Te mit kérsz karácsonyra??? Életünk állandó várakozás. Mindig várunk valakit, vagy valamit. Ezekben a napokban egészen különleges várakozásban élünk: várjuk a karácsonyt. Tudod e mit kérsz, tudod-e mit kívánsz, hogy boldogabb legyél? Nem, nem tárgyakról beszélek. Elanyagiasodott világban élünk, mindennek tudjuk az árát, de semminek az értékét. Ajándékozás… a szeretet megnyilvánulása. DE nem az ajándékok nagyságának és értékének függvénye! Néha azt, amire a másik valójában vágyik, bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk ajándékba adni. Ilyenkor jön rá az ember igazán, hogy az általunk felállított értékrend hamis. Bármennyi pénzed is van, a három legfontosabb dolgot az életben nem tudod megvenni!
1. Egészség. Ha Neked van, nem tudod, miről beszélek, de adj hálát érte, hogy egészséges vagy!
2. Szeretet. Mert minden ember szeretni való.
A szeretet nem megvásárolható, nem kierőszakolható. A szeretetet ki kell érdemelni, és minden nap tenni kell azért, hogy szeressenek!
3. Idő. Sose felejtsd el, hogy egy perccel sem kaphatsz több időt a pénzedért!
Az élet pillanatokból áll. Csak rajtad múlik, mihez kezdesz vele! A karácsony csoda! … és a családi hagyományok szülik a legdrágább emlékeket. Én ebben hiszek! Na meg a hagyományos ünnepi menüsorban. Előre jelzem, hogy a 24-e délelőtt durva lesz, de Anyának is karácsony van, ezért 24-én megfőzünk mindent előre és a következő 2 napban csak melegíteni kell.
Újházi tyúkhúsleves
HOZZÁVALÓK
- 1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg)
- 50 dkg sárgarépa
- 20 dkg petrezselyemgyökér
- 8 dkg zeller
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg csiperkegomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kelkáposzta
- 10 dkg friss zöldborsó
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 20 szem egész bors
- 1 kisebb babérlevél
- csipetnyi gyömbér
- csipetnyi sáfrány
- só
- Levesbetét: ch csökkentett levesbetét (pl. Diadalk szénhidrátcsökkentett cérnametélt, Dia-Wellness Eperlevél , stb…)
ELKÉSZÍTÉS
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot lelkesen, szűrőkanállal szedegetjük, majd, ha felforrt, takarékra állítjuk a gázt, villanyt, a tűzhelyen, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Ezen a ponton beletesszük a megtisztított, (egészben hagyott) sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát, az egész paradicsomot, az egész paprikát, a vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, és a gomba szárat.
Mégiscsak karácsonyi menü készül, így teatojásba tesszük a feketeborsot, a babérlevelet, a gyömbért, a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk, sózzuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. Ha nincs teatojásunk, akkor úgy, ahogy mindig, beleborigálunk minden fűszert a levesbe, hiszen a végén úgyis leszűrjük majd. A gombát (szára nélkül, egészben) és a zöldborsót külön lábosban egy kevés sós vízben főzzük meg. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt (kb. 2 óra) majdnem végeztünk is. Kiemeljük a madarat és a zöldségeket a levesből, hűlni hagyjuk. Amikor már libabőrös, kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget, valamint a gombát vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk.
A levest a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán átszűrjük. Tálaláskor a leveses tálba rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön – sós vízben – kifőzött tésztát. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.
Ch: a lében elhanyagolható, a beletett zöldségek és tészta mennyiségével számoljatok!
Csirkecomb filé sajttal, aszalt szilvával töltve, burgonya pürével
HOZZÁVALÓK
- 1 kg csirkecomb filé
- 10 dkg aszalt szilva
- 20 dkg bacon
- 15 dkg füstölt sajt
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS
Filézett csirkecombot sózd, borsozd. Combokat reszelt sajttal és a félbe vágott aszalt szilvával töltjük, felcsavarjuk, majd szeletelt baconbe tekerjük.
A tekercseket tepsibe sorakoztatjuk, alufóliával lefedjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Közben saját levével locsolgatjuk, ha szükséges, majd az utolsó 15 percben alufólia levesz és bacont készre pirít.
