Mi a különbség az eper és a Rózsaszín Párduc között? …………..Dehogy csigázlak. (Párduc testet öltöttem épp.) Amúgy semmi. Az eper terem. A Rózsaszín Párduc is. Csak ő egy kicsit többet. (Terem-terem-terem-terem-terem-terem-tereeem…) Mondjuk itt most se egy termés, se pár dúc, pedig valamit ezen a héten is le kellene tennem az asztalra.

Szezonban, eperből levest készíteni soha meg sem fordult még a fejemben. Egyrészt mert esélytelen… ha hazajön velem, mire kettőt pislogok, már nincs is… másrészt meg az aranyár, ugye… Amikor lemegy a szezon, meg az ára is, megveszem a 10-15 kg-ot, kicsumázom, egy részét megfőzöm lekvárnak(pedig, amiből lekvárt lehet főzni, abból lehetne PÁLinka törzsfőnök is) a többit meg szemezve lefagyasztom. A sikeres hadjárat végeztével aztán jó ideig semmilyen formában nem akarok epret látni.

A héten kerestem a jégzselét a frigóban, és konstatáltam, hogy lassan itt az eperszezon, a jégzselé meg sehol, viszont tele a hűtő a tavalyi lajosmizseivel. Gondolkodtam egy percig (nem az ára miatt), hogy mi a pék tökét kezdjek ennyi eperkével, és arra jutottam, hogy tanú úgysincs rá, szemrebbenés nélkül kiborítom, ha úgy alakul, de egy próbát azért megér…

Elméláztam azon, hogy így, hogy fagyos, hogy álljak neki, vajon (olajon/zsíron) pároljam, vagy öntsem inkább nyakon vízzel, tejjel, tejszínnel, hogy ne legyen íztelen. Aztán rájöttem, hogy egy hete úgy meg vagyok fázva, hogy csak a négy fő ízt ismerem fel (meg a tejet bármiben is, de azt egy másik módszerrel), így végül is tök mindegy. (A tejet azért inkább kihagytam, mert jobb a békesség.)

Állítólag jó lett. Kérnek ma is, de „Ha esetleg elmennél a boltba, és vennél túrót bele, galuskának, akkor aztán tökéletes lenne…” Viccelsz, bolondozol. Egy kiló túró 3500… de 2000-ért már volt csirkemell… ?

Hozzávalók (6 adag)

  • 1 kg fagyasztott eper
  • 30 g negyedannyi
  • 2 ek. vaníliakivonat
  • fél citrom leve
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csipet só

Elkészítés

Fagyasztott eprünket betesszük egy fazékba, és annyi vizet öntünk rá, amennyit csak akarunk, de bőven elég, amennyi ellepi. Beletesszük az édesítőt, a vanília aromát, és belecsavarjuk a citrom levét is. Csak addig melegítjük, amíg az eper kiolvad. Nem forraljuk, mert a magas hőtől olyan undi színe lesz, hogy a kutya sem eszi meg, nemhogy a válogatós. Beleöntjük a tejszínt, belenyomjuk a botmixert, és simára turmixoljuk.

Ha engedünk a nyomásnak levesbetétként túrógombócot főzünk hozzá. Túrógombóc recept itt  >>> (Gyengébbek kedvéért: a bunda nem kell!)

Ch teljes mennyiségben: 66 g
Ch 1 adagban: 11 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!