Brit tudósok bebizonyították, hogy az emberek 95%-a meglepődik, ha a mondatok nem úgy végződnek, ahogy ők azt krumplifőzelék. Ebben azoknak, akik hétről hétre követik a recepteket a Szurikáta oldalon, ugye még sincs semmi meglepő, hiszen ezt a poént idestova 2 éve már ellőttem egyszer. De!

Ismétlés a tudás anyja, és ha ezzel kapcsolatban mégis tévedek… ez a krumplifőzelék akkor is nagyon finom. Írhatnám, hogy minden körítés nélkül is, de nem tudom máshol hogy, de itt a főzelékhez feltétlen feltét kell, mert nélküle nem feltétlen feltételezik, hogy kész az ebéd. El lettek kapatva, mert ha a főzelékbe FAszán, lazán belehajítva tálalnám a feltétet, nem feltétlen lenne iránta ekkora az érdeklődés. Talán kitaláltátok már, hogy a hétvége főszereplője nem feltétlen a főzelék lesz, hanem a feltét.

Igen, a párizsi legalább olyan undi, mint a virsli (aki szerint nem, az biztos nem tanult élelmiszerismeretet), soha nincs is itthon, de időnként rám ront a pavlovi reflex… Meglátom, és az életemet is odaadnám egy párizsis szendóért.

Na jó, elég a mellébeszélésből, ha nem találunk a közelben arra alkalmas személyt, akkor essünk neki gyorsan a krumplipucolásnak, és főzzük meg azt, amit valakinek, valahol, egyszer már biztos sikerült… Ennek a mondatnak a jövő héten lesz jelentősége, amikor rámutatok az interneten talált receptek rizikófaktorára. De ne szaladjunk ennyire előre, ezen a hétvégén krumplifőzi lesz, és kész.

Azért, hogy legyen benne egy kis változatosság és izgalom… ma nem fasírttal tálaljuk, hanem egy ismeretlen alapanyagok bedarálásából származó húskészítménnyel, amit ízfokozóval egész ehető állapotig javítanak (csak ne nézz rá, és ne firtasd a származását). Arra, hogy ne kelljen szembeSülni vele, van egy remek módszer, adjunk rá kabátot, és már kész is a tökéletes feltét.

Hozzávalók (4 fő részére)

Tejfölös burgonyafőzelék

• 1.2 kg krumpli
  • 3 dl tejföl3 evőkanál dw -50% liszt
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 db (nem ördögtől való, ilyen-olyan adaléktól mentes) leveskocka
  • Őrölt bors
  • Ecet, folyékony édesítő (ízlés szerint)

Rántott párizsihoz

• 0,5 kg párizsi (fél cm-es szeletekre vágva)
  • dw -50% liszt
  • 2 tojás
  • dw panírmorzsa
  • sütéshez olaj

Elkészítés

Krumplit megpucol, megmosdat, és karikára vág, majd lábosba belehelyez, és annyi vízzel nyakon önt, amennyi pont ellepi.
Ízesíti sóval, borssal, babérlevéllel, leveskockával és beledobja a megpucolt, bevágott véhagymát is.
Krumplit puhára főz.
A tejfölt simára keveri a liszttel, majd hozzá ad a főzőléből, ha mer (őegykanállal).
Igen, a hőkiegyenlítés miatt, hogy legalább csomós ne legyen, ha már odaégette…
Kutyulékot apránként a krumplihoz önt, majd heves kevergetés közepette összeforral, végül ízlés szerint némi folyékony édesítővel és ecettel utóízesíti.

Ch teljes mennyiségben: 260 g
Ch 1 adagban: 65 g

A rántott párizsit ugye nem kell leírnom!?

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!