1-es típusú diabétesszel élőként az egyik legnagyobb mumus, amelytől legjobban tartanak a hozzátartozók és a pedagógusok, az eszméletvesztéses hipoglikémia. Kezelésére a Glucagon injekció mellett immár elérhető egy nazális spray is. A következőkben a Baqsimi orrport mutatjuk be.

Amikor a diabéteszes hozzátartozónk vagy tanítványunk elájul, első dolgunk megmérni a vércukrát, hogy kiderüljön: a nagyon alacsony vércukorszint okozta-e az eszméletvesztést. Ez egy nagyon ijesztő helyzet, amiben mégis meg kell őriznünk a hidegvérünket. Amennyiben beigazolódik az alacsony vércukorszint, azonnal cselekedni kell: elő kell venni és alkalmazni kell a glucagon injekciót vagy az orrsprayt.

Az injekció használata jóval körülményesebb. Remegő kézzel összekeverni a port az oldattal, légteleníteni, majd arra is emlékezni, hogy 10 éves kor alatt csak a fele adagot kell beadni az eszméletvesztett gyermek izmába… Aki került már ilyen helyzetbe, sosem felejti el.

A glucagon orrspray használata könnyebb, a nagyszülőket, pedagógusokat sem rémiszti meg, ha az orrba kell fújni a port. Ráadásul vannak olyan helyzetek, amikor nincs az eszméletvesztett gyermek mellett felnőtt, mert például a testvérével van otthon egyedül, baráti kiránduláson vesz részt, vagy épp a terep nem teszi lehetővé a gyors mentést hegymászás, barlangászás közben vagy a repülőn.

A szakorvosi rendelvénnyel kiváltható Baqsimit ugyanakkor itthon nem támogatja a társadalombiztosítás (Romániában igen), így a patikák 36-42 ezer körüli összegért tudják megrendelni. Legyünk elővigyázatosak a lejárati idővel: a Baqsimi ugyan két éves szavatossággal rendelkezik, de a Szurikáta Alapítvány információi szerint a jelenleg hazánkban elérhető készlet lejárati ideje néhány hónap.

Baqsimi orrpor

A Baqsimi hatóanyaga a glucagon. Súlyos hipoglikémia (nagyon alacsony vércukorszint) kezelésére alkalmazható diabéteszes felnőtteknél, serdülőknél és 4 évnél idősebb gyermekeknél. Egy ampulla 3 mg glucagont tartalmaz, az életkor alapján nincs szükség dózismódosításra. A glucagon orrport az egyik orrlyukba kell befújni, az adagolás után nem szükséges belélegezni vagy mély levegőt venni, mert az orrnyálkahártyáról passzívan szívódik fel.

Kis ismétlés – Mi is az a glucagon?

A glucagon a hasnyálmirigy által termelt természetes hormon, amely az inzulinnal ellentétesen hatva növeli a vércukorszintet úgy, hogy a májban tárolt cukrot, az úgynevezett glikogént glükózzá alakítja át. A glükóz ezután bejut a véráramba és megemeli a vércukorszintet, ezzel enyhítve a hipoglikémia hatásait. Fontos tudni, hogy a glucagon csak akkor hatékony a hipoglikémia kezelésében, ha a májban elegendő mennyiségű glikogén áll rendelkezésre.

Hogyan kell használni a Baqsimit?

0. Ahogy a Glucagon hypokitre is igaz, a nazális glucagon port is mindig tartsuk magunknál, és erről szóljunk a környezetünknek – családtagoknak, barátoknak, pedagógusoknak – is.
1. A piros sávot lehúzva távolítsuk el a zsugorfóliát.
2. Vegyük ki az egyadagos tartályt a védőhengerből. Ne nyomjuk meg a dugattyút addig, amíg készen nem állunk az adag beadására.
3. Tartsuk az egyadagos tartályt az ujjaink és a hüvelykujjunk között. Használat előtt NE teszteljük a tartályt, mert csak egy adag glucagont tartalmaz, és nem lehet újra felhasználni.
4. Óvatosan vezessük be az egyadagos tartály hegyét az egyik orrlyukba addig, amíg az ujjaink hozzá nem ér(nek) az orr külső részéhez.
5. Nyomjuk be teljesen a dugattyút. Az adag beadása akkor ér véget, amikor a zöld vonal már nem látszik.
6. Ha a beteg eszméletlen, fordítsuk az oldalára a fulladás megelőzése érdekében.
7. Az adag beadása után az ellátást végző személynek azonnal orvosi segítséget kell kérnie.
+ A Baqsimi alkalmazását követően, miután magához tért és inni-enni képes a diabéteszes, gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot szükséges fogyasztania.

