Az okos inzulintapasz abban különleges, hogy a kutatók egy olyan elképzeléssel álltak elő, amely ahelyett, hogy egy teljesen külső, mesterséges glükóz monitorozó és adagoló rendszert állítana fel, ez a szervezet természetes inzulintermelő béta-sejtjeit imitálja.
Ezek a sokoldalú sejtek a szervezetben egyaránt tevékeny inzulin gyárak és raktárak, az előállított inzulint apró vezikuláknak nevezett zsákocskákban raktározzák és a vércukorszint növekedésének hatására a bennük lévő inzulin felszabadul a véráramba.
A kutatócsoport biokompatibilis anyagokból a természetes vezikulákhoz hasonló nanorészecskéket állított elő, amely glükózérzékelő enzimeinek segítségével érzékeli a vér glükózszint emelkedését és ennek hatására a nanorészecske kiengedi a raktározott inzulint. A véráramba való bejutattás egy kifinomult mikrotűkből felépített, bőrre felhelyezhető kis tapasz segítségével valósul meg. A rendszer igen érzékeny és mivel folyamatosan érzékeli a vér glükóz szintjét, megfelelő beállítással elkerülhetővé válnak a hipoglikémiák.
Okos inzulintapasz

Okos inzulintapasz. Forrás: Uni of North Carolina

A tapasz fejlesztés alatt áll, eddig az 1-es típusú diabétesz egérmodelljén tesztelték. Az egereket először egy hagyományos inzulin injekcióval kezelték és mérték a vércukor szintjét, ami lecsökkent a normális tartományba, de aztán gyorsan ismét felemelkedett a hiperglikémiás tartományban. Ezzel szemben, amikor a kutatók az egereket az okos inzulintapasszal kezelték a vércukor szint 30 percen belül a normál tartományba csökkent, és több órán át abban is maradt.
A tapasz fejlesztése még igen korai stádiumban van, és annak ellenére, hogy rendkívül ígéretes, még számos pre-klinikai, klinikai vizsgálatot igényel, ami akár 6-10 évet is jelenthet, mindaddig, amíg a betegek számára is elérhetővé válhat.
Okos inzulintapasz tűi mikroszkóp alatt Photo: Uni of North Carolina

Okos inzulintapasz tűi mikroszkóp alatt. Forrás: Uni of North Carolina

2015. július

A_Kinga, orvosi biotechnológus

Forrás: telegraph.co.uk

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!