A szenzoros technológia – vagyis a folyamatos cukormonitorozás – használatához feltétlenül ismerni kell a sejtek működéséhez szükséges cukor (glükóz) mozgásának élettani alapjait. A táplálékkal bejutott szénhidrátok a gyomor/bélrendszerben történő lebomlás és felszívódás után cukorként az erekbe kerülnek, majd innen jutnak el a sejtekbe. Vércukormérővel a kis erekben lévő cukor mennyiségét mérjük, a szenzor a sejteket körülvevő, úgynevezett sejtközti állományban lévő cukor mennyiségét méri.

A cukornak az erekből a sejtközti állományba történő eljutása időbe telik, így a szöveti cukor (SzG) mindig egy kis “fáziskéséssel” követi a vércukrot (VC) – ez kb. 5-10 perc. Nyugalmi állapotban, pl. étkezésmentes időszakban, sport/fizikai tevékenységet követő kb. 2 órával, inzulinbeadás előtti időszakban, alvási időben a két érték közel van egymáshoz, akár megegyező is, hiszen nincs ok a vércukorszint gyors változására. Viszont pl. étkezéskor először a VC lesz magasabb, majd kis idő múltán “követi ezt le” a SzG. Inzulin beadásakor pedig előbb kezd csökkenni a VC, majd követi az SzG. Ezért fordulhat elő, hogy egy adott időpontban más lesz a két érték.

Medtronic szenzoros eszközeinek használatakor kalibráció szükséges. A kalibráció fogalmának megértését egy hasonlattal mutatjuk be.

Kalibráció naponta legalább kétszer szükséges, de javasoljuk 3-4-szer, hogy a hangolás a lehető legpontosabb eredményeket adja. Előfordulhat, hogy rendszeres kalibrálás mellett a rendszer kér “váratlan” kalibrálást a pontosság biztosításának érdekében. A kalibrálás időzítése kulcsfontosságú, ahogy ez a Kalibrációs Kisokos című füzetben is szerepel, ami része a termék használatakor átadott startcsomagnak.

A valós idejű szenzorozás elemei.

A szenzor egy kb 8 mm hosszú, hajszálvékony puha szál, ami nem más, mint egy elektróda: a bőr alatt, a sejtközti állományban levő cukor az elektróda felszínével lép kapcsolatba, és egy elektro-kémiai reakció során elektromos áram keletkezik (nagyon-nagyon pici mértékű). A szenzor bőr alá történő behelyezésére külön eszköz szolgál.

A szenzor bőr feletti részéhez egy távadót kell csatlakoztatni, ami a szenzorból jövő jelet továbbítja a kijelző készülékhez. Attól függően, hogy milyen készüléket használnak a monitorozáshoz, a szerinti távadót kell csatlakoztatni a szenzorhoz. A távadó és a monitorozó rendszer szoftverében alkalmazott matematikai algoritmus alakítja aztán át az elektromos jeleket cukorértékké. A távadó által küldött átlagos értékek 5 percenként frissülnek a kijelzőn, így napi 288 adat áll rendelkezésre.

Napi többszöri, tollal/pennel beadott inzulinkezelés mellett a Guardian Connect rendszer használható. A távadó vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolattal egy mobiltelefonra küldi a cukorértékeket, amennyiben a mobiltelefon 6 méteren belül van a távadóhoz. Ha nagyobb a távolság, az adatok nem jutnak el a telefonra, de amint ismét közel kerülnek egymáshoz, a kimaradt idő adatai visszatöltődnek, és megtekinthetők lesznek.

A cukorbetegnek olyan okostelefonnal kell rendelkeznie, amire le tudja tölteni a Guardian Connect alkalmazást. Ezen készülékek listája szerepel a termék weboldalán, a “Támogatás” részben, “Guardian Connect alkalmazás” fejezetben: guardianconnect.medtronic-diabetes.hu/tamogatas.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a cukorértékek, értesítések, riasztások “távolról” is megtekinthetők legyenek, ezt hívjuk távmonitorozásnak. Ehhez egyrészt az eszközt használó személynek internet kapcsolatra van szüksége (mobilnet vagy WiFi), másrészt a távoli személynek bármilyen, internet kapcsolattal rendelkező eszközre (okostelefon, tablet, laptop, asztali számítógép), amire a CareLink szoftver telepítve van. Bejelentkezni a szoftverbe a carelink.minimed.eu oldalon lehet térítésmentesen. A rendszer SMS üzenetben is tájékoztat.

Amennyiben a használó felhatalmazást ad kezelőorvosának a saját CareLink fiók felhasználónevének és jelszavának megadásával, akkor ő is betekintést kap a cukoradatokba. Így valósulhat meg a komplex távmonitorozás.

Inzulinpumpa használatakor a szenzoros adatok a pumpa kijelzőjén jelennek meg.

A szenzoros adatokból a CareLink szoftver jelentéseket készít, amik nagy segítséget nyújtanak mind a használónak, mind a kezelőorvosnak a részletes elemzéshez, a kezelés optimalizációjához. Mindemellett a támogatás igénybevételének feltétele a szenzorok felhasználása, amit ily módon a legegyszerűbb követni, ellenőrizni. A CareLink rendszer mind inzulinpumpához, mind a Guardian Connect rendszerhez használható.

A folyamatos cukormonitorozás technológia megbízható társ lehet a cukorbetegség kezelésében, de ennek elsajátítása tanulást, türelmet, bizonyos teendők elvégzését és betartását igényli.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!