Olyan vendégünk volt a napokban, aki bármit ehet, semmiféle diétát nem tart. Gondoltam egy nagyot és sütöttem egy nagyonmentes sütit. Nem tartottam semmiféle bevezetőt a desszertezés előtt, csak mindenki kapott egy szeletet és vártam a hatást. Szó nélkül fogyott el a torta a tányérokról. A kedves vendégünk pedig nem hiányolta a kakaós finomságból sem a glutént, sem a tejet, sem a tojást, de még a cukrot sem. Másnapra maradt még pár szelet, na nem véletlenül, vagyis szándékosan duktam el, mert kíváncsi voltam a tészta állagára. Konklúzió: a sütemény másnap is pont ugyanolyan finom, puha volt, mint frissen.

A sütemény alapja a Szafi Free hajdinamentes, csökkentett rostartalmú univerzális lisztkeverék. Ebből a lisztből aztán tényleg mindent el lehet készíteni. Maga a sütemény a világ legegyszerűbb tésztája: egyetlen keverőtál és egy kézi habverő szükséges hozzá. Az áfonya és a csoki brutálisan jól illenek egymáshoz, a tésztája puha és szaftos. A ragacsos csokimáz pedig csak hab a tortán. Durva fejszámolást végeztem (mert egy matek tanár mindig is számol) és arra jutottam, hogy 1 szelet ebből a sütiből bőven 100 kalória alatt van. Édes boldogság!

Hozzávalók

Csokimáz:

  • 4 evőkanál eritrit
  • 2 evőkanál Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 teáskanál Szafi Reform kókuszolaj

Elkészítés

Az áfonyát turmixoljuk össze a joghurttal, a csokit késsel aprítsuk fel és minden hozzávalót mérjünk egy tálba.
Egy kézi habverő segítsgével keverjük csomómentesre az alapanyagokat.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre (ez mindig sütő függő, vigyázzunk, ne süssük túl a tésztát!).
A csokimázhoz keverjük össze a kakaóport, az eritritet a vízzel egy lábosban. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel és forrástól számítva főzzük 2-3 percet, majd keverjük hozzá a kókuszolajat.
A mázat simítsuk a kihűlt alapra és ízlés szerint tegyünk a tetejére áfonyát.

Jó étvágyat hozzá!

Kohári Éva

Anya, feleség, tanár, hobbiszakács és -cukrász. Sára lánya 5 éves kora óta cöliákiás, ő maga pedig 2010 óta van gluténmentes diétán. A Gluténmentes Íz-lik oldal szerzője, ebben és ebben a csoportban folyamatosan találkozhatnak Éva új receptjeivel az érdeklődők.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!