Napjainkban a diabéteszkezelésében mind fontosabb szerepet kapnak a cukormérő szenzorok. A szenzorhasználók tábora rohamosan növekszik, és ők egyre több megoldás közül választhatnak – miközben a gyártók egyre jobb termékeket vezetnek be a piacra, cukorbetegek millióinak életét megkönnyítve.

Alapok

Mi is az a cukormérő szenzor? Egy bőrre felhelyezett (jellemzően felragasztott) szenzorról van szó, mely egy a bőrbe hatoló (nem non-invazív módon!)  elektróda segítségével folyamatosan méri a test sejtjei közötti folyadék cukorszintjét.

A hangsúly itt a folyamatosságon van: ebben rejlik ugyanis legnagyobb hasznossága. A szenzor mérései alapján ugyanis nem csak egyszeri, statikus információt kapunk, mint az ujjbegyes mérés esetén. Vegyünk például egy 8.6-os ujjbegyes mérést. Ezt az értéket önmagában nehéz értelmezni: merre tart a vércukor, épp zuhanni készül, lassan emelkedik vagy stabilan órák óta változatlan értékről van szó? A lenti ábra pont erre mutat rá: látható hogy a 4 mérés alapján következtethetnénk arra, hogy minden rendben, normál diabéteszes céltartományban vannak az értékek, miközben komoly hipo- és hiperglikémia előfordulására nem derül fény.

Ezzel szemben a szenzorok folyamatosan rögzítik a méréseket, és jellemzően 5 percenként kijelzik az aktuális értéket. Ennek köszönhetően kirajzolódik egy 24 órás görbe, így a (vér)cukor változásának irányát és mértéket is megtudhatjuk, valamint számos hasznos következtetést vonhatunk le a diabétesz kezeléssel kapcsolatban.

A folyamatosság egyben azt is jelenti, hogy jelentősen csökkenthető a hagyományos vércukorméréssel járó szúrások száma, az inkább csak ellenőrző vagy kalibráló szerepet kap.  

Fontos megjegyezni, hogy a szenzor nem közvetlenül a vércukor szintjét méri, hanem a sejtközi folyadék szintjét. Ez az érték a vércukorhoz képest némi “késésben van”, így a szenzor által mutatott értékek kb 5-20 perces késéssel is mutatják az értékeket (egyénenként más a szöveti folyadékháztartás, valamint a cukorszint változásának aktuális gyorsaságától is függ). Például sok aktív inzulin mellett lefelé tartó érték vérből mérve 3.8 is lehet (ami a referencia érték), míg a szenzor még csak 5.4-et mutat. Ezt mindenképpen fontos észben tartani, kalkulálni vele.  

A szenzorokról

A szenzorok alapvetően két csoportba oszthatóak: folyamatosan vagy “csippantós” (angolul flash) módszerrel láthatjuk az aktuális értékeket. A Dexcom és Medtronic (Enlite) szenzorok az előbbi csoportba tartoznak, és a fogadó eszközön (ami lehet okostelefon, saját monitor vagy inzulinpumpa) 5 percenként láthatjuk az aktuális mért értékeket.

Ezzel szemben a Libre szenzor termékkoncepciója némileg más: egy NFC-s olvasót (ami lehet gyári olvasó vagy NFC képes okostelefon)  jeleníti meg a legutóbbi mérés óta eltelt értékeket és rajzolja ki az elmúlt 8 óra görbéjét. A rendszer tehát alapból nem automatikus, emberi beavatkozást – azaz leolvasást – igényel. A haladóknak szóló cikkben azt is leírjuk, hogyan tehető mégis automatikussá, ugyanis erre is van megoldás.

Vércukor mérő szenzorokat több cég is gyárt. A legismertebb szenzorok és gyártóik listája az alábbi:

 • Dexcom – Magyarországon kizárólag G4 szenzoruk érhető el (legfrissebb termék szériája a G6)
 • Medtronic – Enlite szenzor, Magyarországon elérhető   
 • Abbott – Freestyle Libre szenzor, Magyarországon hivatalosan nem elérhető (legfrissebb termék szériája a Libre2 szenzor, mely jelenleg most van bevezetés alatt)
 • Medtrum – S7 szenzor, Magyarországon hivatalosan nem elérhető

Az alábbiakban kizárólag a Freestyle Libre szenzor bemutatásával foglalkozunk, a többi szenzor bemutatása, az egyes  szenzorok összehasonlítása nem a cikk témája.

