Karácsonyi begolyózás…

…hogy ebből mi lesz!? Valami szokásos unalmas karácsonyi sütemény. (t)Álcázva. Múlthéten beindult a tartalomgyártás a diétás oldalra, és mivel nem ajánlok olyat, amit ki se próbáltam, így az ünnep előtti két hétben mindenki sütit eszik, ha tecccik, ha nem. Ez speciel nem túlélő típus… gyorsan elpusztult szegény. Az a baj, hogy itt a széklábát is megeszik kellő mennyiségű porcukornak látszó fehér porral szórva, így nem releváns a kapott értékelés.

…és egyébként csinálhatok bármi újat, csak mellette legyen ott minden, ami szokott… a mézeskrémes, a zserbó, az isler, a linzer, a kókuszcsúcs, a bejgli, na meg a szaloncukor. Ja, és idén azért a Mama-féle raffaelló sütire is érkezett igénybejelentés. Nem rugaszkodom hát el nagyon a karácsonyi asztaltól, olyan lesz, ami amúgy is rajta van a fenti listán, csak kicsit másképp. (Naná, hogy anyabarát pikk-pakk verzióban.)

Hozzávalók

  • 35 dkg cukormentes darált keksz
  • 20 dkg darált dió
  • 20 g negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 20 dkg vaj
  • kb. 1 dl tej
  • 5 evőkanál sűrű cukormentes lekvár tetszőleges ízben
  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os) nálam mondjuk belga és német, de itt erre van igény
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

Nem tudom feltűnt-e, de igyekszem olyan recepteket megosztani, amit simán Apuka is meg tud csinálni. Persze az enyémnek eszében sincs, Ő az a tipikus, aki csak szórakozni jár erre az oldalra, de nálatok hátha lakik hasonló emberszabású, aki eggyel lelkesebb nála, és nem tartja kizártnak, hogy besegítsen a sütikészítésbe.

A darált kekszet, a darált diót és a negyedannyit tálba borítjuk, majd belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. Bármilyen undi és fúj, kicsi kacsónkkal kell egynemű masszává gyúrni az izét, miközben apránként hozzáadagoljuk a tejet, amíg összeáll. Dió méretű golyókat formázunk belőle, majd szétlapítjuk egyből, mint hüjjjegyerek a homokvárat, és megtöltjük egy fél kávéskanálnyi lekvárral. Ismét golyókat formázunk belőle, majd újra szétlapítjuk… Persze nem! Csak kíváncsi voltam, figyelsz-e? Nem baj, ha egy kicsit kifolyik a lekvár, mert a csokibevonat ápol és eltakar.

Mázhoz a csokoládét vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk. Mondom, megolvasztjuk, nem szénné égetjük! Hozzáadunk 5 dkg vajat, és addig keverjük, amíg elolvad. A golyókat forgasd bele szépen sorban az olvadt csokoládéba, majd sütőpapírral bélelt tálcára helyezve mehetnek szépen a hűvösre. Célszerű lenne rács mögé is, mert állítólag hűtőben több napig is eláll, de hogy ez igaz-e, azt itt már soha nem fogjuk megtudni…

Ch teljes mennyiségben: 385 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!