Ma már csak emlék, de a múlt heti receptet – nem rendhagyó módon – megint az utolsó (utáni) pillanatban sikerült megírnom.
Most sincs ez másképp, mert valahogy mindig az idő a legkevesebb, de a kanapén kuckózva mégis eggyel kevésbé izgalmas összeszedni a hozzávalókat elméletben, mint Amszterdam felé robogva a vonaton.
Igen, talán stílszerűbb lenne ma egy sütirecept, de – ha ettem volna is, letagadnám-, minden próbálkozásom ellenére a süti receptjét nem sikerült megszereznem, így a diétásítás még várat magára.
A viccet félretéve ma egy te(l)jesen ártatlan, egyszerű, de nagyszerű desszerttel készültem.

Hozzávalók (4 adag)

  • 200 ml tejszín
  • 450 ml tej
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 ek. negyedannyi édesítő
  • 1 csipet só
  • 4 lap zselatin

Elkészítés

Először is, mielőtt belefognánk a mai rettentően időigényes és bonyolult hadműveletbe, biztos, ami biztos áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat. Egyesével eresszük bele őket a vízbe, úgy, hogy ellepje mind. Amíg lubickolnak, addig van 5 percünk minden másra. Tejszínt lábosba borítjuk, hozzáadjuk a negyedannyit, a csipet sót, a vanília aromát és első forrásig melegítjük. Tűzről lehúzzuk.
Közben el is telt az 5 perc, így a zselatinlapokat kipecázzuk, vizet kinyomkodjuk belőlük, és mehetnek is a forró tejszínbe. Habverővel alaposan elkeverjük, tűzre visszatesszük és újra felforraljuk. Késznek nyilvánítjuk, tűzről lehúzzuk, belekeverjük a tejet. Poharakba öntjük, hűtőbe tesszük, és addig hűtjük, míg meg nem szilárdul.
(Leírni hosszabb volt, mint megfőzni.)
Nekem ma tényleg 10 percem volt a desszertre, ezért nincs semmi hókusz-pókusz, de, ha van időd, és kedved megtámogatni a félig elborított poharakat a hűtőben, és úgy hagyod megdermedni, sokkal menőbb lesz srévizavé, amikor belekanalazod a gyümölcsöntetet.

Öntet

  • 10 dkg bogyós gyümölcs (mindent bele, ami van)
  • Negyedannyi édesítő ízlés szerint
  • 2 e.k. citrom lé
  • 1dl víz
  • 1dkg étkezési keményítő

Gyümölcsöket az édesítővel, a citromlével és a vízzel összeforraljuk, majd besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Hagyjuk kicsit hűlni, és a dermedt panna cottára kanalazzuk.
Találásig hűtőben tároljuk.

Ch teljes mennyiségben (öntettel): 50 g
Ch 1 adagban(öntettel): 12,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!