Szeretném, ha biztosra mennétek, ezért most is háromféle bejgli tésztával készültem. Egy dia-wellnessessel (tutira menőknek), egy teljeskiőrlésűvel, és a hagyományos családi recept átalakított változatával. Válasszatok kedvetek szerint!
A bejgli íze mindenképpen jó lesz, de, hogy szép is legyen, pár dologra figyelni kell:
- Nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát! 5-7 mm-nél ne legyen vékonyabb!
- Ki kell várni, amíg megszáradnak a kenések a rudakon!
- Sütés előtt a tésztát hurkapálcával alaposan megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező rosszindulatú, bejglirepesztő szellem (gőz) akadály nélkül távozni tudjon.
- A bejgli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg, töltésnél pedig se túl meleg, se túl hideg, mert a tészta sütés közben szétrepedhet.
- A rudak végét jól dolgozzuk össze. A tészta széléhez ne tegyünk tölteléket, mert sütés közben kifolyhat.
- …és, ha mégis megreped, akkor sem történik semmi!
Tárolása: teljes kihűlés után (másnap, addig elég konyharuhával letakarni) folpackba tekerjük, hűvös helyen 8-10 napig eláll!
Bejgli dia-wellness mixből
Hozzávalók
- 250 g Dia beigli mix
- 460 g dia-wellness -50% liszt
- 300 g margarin (80%-os)
- 230 g víz
- 25 g negyedannyi édesítő
- 1 cs. por élesztő
- 1 db tojás a tészta felületének lekenéshez
Elkészítés
A liszteket a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, az édesítőt és az élesztőt, majd egynemű tésztává gyúrjuk, 1 órán át hűtőben pihentetjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtunk és megtöltjük mák vagy diótöltelékkel. (Teljes felületen terítjük szét a tölteléket, szélektől 1,5-2 cm-t elhagyva.) Két oldalát behajtjuk, és úgy tekerjük fel. A tekercset a kiskezünkkel összenyomogatjuk, hogy összebarátkozzon a töltelék a tésztával, és még szeletelésnél is ragaszkodjanak egymáshoz. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságra! Tetejét tojássárgájával lekenjük, majd 30 percig hűvös helyen rászárítjuk azt. Idő letelte után a tojásfehérjével is lekenjük, és meleg helyen rászárítjuk. Alapos szurkálás után 170 °C-ra, előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ch (teljes mennyiségben): 219 g
Ch 1 rúd mákosban: 123 g (1 szelet kb 8,8 g)
Ch 1 rúd diósban: 131,3 g (1 szelet kb 9,4 g)
Karácsonyi bejgli teljes kiőrlésű lisztből (3 rúdhoz)
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
25 dkg zabpehely liszt
25 dkg kókuszzsír (vaj is lehet)
1 csomag élesztő por
1 tojás
1 pohár natúr joghurt
1 evőkanál negyedannyi édesítő
1 tojás a kenéshez
Tészta elkészítése
A tojást és az élesztőt elkeverjük a szoba hőmérsékletű joghurtban.
A vajat/kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztben(én ezt a részt utálom a legjobban), hozzáadjuk az édesítőt, és az élesztős keveréket, majd összegyúrjuk.
Három részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni. (nem tudom miben fárad el menet közben!?) Nem, nem a hűtőbe. Csak hagyjuk a pulton.
Miután a tészta kipihente magát (=megkelt), átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
Tölteléket a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. SZURKÁLJUK. Nem finomkodva. Brutálisan, nem csak a tetejét, hanem át kell szúrni egészen a tepsiig! A tetejét megkenjük először tojássárgájával. Megvárjuk, míg megszárad (közben végig a pulton pihen), majd újra kenjük a fehérjével. Azt is megvárjuk, amíg rászárad. (Van aki fordítva keni, először a fehérjével, utána a sárgájával, és csak utána szurkál, de ez engem egy cseppet sem érdekel! Ne maradjon el a szurkálás, az a lényeg!)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Ch (teljes mennyiségben): 344 g
Ch 1 rúd mákosban: 164,7 g (1 szelet kb 11,76 g)
Ch 1 rúd diósban: 173 g (1 szelet kb 12,4 g)
Bejgli, ahogy a mama sütötte (3 rúd)
500 g dia-wellness -50% liszt
25 dkg RAMA (fele lehet zsír, az még jobb)
12 g negyedannyi édesítő
1 cs por élesztő
1 dl tej
1 dl tejföl
1 tojássárgája
1 egész tojás
Tésztát előző este összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük. Másnap 3 cipóra osztjuk, lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
Tölteléket a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. SZURKÁLJUK. A tetejét megkenjük először tojássárgájával. Megvárjuk, míg megszárad (közben végig a pulton pihen), majd újra kenjük a fehérjével. Azt is megvárjuk, amíg rászárad.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Ch (teljes mennyiségben): 215 g
Ch 1 rúd mákosban: 121,66 g (1 szelet kb 8,7 g)
Ch 1 rúd diósban: 130 g (1 szelet kb 9,3 g)
Mák töltelék (3 rúdhoz)
40 dkg darált mák
50 g negyedannyi
1 e.k. vanília aroma
2 dl víz
2 evőkanál Maci sweet
5 dkg mazsola (opcionális)
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
A vizet forraljuk fel az édesítővel, keverjük bele a darált mákot, a mazsolát, a mézet, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk fel, ízlés szerint lekvárral gazdagíthatjuk még, majd hagyjuk kihűlni.
Mák töltelék ch (teljes mennyiségben, mazsolával): 150 g
Mák töltelék ch (1 rúdnyiban, mazsolával): 50 g
Dió töltelék (3 rúdhoz)
4 dl víz
120 g negyedannyi
80 dkg darált dió
10 dkg mazsola
1 citrom héja
1 ek vanília aroma
2 ek rum aroma
A vízből és az édesítőből, mazsolából sűrű szirupot főzünk, majd leforrázzuk vele a diót.
Hozzáadjuk az aromákat és a reszelt citromhéját.
Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk!
Langyosra hűtjük!
Dió töltelék ch (teljes mennyiségben): 175 g
Dió töltelék ch (1 rúdnyiban): 58,33 g
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!