendező-teremtő erő ez…”

Vegyünk például engem. Mondjuk leginkább elrettentő példának vagyok jó, mert engem minden megérint. Mondhatnám, hogy azért van ma császárzsemle, mert 1 hét meg egy kicsi és kezdődik a suli, és újra lehet csomagolni a gyerkőcöknek a tízórait, az uzsonnát, ráadásul már a hőség sem állhat közénk és a sütő közé, úgyhogy eljött az ideje a zsemlesütésnek. Mondhatnám, hogy ezért, de hazudnék. Az én világomban semmi nem történik ok nélkül. (Nyugi, ha mégis, akkor is találok rá valami elfogadható magyarázatot.)

Szóval a mai zsemle a múlt heti gödöllői kastélylátogatás utózöngéje. A Sissi sztoriban talán Ferenc József személye az, aki legkevésbé érintett meg bármikor is, de Elisabeth önsanyargató diétája nem hiszem, hogy követendő példa lenne, egy Halálos szendvicsrecepttel meg csak nem állhatok elő, így maradt a Császárzsemle. Bár a története homályos, és csak a jó ég tudja, hogy a Herr Kayser pék, vagy a Ferenc József sztori a valós, de igazából nem is lényeges, mert fent nevezett F.J. biztos nem válogatós, hiszen, ahogy énekelte is:

Csak mondd, mondd, hogy mit segítsek még,
Én bármit meg(t)ennék.”

Segíteni, kösz nem kell (az – utólag – mindig sokba kerül), de a múlt heti élményért cserébe most én jövök egy zsemlével! Hoztam már nektek Limarától receptet, mert ami tökéletes, azon miért változtatnánk, vagyis csak éppen annyit, hogy az étrendbe beilleszthető legyen. Ha frissen, reggelire akarjátok sütni, de nem szerettek hajnalban a konyhában mókolni, akkor a végén figyeljetek!

Hozzávalók

• 70 dkg dia-wellness ch -50% liszt
• 2 tk. só
• 250 ml víz
• 220 ml tej
• 5 dkg vaj
• 2 dkg friss (vagy 1 csomag por) élesztő

Mielőtt nagyon belemerülnék a receptírásba meg is válaszolnám azt a kérdést, amivel már látom, hogy tele lenne a postaládám. Nem, nem kell bele cukor. Nem, édesítő sem. A kilencvenes évek élelmiszerismeret óráit felelevenítve az élesztő felfuttatásához azért kell a kristálycukor, mert segíti az élesztőgombák szaporodását. (Az édesítőszereknek nincs ilyen tulajdonsága, így hiába próbálnád a cukrot édesítővel helyettesíteni, csak a csodában reménykedhetsz, a futós felélesztés helyett.) De! Van egy jó hírem is! Minden, kelt tészta elkészül az élesztő felfuttatása nélkül is. Egyszerűen morzsold a lisztbe a friss élesztőt, vagy szórd bele az instant élesztőt, mintha sosem hallottál volna az élesztő futtató sportágról.

Elkészítés

És akkor jöhet a meló része Limara nyomán. A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva mehet a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programon 20 perc alatt közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha a tészta túl lágy lenne, lisztet kell még hozzátenni, ha túl kemény, kevés folyadékot. Kelesztőtálban hagyjuk duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítjuk és 12 egyforma, kb. 115 g-os darabokra vágjuk. Minden darabot gömbölyítünk, majd 10 percig még békén hagyjuk. Ezután egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük két részletben. Megsodorjuk, pár percet pihenni hagyjuk, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. A sodráshoz épp csak annyira kell lisztezni a felületet, hogy ne ragadjon rá a tészta.

Formázás

  • először egy laza csomót kötünk a tésztakígyóra,
  • majd a jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta alá hajtjuk és a közepén áthúzzuk
  • a csomós tésztánkat megfordítjuk és a másik szálat is átbújtajuk az előzőek szerint (ha nem teljesen egyértelmű a hogyan, a google legyen veletek)

Amikor mind kész, mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire. Ha reggel frissen szeretnénk sütni, akkor itt mehet fóliázva a hűtőbe a sütő helyett. Reggel hűtőből kivesz, sütés előtt tojással megken és hideg sütőben kezdi el sütni! (200 fokon) kb. 30 perc alatt lesz kész. Ha egyből sütjük akkor nem kell tojással kenni, elég alaposan lepermetezni őket (nem, nem rézgáliccal) vízzel, és akár megszórhatjuk magokkal is. Ha van még egy ugyanakkora tepsink, ráboríthatjuk a tetejére, így kb 10 percet nyerhetünk a sütési időn is.

Ch 1 db zsemlében (12 db-ra osztva): 24,3 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!