Mellékhatások

A Baqsimi mellékhatásai megegyeznek a hagyományosan beadott glucagonnal, tehát hányinger, fejfájás és hányás jelentkezhet a beadása után, illetve az orron át történő adagolás miatt előfordulhat könnyezés és felső légúti irritáció.

Kutatási eredmények

3 mg glucagon orrpor alkalmazását követően az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegeknél a vércukorszint már 5 perc után emelkedni kezdett. 10 perc múlva a vércukorszint medián értéke 3,9 mmol/l (70 mg/dl) felett volt. Az átlagos maximális vércukorszint-növekedés 7,8 mmol/l (140 mg/dl) volt.

1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekeknél és serdülőknél (4 éves és annál idősebb, de 17 évesnél fiatalabb) 3 mg glucagon orrpor alkalmazását követően a vércukorszint már 5 perc után emelkedni kezdett (2. ábra), és az átlagos maximális vércukorszint-növekedés 5,7 – 7,7 mmol/l (102 – 138 mg/dl) között volt.

A kísérletek alapján a glucagon orrpor hatását nem befolyásolta az orrdugulással járó megfázás, függetlenül attól, hogy alkalmaztak-e orrdugulást csökkentő gyógyszert vagy sem.

Szavatosság, tárolás

A felhasználhatósági időtartam két év, de ahogy írtuk már, mindenképpen rá kell kérdezni a gyógyszertárban, hogy a megrendelhető darab mikor jár le. A Baqsimi legfeljebb 30°C-on tárolandó, a nedvességtől való védelem érdekében az egyadagos tartályt a felhasználásig tartsuk a zsugorfóliával lezárt védőhengerben.

Részletes információ a Baqsimi orrporról >>>

Egyéb (hazánkban nem elérhető) glucagonkészítmények

GVoke

A Xeris Pharmaceuticals által gyártott GVoke HypoPen egy előkevert, injekciózásra kész glucagon 1 mg-os felnőtteknek és 0,5 mg-os 2 évnél idősebb gyermekeknek szánt kiszerelésben. A hagyományos Glucagen injekcióval ellentétben, amelyet izomba adunk, a GVoke-ot a bőr alatti szövetbe kell fecskendezni a felkarba, a combba vagy a hasba ugyanúgy, ahogy az inzulint. A használata nagyon egyszerű: el kell távolítani a piros védőkupakot, majd a sárga végét a bőrre helyezni, és öt másodpercig lenyomva tartani. Sokak szerint a GVoke HypoPen előnye, hogy nem látható a tű, illetve hogy a csomagolásban két adag hypopen van, így ha felhasználtuk az egyiket, van egy másik tartalékként. A készítmény szobahőmérsékleten tárolható. Itt meg tudjátok nézni, hogyan működik >>>

Zegalogue

A dániai Zeland Pharma szintén piacra dobott egy előre elkevert glucagon injekciót, amelyet hat évnél idősebb gyermekeknél használhatunk. A használat a Zegalogue-nél is egyszerű: a tű kupakját a piros védőburkolattal együtt levesszük, és automatikusan beadjuk az injekciót a bőr alatti szövetbe, ahogy az inzulint. A Zegalogue egyik nagy előnye, hogy akár három évig is tárolható a hűtőben vagy egy évig a hűtőszekrényen kívül. A Zeland kísérleteket folytat minidózisú glucagonokkal, amelyek akár kiválthatják a gyorshatású szénhidrátok fogyasztását.

Forrás: childrenwithdiabetes.com

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!