Az 1-es típusú diabéteszes betegek nem rendelkeznek inzulin szekréciós sejtekkel, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy az étkezéssel bevitt szénhidrátok a vérből a sejtekbe jussanak, így biztosítva megfelelő energiát számunkra.  Ezért ezt a hiányt – rendszeres vércukormérés  mellett – kívülről kell pótolniuk.

encellin-1-7ec8c9fbdda2dcc32ce9d303970fcbab7c183747-s800-c85

Jobbra az Encellin kísérleti terméke

Az inzulintermelés megoldására számos kísérlet folyik, főként olyan eszközök, úgynevezett mesterséges hasnyálmirigy fejlesztésével, amelyek automatizálják ezt a folyamatot. A kaliforniai tudósok azonban egy újabb módszer fejlesztésén dolgoznak, amellyel inzulin termelő donor sejteket ültetnek be a bőr alá, olyan módon, hogy a transzplantátum védve legyen az autoimmun támadással szemben, és a beépített új béta sejtköteg akár hónapig biztosíthassa a szervezet számára szükséges inzulintermelést.

ADA2017Ez az elképzelés az Encellin, egy San Francisco-i székhelyű biotechnológiai start-up mögött, amely reméli, hogy megváltoztatja az 1-es típusú diabétesz kezelését. Crystal Nyitray, a vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint a sejt-alapú terápiák rendkívül hatékonyak lehetnek: „Az összes olyan funkció, amit megpróbálunk reprodukálni az orvostudományban, tulajdonképpen megpróbálja megérteni, hogy mit csinálnak a sejtek. Ezért én megpróbáltam megtalálni a módját, hogy segítsem a sejteket abban, amit ők jobban csinálnak.”

Nyitray , Encellin

Chrystal Nyitray

A cég által fejlesztett eszköz egy olyan tapaszhoz hasonlít, amely donor humán hasnyálmirigy izolátumokat tartalmaz, két vékony nanopórusos anyagrétegbe zárva. Ez az anyag úgy van megtervezve, hogy lehetővé tegye a donorsejtek számára a glükózszint érzékelését és szükség szerint az inzulinszekréciót, akárcsak a normális szigetsejtek. Az anyag védelmet nyújthat a transzplant kilökődése ellen is, ezáltal kiküszöbölve az immun-szuppresszánsok szükségességét is.

Encellin-device-1Az eljárás fejlesztés alatt áll, az állatkísérletes stádiumban van, még nem tesztelték emberekben, de ha működik, akkor ígéretes eljárás lehet az 1-es típusú diabétesz hatékonyabb kezelésében.

2017. november 18.

Szerző: A. Kinga, orvosi biotechnológus

Forrás:

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!