Újév. Új élet? Az újévi kívánságok listája legalább olyan hosszú, mint a szilveszteri babonák és hiedelmek sora. Ha hihetünk a néphagyományoknak, akkor nagyon meg kell gondolnunk, mit teszünk és mit nem teszünk december 31-én és január 1-jén.

Mielőtt idénre elköszönnék, álljon itt ismétlésként néhány gondolat a szilveszteri babonákról és hiedelmekről.
Azt mondják, hogy amilyen az első napod, olyan lesz az év többi napja is, úgyhogy vigyázz, hogy csakis olyan dolgokat tegyél, amik a boldog jövőt szolgálják.
Szemetet levinni tilos.
Mosni, vasalni tilos.
Pénzt költeni tilos.
Orvoshoz menni tilos.
Veszekedni tilos.
Baromfit fogyasztani tilos.(Elkaparja a szerencsét.)
Halat fogyasztani tilos. (Elúszik vele a szerencsénk.)
Ha újév napján az első látogató asszony vagy lány, akkor azt beengedni tilos! Az szerencsétlenséget jelent. ( a férfi bezzeg… az szerencsét… pfff…)
Lencsét enni viszont kötelező. (De a megfőtt lencsének pontban éjfélkor az asztalon kell lennie!)

Hozzon bármit az új év, azt kívánom, hogy „Tanuld meg, hogy amíg élsz, nem késő semmi.” (Szabó Magda)

Tehát szilveszterre sütit sütni SE! …és, hogy ne rajtam múljon majd a bűnözés, kivételesen két recepttel is készültem.
Egy sóssal (a szomszédasszonytól loptam), és egy édessel.

Sajtos rúd

Hozzávalók

  • 50 dkg dw -50% liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kis pohár tejföl
  • 20 dkg sajt reszelve
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tojás a kenéshez
  • 15 dkg sajt reszelve a szóráshoz

(NEM kell bele se sütőpor, se élesztő!)

Elkészítés

A tésztát összeállítjuk, de épp csak addig gyúrjuk, amíg összeáll. (A vajat kockázzuk előtte, így könnyebb) Ha kész, egy tálban lefedve minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük, kinyújtjuk kb 4-5 mm vékonyra, tetejére rákenjük a felvert tojást, megszórjuk sajttal – de lehet tökmaggal, köménnyel, szezámmal bármivel – majd derelyemetszővel vékony csíkokat vágunk. Sütőpapírra téve, forró, 200°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt pirosra sütjük.
Napokig friss marad(na), ha maradna…

Ch teljes mennyiségben: 215 g

Kókuszpiramis (25 db)

Hozzávalók

Töltelék:

  • 3 dl tej
  • 1 cs vaníliás puding por (40 g)
  • 10 dkg vaj
  • 30 g negyedannyi édesítő

Tészta:

  • 50 dkg detki cukormentes darált keksz
  • 30 g negyedannyi édesítő
  • 40 g kakaópor
  • 10 dkg margarin
  • 3 ek cukormentes barack lekvár
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • tej (annyi, hogy könnyen formázható legyen)

Szóráshoz:

  • Kókuszreszelék

Elkészítés

A krémnek hűlnie kell, úgyhogy azzal kezdünk! A tejben csomómentesre keverjük a pudingport, tűzre tesszük, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzünk. Tűzről levesz, lefed, hűlni hagy. Ha kihűlt simára keverjük a vajjal kikevert negyedannyival.

A kekszet, az édesítőt, a kakaót, az olvasztott margarint, a lekvárt, a rumaromát és a tejet összegyúrjuk. A piramis formát kb háromnegyedig töltjük a masszával, ezután a formához tartozó kúpot belenyomjuk, így az a falra mászik, és helyet csinál a pudingnak, amit gyorsan bele is töltünk egy kis kanállal. Diétás kerek háztartási keksz híján lapított keksz masszával befedjük, majd a formát szétnyitjuk és kipontyantjuk belőle a piramist, végül kókuszreszelékkel megszórjuk. Először nagyon akkurátusan, majd, ahogy nő a darabszám egyre hektikusabban…

(A formát én itt vettem https://www.mikonyhank.hu/piramis-sutiforma-detail
de 100 ft-os boltban is kapható!)

Ch teljes mennyiségben: 476 g
Ch 1 db-ban: 19 g

Ezúton köszönöm, hogy egész évben olvastatok, írtatok, kérdeztetek, főztetek és visszajeleztetek!
Mindenkinek csodákkal teli Boldog Új Évet kívánok Kányádi Sándor versével.

Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog,
érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre.
Tiszta szívből ezt kívánom!
Szaporodjon ez az ország
emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött,
soha-soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke,
gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!