FIGYELEM! A cikk nem az Abbott Laboratories hivatalos tájékoztatója, kérjük, hogy a kizárólag hivatalos és a cég által elfogadott információkért keressétek fel az Abbott Laboratories hivatalos csatornáit, olvassátok el a szenzor dobozában található hivatalos betegtájékoztatóját!

Freestyle Libre szenzor

A szenzorról az alábbiakat érdemes tudni:

 • Egy szenzor összesen egy alkalommal, 14 napig használható
 • Kézi belövő segítségével otthon, szakmai segítség nélkül is felhelyezhető
 • A felhelyezés egy ujjbegyes mérésnél nagyobb fájdalommal nem jár
 • A szenzort alapból NFC-s gyári leolvasóval lehet leolvasni
 • Vízálló a szenzor: hivatalosan 30 percet bír vízben a ragasztó, a Libre szenzor használók azonban ennél jellemzően jóval hosszabb időszakot is vízállónak tartanak tapasztalataik alapján (különösen extra rögzítés mellett)
 • A szenzort alapból nem lehet kalibrálni (Kalibrálás az a művelet, amely során a szenzor által mért értéket a vércukorból mért értékhez igazítjuk, újra kalibráljuk.)
 • Számítógépes szoftver segítségével lehet elemezni az adatokat, mely a kezelőorvossal is online megosztható  
 • A szenzor ára €60/darab + esetleges postaköltség

Beszerzés

A Libre szenzor (és a kapcsolódó kereskedelmi háttér) Magyarországon sajnos nem elérhető. Beszerzését a felhasználók egyedileg, jellemzően külföldön tartózkodó rokonok, barátok segítségével oldják meg azon országokból, amelyek lehetőséget adnak saját finanszírozásból való beszerzésre is.  

Ezen országok nem teljes listája az alábbi:

 • Nagy-Britannia
 • Írország
 • Németország
 • Ausztria
 • Franciaország
 • Spanyolország
 • Svédország
 • Lengyelország

Ezen országokban jellemzően webshopon keresztül lehet leadni rendelést és intézni a fizetést is (pl. PayPal vagy bankkártya) – viszont csak az adott országon belüli címet lehet megadni szállítási címnek. Innen kell még a szenzoroknak magyarországi címre eljutni.

Egyszerre több szenzort is lehet rendelni, jellemzően 3-6 db-ot egy alkalommal, de ez időszakosan változhat az esetlegesen fellépő szenzor hiány miatt.

Alternatív beszerzési módszer lehet az eBay és más online piacterek használata, vagy akár magyarországi online csoportokban is érdemes próbálkozni. Azt figyelembe kell venni, az alternatív források esetében jellemzően nehezen / nem érvényesíthető a szenzor garancia, és a €60 darab ár jellemzően magasabb.

Szenzor felhelyezése

A szenzor felhelyezése belövővel történik, ezt az alábbi angol nyelvű videó mutatja:

A legtöbben a felkar hátsó részére helyezik fel a szenzort, de ennek nem kötelező így lennie.  Alternatív felhelyezési helyek lehetnek az alábbiak:

 • Has
 • Test oldala
 • Comb elülső része
 • Hátsó fertály alatti rész (ülés miatt vigyázni kell a pontos hellyel)
 • Felkar elülső része
 • Mell felső része (a melltartó miatt vigyázni kell)
 • A mell oldalsó részén a bordák között vagy a bordaív felett

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a szakma és a gyártó ugyanakkor egyöntetűen a felkarra való felhelyezést javasolja.

Szenzor indítása

A szenzor indítása kétféle eszköz segítségével történhet:

 • Gyári NFC olvasóval – simán a szenzorhoz kell érinteni az olvasót
 • NFC képes okostelefonnal
  1. iOS rendszer esetében iPhone7 vagy afeletti mobilokra telepített Librelink alkalmazással (hivatalos Abbott alkalmazás)
  2. Android rendszer esetében Glimp S alkalmazással (nyílt forráskódú alkalmazás – Fontos, hogy a Glimp S nem hivatalos Abbott alkalmazás, ezért bármilyen fellépő hiba esetén a szenzorra vonatkozó jótállás sérülhet/elveszhet. Ez egyéni mérlegelés kérdése, hogy érdemes-e kockáztatni, a gyári olvasó ára viszont megspórolható ezzel.