Ch teljes mennyiségben: 65 g
Ch 1 adagban: 16,25 g
Dia-Wellness Burgonyapüré (6 fő)
HOZZÁVALÓK
250 g Dia-Wellness burgonyapüré alap
7,5 dl tej
10 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
Tejet felforral, tüzet lezár. Püré port beleborít, vajjal simára kever, és a köretről is gyorsan le van a gond.
Ch (1 adag): 21, 25 g
(Nem) Töltött káposzta (8 adag)
HOZZÁVALÓK
Gombóc
- 1.5 kg darált sertéshús
- 3 db tojás
- 2.5 tk só
- 5 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt bors
- 200 g bulgur
- 1 e.k olaj
Káposzta
- 2 kg savanyú káposzta
- 10 dkg zsír
- 2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágott)
- 4 teáskanál fűszerpaprika
- 15 dkg füstölt tarja (kockázott)
- 175 g tejföl (a tálaláshoz)
ELKÉSZÍTÉS
1 ek. étolajon a bulgurt megpirítjuk, felöntjük 1 bögre vízzel, sózzuk. Kb. 5 perc alatt felszívja a vizet, akkor levesszük a tűzről, lefedjük és békén hagyjuk (hűlni). Ez a lépés akár kihagyható is lenne, de meg se fordul a fejemben! A töltelékhez a hozzávalókat összedolgozzuk. Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor kimossuk, és alaposan kicsavarjuk. Egy nagyobb edényben a zsíron, a vöröshagymát megdinszteljük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát majd a káposztát is. 2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk.
Az idő leteltével a káposzta kétharmadát kivesszük. Az edény alján maradt káposztára egy sorban ráhelyezzük a töltelékből formázott gombócokat. A felkockázott füstölt tarja harmadát rászórjuk, majd folytatjuk a következő sorral. Újból káposzta, golyók, füstölt tarja kocka. A tetejét káposztával fedjük. Óvatosan felöntjük annyi, forró vízzel, hogy elfedje. Kis lángon főzzük (kb másfél óra alatt lesz kész). Tálaláskor tejföllel nyakon önthetjük. Melegítve sokkal finomabb!
Ch teljes mennyiségben: 200 g
Ch 1 adagban: 25 g
Almás máktorta cukor és liszt nélkül vanília sodóval
HOZZÁVALÓK
- 40 dkg darált mák
- 1 cs. sütőpor
- Negyedannyi édesítő ízlés szerint
- 1 citrom leve és lereszelt héja (népszerű madár kihagyható)
- 6 db alma hámozva, lereszelve
- 4 tojás
- 1 tk. fahéj
- (Ha lett volna itthon 1 üveg magozott meggybefőtt gondolkodás – és lé – nélkül beleborítottam volna)
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítése természetesen annyira nagyon bonyolult, hogy jól gondoljátok meg, hogy nekiálltok e!!! Az egész tojásokat habosítsd fel, majd add hozzá a többi alapanyagot, jól keverd össze. Vékonyan kivajazott/kókuszzsírozott/olajozott tortaformában (nálam 23 cm-es), 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd készre. Másnap finomabb!
Ch (teljes mennyiségben): 169 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 14,1 g
HOZZÁVALÓK – Diétás vanília sodó (6 adag)
- 3 tojás
- 2 ek. Dia Wellness -50 %-kal csökkentett szénhidráttartalmú liszt
- 2 ek negyedannyi édesítő
- 1 ek vanília aroma
- 1 liter tej
ELKÉSZÍTÉS
A tojások sárgáját a negyedannyival és a liszttel egy lábasban összekeverjük. Kevés tejjel simára keverjük, majd apránként hozzáöntjük a maradék tejet és csomómentesre keverjük. Tűzre tesszük, és folyamatos kevergetés mellett mártás sűrűségűre főzzük. Tüzet szüntet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és gyors mozdulatokkal belekeverjük a vanília mártásba.
Ch teljes mennyiségben: 62 g
Ch 1 adagban: 10,3 g
Legyen a Te karácsonyod is a SZERETET ünnepe (ne az ajándékoké)! Áldott Karácsonyt Kívánok!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!