Talán az utóbbi hónapokban nálunk a legnagyobb favorit a tortilla és az ebből készült ételek. Ez a vegan, padlizsános verzió brutális jól sikerült, és senki nem kereste benne a húst sem. A tortilla lapok tökéltesen csavarhatók, szuper alapja lehet egy egyszerű tekerős tortillának, quesadillánk és burritonak is. A tortilla Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverékkel készült.

Hozzávalók

Tortilla:

  • 200 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 3 g szárított élesztő
  • 5 g himalája só
  • 20 g olívaolaj
  • 200 g langyos víz

Paradicsomos alap:

  • 1 db padlizsán
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 400 ml paradicsom püré
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • 2 teáskanál Szafi Reform eritrit
  • 1 nagy csipet frissen őrölt feketebors
  • 1 csipet Cayenne bors
  • 1 csipet chili paprika
  • 1 kávéskanál füstölt őrölt paprika
  • 5-6 levél friss bazsalikom
  • 1 teáskanál oreganó

Tetejére:

  • ízlés szerint reszelt, növényi sajt

Elkészítés

  • A tortilla lapokhoz az élesztőt, a sót keverjük össze a liszttel, adjuk hozzá az olajat és a vizet, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Pihentessük a tésztát 10 percet, majd osszuk 6 egyenlő részre.
  • Palacsintasütőt zsiradék nélkül forrósítsuk fel, a tészta bucikat barna rizsliszttel (vagy Szafi univerzális liszttel) megszórt felületen nyújtsuk egész vékonyra. A forró palacsintasütőben süssük a lapok mindkét oldalát kb. fél-fél percig. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük!
  • A megsült lapokat szedjük tányérra és takarjuk le. Így biztosan formázható marad.
  • A padlizsánt pucolás után vágjuk csíkokra és olívaolajjal kikent serpenyőben süssük aranybarnára,, közben enyhén sózzuk. A megsült padlizsánt szedjük ki a serpenyőből.
  • A hagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát zúzzuk össze és kevés olívaolajon pici sóval dinszteljük meg. Adjuk hozzá a paradicsom pürét és fűszerezzük gazdagon.
  • A tortilla lapokat kenjük meg a paradicsomos szósszal, tegyünk rá 2-3 padlizsán csíkot és tekerjük fel.
  • Egy tűzálló tál aljába kenjünk 2-3 evőkanál paradicsomos szószt és helyezzük rá a tortilla tekercseket. Kenjük a tekercsek tetejére a maradék szószt és szórjuk meg ízlés szerint növényi, reszelt sajttal.
    180 fokra előmelegített sütőben 20 perce.

Jó étvágyat hozzá!

Kohári Éva

Anya, feleség, tanár, hobbiszakács és -cukrász. Sára lánya 5 éves kora óta cöliákiás, ő maga pedig 2010 óta van gluténmentes diétán. A Gluténmentes Íz-lik oldal szerzője, ebben és ebben a csoportban folyamatosan találkozhatnak Éva új receptjeivel az érdeklődők.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!