A héten hivatalosan is lezárult a lakásfelújítás. Ennek örömére (lassan, de biztosan), több időm jut majd arra, hogy (meg)barátkozzam a korszerűsítéssel, ami egyelőre -bár arra hivatott-, hogy meggyorsítsa a folyamatokat és megkönnyítse az életemet, csak a homlokráncaimat gyarapította. Eddig azt hittem, hogy tudok főzni. Most meg azt tudom, hogy, ha magára hagyom (bármennyi időre is) a főzőlapon az épp aktuálist, bármi is odaég, a tészta meg úgy fel tud forrni a főzővízben, hogy útnak indul felfedezni a világot… a konyhaszekrényen lecsúszik, a padlóig, és konstatálja, hogy a fazékon kívül is van élet…

30 év nagy idő. A rutin és a megszokás pedig makacs dolgok, de nyitott vagyok a változásra. És amíg összeszedem a bátorságom, hogy a sütőt is kipróbáljam, addig megosztok veletek egy olyan receptet, amit a beer-lakban töltött aranyéletünk alatt, a szomszédasszony sütött nekünk.

Hozzávalók:

 • 50 dkg dia-wellness -50% ch liszt
 • 1 csipet só
 • 4 dkg Negyedannyi édesítő
 • 3 tojássárgája
 • fél citrom reszelt héja
 • 3 dl tej
 • 5 dkg olvasztott vaj
 • 2,5 dkg élesztő

A rétegezés hozzávalói:

 • 15 dkg őrölt dió
 • 4 dkg negyedannyi édesítő
 • 8 dkg olvasztott vaj

Tészta hozzávalóiból lágyabb, kalács állagú tésztát készítünk, duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Közepes méretű fánkszaggatóval (vizespohárral) kiszaggatjuk. 26 cm – es tortaformát olvasztott vajjal kikenünk.
A kiszaggatott tésztákat a tortaformába tesszük egymás mellé, de nem túl szorosan. Vajjal megkenjük, majd megszórjuk dióval. Mehet rá a második réteg kiszaggatott tészta, amit az előzőhez hasonlóan kenünk, szórunk.
Késznek nyilvánítjuk, konyharuhával letakarjuk, és amíg a sütőt előmelegítjük (180 fokra) békén hagyjuk, majd 40-45 perc alatt pirosra sütjük. 10 adag lesz ebből a mennyiségből.

Ch teljes mennyiségben: 239 g
Ch 1 adagban: 23,9 g

Nálunk Vanília sodó volt hozzá.
(15 dkg főzős DiaWellness vanília pudingpor + 1 liter 1,5 % tej)

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!