Rég ismert a kutatók számára, hogy a diabétesz családi halmozódást mutat, de alig 20 éve sikerült izolálni sikeresen olyan gén és antitest kombinációkat, amelyek megbízhatóan előrejelzik az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Számos 1-es típusú diabéteszes betegeknél megtalálható a DR4 és DQ8 fehérjemolekulákat (itt antigéneket) kódoló genetikai változatok. Antigénnek tekintünk minden olyan anyagot, amely kiválthatja a szervezet antitest (ellenanyag) termelését és beindítja a szervezet immunválaszát.

A Colorado-i Orvosi Egyetemen található, gyerekkori diabétesszel foglalkozó Barbara Davis Központjának kutatói megpróbálják feltárni a DQ8 és az 1-es típusú diabétesz kapcsolatát, gátolva a DQ8-at, így késleltetve vagy megakadályozva az 1-es típusú diabétesz kialakulását.

Dr. Aaron Michels, a Colorado-i Egyetem metildopa klinikai vizsgálat vezető kutatója társszerzője a 2015. áprilisában megjelent cikknek a World Journal of Diabetes-ben, amely leírja a lehetséges alkalmazását a metildopal kezelésnek újonnan diagnosztizált 1-es típusú betegeknél. Reményeik szerint ez a megközelítés lelassíthatja a béta-sejtek elpusztulását, és esetleg késleltetheti vagy megakadályozhatja a kezdeti sejtvesztést a prediabétesz jeleit mutató betegeknél. (Feltételes módra figyeljünk oda! – Szerk.)

Metildopa mint blokkoló működik; nem lép kölcsönhatásba az inzulin molekulákkal sem a hasnyálmirigy béta-sejtjeivel. Inkább összezavarja a HLA DQ8 molekulára adott ellenanyag termelődés válaszát (jelét), ami védelmet biztosít így a sziget-sejteknek. Továbbá, a kutatók nem látnak okot arra, hogy a metildopa kezelés megzavarná a T-sejtek normál működését.

A metildopa kiválasztása a Florida-i Egyetem két kutatójának köszönhető, Dr. Mark Atkinson-nak és Dr. David Ostrov-nak, akik bonyolult kémiai elemzéseket követően választották a metildopát, mint potenciális gyógyszerjelöltet, amely gátolja a végzetes kölcsönhatást a T-sejtek és a hasnyálmirigy szigetek béta-sejtjei között. Dr. Ostrov, szerkezeti biológus, szuperszámítógép segítségével 140.000 kis molekulára (gyógyszerjelöltre) végzett dokkolási szimulációt a DQ8 molekula receptor struktúrájával – egy folyamat, amely 560 millió permutációt igényel. Metildopa volt az egyik legjobb jelölt a DQ8 dokkolására. A későbbi in vitro és in vivo (élő szervezetben) vizsgálatok egereken megerősítették a valószínűségét, hogy a gyógyszer hatásos lenne.

Dr. Michels 20 önkéntes beteg részvételével végezte el az I fázisú klinikai vizsgálatokat. 17 beteg mindeddig három dózisban kapta a metildopa adagot. Az elkövetkező hónapokban, a vizsgálatban résztvevő önkéntesek folyamatosan visszatérnek A1C és vércukorszint vizsgálatokra.

Dr. Michels reméli, hogy a vizsgálatok I fázisa 2016 elejére befejeződik, ami után egy következő fázisban végzett klinikai vizsgálat során – egy nagyobb csoport nemrégiben diagnosztizált gyermek és felnőtt esetében – szeretnék vizsgálni a metildopát. Ezen szélesebb, placebo-kontroll tanulmány eredménye megalapozná egy metildopa “vakcina” készítését, ami késleltetné vagy megakadályozná a béta-sejtek pusztulását. Ez lehetőséget jelentene, hogy akár 4-6 évre megakadályozza vagy lelassítsa az 1-es típusú diabétesz kialakulását, ami egy fiatal gyerek esetében sokat jelent, mivel minden egyes év a gyerekek egészséges fejlődését jelenti a diabéteszes szövődmények kockázata nélkül.

Forrás: insulinnation.com

Csak egy vakcina és kész?

Mivel a metildopa kipróbálása a klinikai fázis I vizsgálatánál tart, ennek a tényleges gyógyászatban való alkalmazásáig minimum 4-6 évet biztosan várni kell. Ami az alkalmazhatóságát illeti, ez egy gátlószer egyetlen antitest által kiváltott immunreakció ellen. A diabétesz köztudottan egy multigénes betegség és habár HLA-DQ8 gén változatának előfordulása gyakori az I-es típusú diabéteszeseknél – potenciálisan előrejelzi a betegség kialakulásának kockázatát -, de ennél több faktorosabb a pathomechanizmus. A betegség kialakulásának késleltetésében véleményem szerint igen potenciális, de hogy egy ilyen típusú, multifaktoriális betegséget egyetlen gátlószerrel meg lehetne akadályozni, azzal szemben igen erős kételyeim vannak.

2015. október

A_Kinga, orvosi biotechnológus

Még több tudományos újdonságról itt olvashatsz.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!