Nálunk sok éve nincs karácsony marlenka nélkül. Az eredeti receptet nagyon sok évvel ezelőtt kaptam egy kedves ismerősömtől. 7 éve sütöm gluténmentesen, ez a változat tejmentes, tojásmentes és cukormentes (méz van benne!) is.
Hozzávalók
Tészta:
• 400 g Nutri Free Farina Multiuso liszt
• 250 g liga margarin
• 150 g eritrit
• 30 g holland kakaó
• 8 g szódabikarbóna
• 60-80 g méz
Krém:
• 1 liter növényi tej /most kókusz
• 4 csomag vaníliás puding
• 1 kávéskanál vanília aroma
• 375 g liga margarin
• 70 g ötszörös erősségű édesítőszer
Tetejére:
• Ízlés szerint holland kakaó
Elkészítés
Tészta:
• A lisztet, a szódabikarbónát, a kakaót és az édesítőt keverjük össze, majd morzsoljuk el a margarinnal. Adjuk hozzáadjuk a mézet és gyúrjunk rugalmas tésztát.
• Osszuk 4 egyenlő részre és formázzunk belőle bucikat
• Mivel a tészta kicsit ragacsos a méztől, a lapokat pedig nagyon vékonyra kell nyújtani, ezért ezt érdemes két sütőpapír között végezni. A lapokat nyújtsuk ki 20×25 cm-es téglalapokra. Célszerű előre levágni ekkora darab sütőpapírokat.
• A kinyújtott tésztát húzzuk át a tepsi hátuljára vagy egy sütőlapra. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük maximum 10 percet, de nekem elég volt 8 perc is. Nagyon vigyázzunk, könnyen megég a lap! A kisült lapok igen kemények, ez így tökéletes, a krém pár óra alatt megpuhítja.
Krém:
• A krémhez keverjük össze a pudingporokat a tejjel és főzzük meg. Alaposan hűtsük. A margarint verjük habosra az édesítőszerrel, vanília aromával és jól dolgozzuk össze a kihűlt pudinggal.
• A krémet osszuk 4 egyenlő részre és rétegezzük a tésztával, a tetejére jut a 4. adag.
• A süteményt tegyük pár órára hűtőbe, vagy akár egész éjszakára, a lapok szinte krém állagúra fognak puhulni. Szeletelés előtt szitáljunk holland kakaót a tetejére.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!