Ez a bejgli nem tartalmaz sem glutént, sem tejet, tojást, élesztőt és hozzáadott cukrot sem, mégis nagyon finom. Tökéletes dísze lehet a karácsonyi asztalnak. A semmire sem érzékeny szüleimnek is nagyon bejött!

A bejgli tésztája jól formázható, könnyű vele bánni. A tölteléket ízlés szerint megbolondíthatjuk egy kis szilvalekvárral, ez igazán jót tesz neki. Kihűlve a bejgli jól szeletelhető, sokáig eltartható. Ha van otthon páncélszekrény és ebben jól elrejtjük, akkor akár szilveszterig is megőrzi az állagát.

Hozzávalók 2 rúdhoz

Töltelék:

Tetejére:

  • 3 evőkanál rizsital
  • 1 teáskanál olaj

Elkészítés

  • Először a tölteléket készítsük el. Öntsük a növényi italt egy lábosba és forraljuk fel az eritrittel és a mazsolával.
  • A ripsz/pászkát késes aprítóval daráljuk meg, adjuk a felforralt „tejhez” a mákkal és a reszelt citrom héjával együtt, majd alaposan keverjük össze.
  • A tésztához az útifűvet áztassuk be a növényi italba. A lisztet, az eritritet, a citrom reszelt héját mérjük egy keverőtálba és morzsoljuk el a margarinnal.
  • Adjuk hozzá a beáztatott útifűvet és gyúrjunk rugalmas tésztát.
  • Szobahőmérsékleten pihentessük 10 percet.
  • A tésztát osszuk két egyenlő részre, nyújtsuk belőle kb. 2 mm vastag téglalapot.
  • Oszlassuk el a tetején egyenletesen a mákos tölteléket. A tészta két rövidebb véget hajtsuk rá a töltelékre, a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel.
  • Ugyan így készítsük el a második rúd bejglit is.
  • A tetejét böködjük meg hurkapálcával.
  • Kenjük le növényi ital és pici olaj keverékével.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.

Kohári Éva

Anya, feleség, tanár, hobbiszakács és -cukrász. Sára lánya 5 éves kora óta cöliákiás, ő maga pedig 2010 óta van gluténmentes diétán. A Gluténmentes Íz-lik oldal szerzője, ebben és ebben a csoportban folyamatosan találkozhatnak Éva új receptjeivel az érdeklődők.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!