Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a legfőbb cél a vércukorszint megfelelő határértékek között tartása. Így tök jól hangzik, de ANYAnyelvre fordítva, ez nem más, mint állandó küzdelem az elemekkel. …és, hogy mit és mennyit eszik, az még mindig a legegyszerűbb (tervezhető) tényező, mert a mozgás, az időjárás, az életkor, a betegség, a kialvatlanság, a hangulat, az épp aktuális lelkiállapot szintén nagyban befolyásolja a vércukorszintet, viszont abszolút PARAnormális és kiszámíthatatlan jelenség.

Az egészséges életmódba ugyan nem illeszthető be a mindennapi nassolás, de élethosszig tartó állapot lévén, az sem életszerű, hogy le kelljen mondani róla örökre. Szoktad nézegetni a bolti „cukormentes”-nek árult csokoládék, nápolyik, müzliszeletek, gabonapelyhek, joghurtok összetételét? És elgondolkodtál már valaha azon, amit olvastál? Mert attól függetlenül, hogy nem cukorral készülnek, a szénhidráttartalmukat számolni kell, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek energiatartalma jelentős (akár magasabb a normál verziónál!). És, ha mindez nem volna elég, ráadásul tele vannak hidrogénezett növényi zsírral, így az egészséges táplálkozásból ezen opciós termékeket gyorsan ki is zárhatjuk.

Marad az anya sütit süt verzió. De mit és miből? NEM VAGYOK DIETETIKUS. Anya vagyok. Anya, aki a gyermekének a legjobbat szeretné. Nem szállok vitába a kókuszolaj/kókuszzsír/margarin/vaj/zsír használattal kapcsolatban. Mindenki hisz és gondol valamit az egészséges alapanyagokról és használja szent meggyőződése és szíve joga szerint. Senkit nem akarok (és soha nem is fogok) rábeszélni semmire.

Édesítőszerek

Az egyetlen, amivel néha kiverik nálam a biztosítékot, azok az édesítőszerek. Különböző fórumokon pro és kontra lehet olvasni az édesítőszerek bélflóra-károsító, vagy épp inzulinháztartást felborító hatásáról. Mivel tudományosan alátámasztott állásfoglalás nincs erről, ezért (mivel a kényszer nagy úr, és az édesítésre nincs más opció) mértékkel, de használom őket. Nálunk az eritrit a nyerő. A cukoralkoholok közé tartozik, de nem befolyásolja a szénhidrátanyagcserét, ezért nem számolunk rá energia- és szénhidráttartalmat. Az irodalom szerint hűvös íze miatt nem használható mindenhez, és hőállósága sem annyira ideális, gyengébb édesítő erejű a cukornál, és nem karamellizálódik, de nekünk akkor is ez vált be, és az eritrit és stevia „házasításából” készült, négyszeres édesítőerejű cukorhelyettesítők. Egyszóval én így csinálom, de ez nem etalon, nyugodtan helyettesítsetek be kedvetek szerint! Ha már ennyit írtam a nassolásról, akkor a mai recept legyen mondjuk… tökfőzelék! 😀 Na jóóó, nem… Rafaello süti!

Hozzávalók

a tésztához:

• 6 tojásfehérje
  • 25 dkg eritrit
  • 10 dkg dia-wellness -50% liszt
  • 15 dkg kókuszreszelék

a krémhez:

• 6 tojássárgája
  • 20 dkg eritrit
  • 20 dkg dia-wellness vanília ízű főzős pudingpor
  • 25 dkg vaj
  • 8 dl tej (ez a pudingpor vízzel is elkészíthető, vagy akár felesben, de én tejjel csinálom és a CH tartalmat is így adtam meg!)

a tetejére:

• 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

Sütőt előmelegítjük 170 fokra, és már itt tudjuk, hogy nem egy nagyon bonyolult recept lesz, ha ez az első lépés! A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként az eritritet is hozzáadjuk.  A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, és óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és már el is tüntetjük a sütőben a bizonyítékot. Kb. 20 percig sütjük. Ne süssük túl, ha a beleszúrt fogvájóra már nem tapad rá, készen van.
Sütőből kivesszük, és békén hagyjuk. Amikor már nem forró, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ez a sütőpapír is olyan megosztó. Él itt a világban, amikor a tepsit ki is lehetne vajazni, meg lisztezni… Örök dilemma, hogy a fákat védjük, vagy kerüljük a felesleges kalóriát… De vajazni olyan undi, úgyhogy nálam mindig a sütőpapír győz, de Ti nyugodtan undizzatok!

Miután a filozófus énünket elnyomtuk, a tej nagy részét az eritrittel (7 dl) feltesszük főni. A tojássárgákat a pudingporral és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük. Nem várjuk meg az „Édetanám put a té” mondatot, még előtte a forró tejhez öntjük. ÁLLANDÓ kevergetés mellett, kis lángon, pár perc alatt sűrűre főzzük.

Két hibalehetőség van:
– Leégetjük. (Egyenesen mehet a kukába)
– Kicsapódik a tojás (túl forró az elegyünk). Ha már megtörtént a baj, csak a lelkiismeretünk megnyugtatása végett, merülő mixerrel még próbálkozhatunk helyrehozni (felesleges), de legalább nem egyből, hanem kettőből landol a kukában.

Újra próbálkozásnál már a tojást felejtsük is el, csak főzzük meg a pudingot, így a hibalehetőséget is egyre minimalizáljuk. (ha másodszor odaég, akkor szerintem tagadj le mindent, és a süti alapot fogd rá a nyuszira!).
Ha besűrűsödött, tűzről levesz, pici vajat dobál a tetejére (hogy ne bőrösödjön meg a puding teteje). Amikor langyosra hűlt, a vajat beledolgozzuk. A teljesen kihűlt pudingot a tésztára kenjük, tetejét kókuszreszelékkel szórjuk.
Hűtőben minimum 2 órára eldugjuk. (másnap finomabb, mert akkorra puhul meg a tészta a krémtől)

CH: 5,5/db (normál tepsi, 40 kockára felvágva)

Utószó

Mindegy, hogy hirtelen (kényszerből) vagy saját elhatározásból döntesz az életmódváltás mellett, a szénhidráttáblázatot nézegetve és figyelembe véve a gyermek (és a család) étkezési szokásait, pár perc kell csak, hogy levond a következtetést:
Minden egészségtelen, ami finom! 🙂
Persze ez csak elsőre igaz.
…és kétségbeejtő, kilátástalan, reménytelen…

Amikor a gyermekről kiderült, hogy diabos egyik sokkhatás követte a másikat. A kórházban eltöltött napok után az ember fejest ugrik a mélyvízbe. Hazaérsz, és jön a kétségbeesés, akkor ezek után mit fogunk enni??? Talán a lehető legrosszabb időpont a pánikra, de kit érdekel! Jogod van úgy érezni, hogy megoldhatatlan a helyzet, hogy ez neked nem fog menni, lehetetlen matekozva főzni, folyamatosan méricskélni, számolgatni. Aztán megoldod.  Mert szülő vagy.  Magadért lehet nem csinálnád, vagy nem így, vagy keresnéd a kiskapukat, de ÉRTE és miatta megteszel mindent! Aztán, amikor a főzőcske már rutinná válik, (gyorsan eljön ez is, hidd el), elkezdesz hosszútávban gondolkodni. Mert ez nem egy női szeszély, nem egy múló állapot. Ez így lesz már. Örökké. ..és akkor nem szólhat tiltásokról és lemondásokról.

Na, valahogy nálam így kezdődött…

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!