Az 1-es típusú vagy gyermekkori cukorbetegség nem várhat másnapig! Ha szülőként az alábbi tüneteket tapasztaljátok gyermeketeknél, akkor még AZNAP, de legkésőbb másnap hívjátok fel a házi gyermekorvost vagy az ügyeletes orvost, mondjátok el a tüneteket és azt, hogy gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegségre gyanakodtok!

A pedagógusokat pedig arra kérjük, hogy hívjátok fel a szülők figyelmét a sürgős orvoshoz fordulás szükségességére, ha a lenti tünetegyüttesre lesztek figyelmesek tanítványotoknál vagy óvodásotoknál.

Hivatkozzatok az oldalunkon található információkra!

A Szurikáta Alapítvány orvosi rendelőkben, iskolákban, óvodákban kihelyezett plakátokon hívja fel a tünetekre a figyelmet.

“Ártalmatlannak” tűnő tünetek

Jól tudjuk, hogy az, hogy egy gyerek sokat kezd inni és sokat kezd pisilni, nem tűnik olyan ijesztőnek, mintha magas láza lenne, fájna vagy vérezne valamije, ennek ellenére vegyétek komolyan ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket, és ne habozzatok felhívni még aznap a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost!

 • Nagyon sokat KEZD inni az iskolás, óvodás, napi akár 3-4 liternyi folyadékot. A pici baba, aki már egyre kevesebbet szopizott, most újra, sokszor és erőszakosan követeli a szopizást vagy a szokottnál jóval nagyobb, háromszor-négyszer annyi tápszert, teát iszik meg.
 • Állandóan WC-re jár, éjjel is felkel pisilni a gyermek. A szobatiszta gyermek vagy akár felsős-gimis egy-egy alkalommal reggelre bepisil vagy napközben elcsöppen a vizelete. A kisbaba pelenkája elnehezül, túlcsordul, az autósülést, kiságyat eláztatja, és akár dupla annyi pelenkát kell napközben is cserélnetek annak ellenére, hogy ugyanazt a típusú pelenkát használjátok.
 • Farkasétvágya lesz a gyereknek, mégis fogyni kezd, akár 2-3 ruhaméretet is egy-két hét alatt.
 • Az addig energikus gyerek enerválttá válik, gyenge, nem bírja a fizikai aktivitást, elfekszik, elalszik tőle szokatlan napszakban is. Pici baba nagyon aluszékonnyá és szokatlanul csendessé válik, szinte egész nap csak bóbiskol, alszik.
 • Iskoláskorban emellett a látásproblémák is felébreszthetik a gyanút.

Cukorbetegség: nem mindegy, hogy 1-es típusú, gyermekkori vagy 2-es típusú, felnőttkori

 • A gyermekkori vagy 1-es típusú diabétesz/cukorbetegség nem azonos a felnőttek túlzott szénhidrátfogyasztása, túlsúlya és mozgásszegény életmódja miatt idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegségével.
 • Teljesen átlagos testalkatú, egészségesen táplálkozó, rendszeresen sportoló gyerekeknél is kialakulhat, mert nincs összefüggésben az életmóddal. Akkor is diabéteszessé válhat egy gyerek, ha a családban, a közeli rokonságban senki sem érintett.
 • Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő, a szervezet védekező rendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Kell-e vércukrot vagy vizeletcukrot mérni otthon a cukorbetegség gyanújához?

A tünetek együttes megjelenése – minden vércukormérés vagy vizeletcukor vizsgálat nélkül is – gyermekkori diabéteszre utalhat, ezért HÍVJÁTOK FEL HÁZI GYERMEKORVOSOTOKAT vagy az ÜGYELETES ORVOST akkor is, ha nincs módotokban mérni! Diabétesz gyanújával hívjátok orvosotokat

 • ha ujjbegyes vércukormérővel a reggeli étkezés előtt 6 mmol/l-nél magasabb vércukorértéket mértek,
 • étkezés után 1,5-2,0 órával 11 mmol/l-nél magasabb értéket mértek, vagy a vércukormérő kijelzőjén a “Hi” nagyon magas felirat jelenik meg,
 • illetve, ha a nap bármely időszakában mérve a vizeletcukor tesztcsík elszíneződik, és cukrot mutat a vizeletben!

A vércukor- és a vizeletcukor méréshez praktikus tanácsokat az alábbi bejegyzésben találhattok >>>

Súlyos tünetek

Figyeljétek gyermeketeket, mert a plakáton látható enyhe tüneteket csecsemőknél, kisbabáknál, óvodás gyerekeknél 1-2 héten belül, iskolásoknál 1 hónapon belül súlyos tünetek követik:

 • hasi fájdalom
 • hányás
 • gyakori, mély légvétel (Kussmaul-légzés)
 • kiszáradás
 • zavartság
 • kóma

Miért kell ennyire gyorsan orvoshoz fordulni?

Sajnos, az 1-es típusú vagy gyermekkori diabétesz/cukorbetegség azonnali kórházi kezelés nélkül végzetes lehet, ezért ne késlekedjetek a házi gyermekorvosotok vagy hétvégén az ügyeletes orvos felhívásával!
Ne feledjétek, a gyerekek cukorbetegsége, az 1-es típusú diabétesz nem várhat másnapig!

További információk

Kérdésetek van? Bizonytalanok vagyok, mit tegyetek? Lépjetek kapcsolatba velünk!
Hívjatok minket! Mob: 06 30 6063405
Írjatok nekünk! E-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!