Olyan vendégünk volt a napokban, aki bármit ehet, semmiféle diétát nem tart. Gondoltam egy nagyot és sütöttem egy nagyonmentes sütit. Nem tartottam semmiféle bevezetőt a desszertezés előtt, csak mindenki kapott egy szeletet és vártam a hatást. Szó nélkül fogyott el a torta a tányérokról. A kedves vendégünk pedig nem hiányolta a kakaós finomságból sem a glutént, sem a tejet, sem a tojást, de még a cukrot sem. Másnapra maradt még pár szelet, na nem véletlenül, vagyis szándékosan duktam el, mert kíváncsi voltam a tészta állagára. Konklúzió: a sütemény másnap is pont ugyanolyan finom, puha volt, mint frissen.
A sütemény alapja a Szafi Free hajdinamentes, csökkentett rostartalmú univerzális lisztkeverék. Ebből a lisztből aztán tényleg mindent el lehet készíteni. Maga a sütemény a világ legegyszerűbb tésztája: egyetlen keverőtál és egy kézi habverő szükséges hozzá. Az áfonya és a csoki brutálisan jól illenek egymáshoz, a tésztája puha és szaftos. A ragacsos csokimáz pedig csak hab a tortán. Durva fejszámolást végeztem (mert egy matek tanár mindig is számol) és arra jutottam, hogy 1 szelet ebből a sütiből bőven 100 kalória alatt van. Édes boldogság!
Hozzávalók
- 250 g Szafi Free hajdinamentes csökkentett rostartalmú univerzális lisztkeverék
- 40 g Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
- 370 g joya mandula alapú natúr joghurt
- 160 g friss áfonya
- 60 g négyszeres erősségű édesítő
- 12 g sütőpor
- 70 g rizsital
- 60 g glutén, tej és cukormentes csokoládé
Csokimáz:
- 4 evőkanál eritrit
- 2 evőkanál Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
- 4 evőkanál víz
- 1 teáskanál Szafi Reform kókuszolaj
Elkészítés
Az áfonyát turmixoljuk össze a joghurttal, a csokit késsel aprítsuk fel és minden hozzávalót mérjünk egy tálba.
Egy kézi habverő segítsgével keverjük csomómentesre az alapanyagokat.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre (ez mindig sütő függő, vigyázzunk, ne süssük túl a tésztát!).
A csokimázhoz keverjük össze a kakaóport, az eritritet a vízzel egy lábosban. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel és forrástól számítva főzzük 2-3 percet, majd keverjük hozzá a kókuszolajat.
A mázat simítsuk a kihűlt alapra és ízlés szerint tegyünk a tetejére áfonyát.
Jó étvágyat hozzá!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!