FIGYELEM! „Az xDrip és Glimp alkalmazás komoly egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent a fogyasztók számára. Ezeket a Freestyle Libre érzékelő kiterjesztésére használják, és az Abbott nem engedélyezte. Az alkalmazás használata egészségügyi kockázatot jelenthet a felhasználók számára.” Abbott Laboratories 2023. február

Utóbbi esetekben is simán a szenzorhoz kell érinteni a mobiltelefonok NFC-s részét. 60 perccel később már olvashatóak is az értékek.  

Egyes szenzorhasználók már a 14 napos lejárat előtt felhelyezik és elindítják a következő szenzort. Ez ugyanis egyes tapasztalatok szerint csökkentheti a felmelegedési időt, amikor a szenzor mérési hibahatára még nagyobb intervallumban mozoghat.

Szenzor olvasása

A szenzor olvasása is kétféle eszközzel történhet:

FIGYELEM! „Az xDrip és Glimp alkalmazás komoly egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent a fogyasztók számára. Ezeket a Freestyle Libre érzékelő kiterjesztésére használják, és az Abbott nem engedélyezte. Az alkalmazás használata egészségügyi kockázatot jelenthet a felhasználók számára.” Abbott Laboratories 2023. február

A leolvasás tetszés szerint ismételhető, a szenzor 8 órás időintervallum értékeit tudja maximum tárolni, így legalább nyolc óránként érdemes ismételni a leolvasást.

Szenzor rögzítése

A szenzor ragasztója erősen rögzíti a szenzort, de a 14 nap alatt veszíthet rögzítő erejéből, nem beszélve a külső behatásokról (pl. egy ajtófélfával való találkozás). Ezért a legtöbb szenzorhasználó extra külső ragasztást használ – a leggyakrabban használt megoldások nem teljes listája:

 • hagyományos Leukoplast
 • Kinezió tapasz
 • Mepore vagy más hasonló tapasz
 • Karpánt

Kalibrálás

Előfordulhat, hogy a szenzor által mért értékek jelentősen eltérnek a referenciának használt ujjbegyes méréshez képest – ilyenkor egyes szenzorokat lehet kalibrálni, azaz pl. definiálni a szenzornak, hogy az általa jelzett 6.6-os érték igazából 4.9 – melyet a kalibrálást követően a szenzor is helyesen fog jelezni.

A Libre szenzor és olvasója gyárilag nem kalibrálható. Sokak számára ez egyáltalán nem jelent gondot, ugyanakkor vannak akik nagyobb eltéréseket tapasztalhatnak a vérből mért értékekhez képest. Az ő számukra fontos opció lehet a kalibrálás, mely kizárólag nyílt forráskódú Android alkalmazások esetében oldható meg ( iOS rendszerű mobiltelefonok esetében Spike alkalmazást is használhatunk kalibrálás érdekében, ehhez viszont bluetooth jelátvivő szükséges – lásd HALADÓKNAK cikkünkben.)

Garancia, jótállás

Ha probléma van a szenzorokkal, akkor azt jelezni kell az adott ország Abbott ügyfélszolgálatán – elsősorban telefonon érdemes próbálkozni. Tipp: érdemes a beszerzésben segítő rokon/barát nevében bejelentkezni, a felesleges kérdések elkerülése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy probléma megosztását követően jellemzően csere szenzort küld az Abbott, néha pedig kéri hogy küldjük vissza a hibás szenzort.

A leggyakoribb problémák:

 • “Megkattant” szenzor – hibás mért értékek,  
 • Leesik / leázik a szenzor
 • Belövés során belövő tű benne marad a szenzorban
 • 60 perces felmelegedés után el sem indul

További információkat, hasznos tippeket lehet fellelni a Freestyle Libre felhasználók Facebook-csoportokban.

Budapest, 2019. március

Nagy András

A cikk szerzője egy 5 éves 1-es típusú diabéteszes kisfiú apukája, aki másfél éve Freestyle Libre felhasználó. Az IT szektorban végzett munkája mellett folyamatosan figyeli a diabétesz kezelésének technológiai újdonságait.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!