Advent első vasárnapján meggyújtottuk a hitet szimbolizáló gyertyát, most pedig eljött az ideje, hogy abból a hitből és erőből, ami a miénk, másoknak is adjunk. Reményt.
Mi az, még, amit másoknak adhatunk? Egy kedves szó. Egy mosoly. …vagy egy jó bejgli recept!

Eheti mumusunk tehát a bejgli. Kétféle ember él a földön. Az egyik minden évben maga süti, a másik meg „biztoshogynem”.
Persze, hogy nem azokhoz szólok most se, akiknek van egy tuti receptje, hanem azokhoz, akik még sose merték, sose próbálták, de most késztetést éreznek arra, hogy megsüssék életük első bejglijét.

Ha vannak gyerekeid, a karácsonyi konyhatündérkedés lényege -szerintem- nem is magában a tényben rejlik, hogy sütsz-főzöl, hanem a hagyomány teremtésben és őrzésben.
Ha a gyerekek abban nőnek fel, hogy Anya süti a mézeskalácsot, a bejglit, hogy Ő főzi a karácsonyi menüt, akkor biztos Ő sem megvenni fogja a bóótban.

A főzésben van valami varázslat. Különösen ünnep idején. A MIT kitalálásában, a HOGYAN végiggondolásában a MIBŐL kiválasztásában, a MIKOR megszervezésében. Aztán a recept kiválasztásában, a keverésben, a kavarásban, a reszelésben, a fűszerezésben, az olvasztásban, a vajjal kikenésben. Mennyi előkészület, mennyi szív, mennyi lélek, mennyi “nem munka” azért a pár percnyi élvezetért, amikor együtt leülünk az ünnepi asztalhoz, és az egész értelmet nyer.
Azt hiszem nekem ez az ÜNNEP. Minden nap.

Szeretném, ha biztosra mennétek, ezért most is háromféle bejgli tésztával készültem. Egy dia-wellnessessel (tutira menőknek), egy teljeskiőrlésűvel, és a hagyományos családi recept átalakított változatával. Válasszatok kedvetek szerint!

A bejgli íze mindenképpen jó lesz, de, hogy szép is legyen, pár dologra figyelni kell:

  • Nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát! 5-7 mm-nél ne legyen vékonyabb!
  • Ki kell várni, amíg megszáradnak a kenések a rudakon!
  • Sütés előtt a tésztát hurkapálcával alaposan megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező rosszindulatú, bejglirepesztő szellem (gőz) akadály nélkül távozni tudjon.
  • A bejgli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg, töltésnél pedig se túl meleg, se túl hideg, mert a tészta sütés közben szétrepedhet.
  • A rudak végét jól dolgozzuk össze. A tészta széléhez ne tegyünk tölteléket, mert sütés közben kifolyhat.
  • …és, ha mégis megreped, akkor sem történik semmi!

Tárolása: teljes kihűlés után (másnap, addig elég konyharuhával letakarni) folpackba tekerjük, hűvös helyen 8-10 napig eláll!

 

Bejgli dia-wellness mixből

Hozzávalók

  • 250 g Dia beigli mix
  • 460 g dia-wellness -50% liszt
  • 300 g margarin (80%-os)
  • 230 g víz
  • 25 g negyedannyi édesítő
  • 1 cs. por élesztő
  • 1 db tojás a tészta felületének lekenéshez

Elkészítés
A liszteket a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, az édesítőt és az élesztőt, majd egynemű tésztává gyúrjuk, 1 órán át hűtőben pihentetjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtunk és megtöltjük mák vagy diótöltelékkel. (Teljes felületen terítjük szét a tölteléket, szélektől 1,5-2 cm-t elhagyva.) Két oldalát behajtjuk, és úgy tekerjük fel. A tekercset a kiskezünkkel összenyomogatjuk, hogy összebarátkozzon a töltelék a tésztával, és még szeletelésnél is ragaszkodjanak egymáshoz. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságra! Tetejét tojássárgájával lekenjük, majd 30 percig hűvös helyen rászárítjuk azt. Idő letelte után a tojásfehérjével is lekenjük, és meleg helyen rászárítjuk. Alapos szurkálás után 170 °C-ra, előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ch (teljes mennyiségben): 219 g
Ch 1 rúd mákosban: 123 g (1 szelet kb 8,8 g)
Ch 1 rúd diósban: 131,3 g (1 szelet kb 9,4 g)

Karácsonyi bejgli teljes kiőrlésű lisztből (3 rúdhoz)

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
25 dkg zabpehely liszt
25 dkg kókuszzsír (vaj is lehet)
1 csomag élesztő por
1 tojás
1 pohár natúr joghurt
1 evőkanál negyedannyi édesítő
1 tojás a kenéshez

Tészta elkészítése

A tojást és az élesztőt elkeverjük a szoba hőmérsékletű joghurtban.
A vajat/kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztben(én ezt a részt utálom a legjobban), hozzáadjuk az édesítőt, és az élesztős keveréket, majd összegyúrjuk.
Három részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni. (nem tudom miben fárad el menet közben!?) Nem, nem a hűtőbe. Csak hagyjuk a pulton.
Miután a tészta kipihente magát (=megkelt), átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
Tölteléket a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. SZURKÁLJUK. Nem finomkodva. Brutálisan, nem csak a tetejét, hanem át kell szúrni egészen a tepsiig! A tetejét megkenjük először tojássárgájával. Megvárjuk, míg megszárad (közben végig a pulton pihen), majd újra kenjük a fehérjével. Azt is megvárjuk, amíg rászárad. (Van aki fordítva keni, először a fehérjével, utána a sárgájával, és csak utána szurkál, de ez engem egy cseppet sem érdekel! Ne maradjon el a szurkálás, az a lényeg!)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Ch (teljes mennyiségben): 344 g
Ch 1 rúd mákosban: 164,7 g (1 szelet kb 11,76 g)
Ch 1 rúd diósban: 173 g (1 szelet kb 12,4 g)

Bejgli, ahogy a mama sütötte (3 rúd)

500 g dia-wellness -50% liszt
25 dkg RAMA (fele lehet zsír, az még jobb)
12 g negyedannyi édesítő
1 cs por élesztő
1 dl tej
1 dl tejföl
1 tojássárgája
1 egész tojás

Tésztát előző este összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük. Másnap 3 cipóra osztjuk, lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
Tölteléket a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. SZURKÁLJUK. A tetejét megkenjük először tojássárgájával. Megvárjuk, míg megszárad (közben végig a pulton pihen), majd újra kenjük a fehérjével. Azt is megvárjuk, amíg rászárad.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Ch (teljes mennyiségben): 215 g
Ch 1 rúd mákosban: 121,66 g (1 szelet kb 8,7 g)
Ch 1 rúd diósban: 130 g (1 szelet kb 9,3 g)

Mák töltelék (3 rúdhoz)

40 dkg darált mák
50 g negyedannyi
1 e.k. vanília aroma
2 dl víz
2 evőkanál Maci sweet
5 dkg mazsola (opcionális)
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja

A vizet forraljuk fel az édesítővel, keverjük bele a darált mákot, a mazsolát, a mézet, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk fel, ízlés szerint lekvárral gazdagíthatjuk még, majd hagyjuk kihűlni.

Mák töltelék ch (teljes mennyiségben, mazsolával): 150 g
Mák töltelék ch (1 rúdnyiban, mazsolával): 50 g

Dió töltelék (3 rúdhoz)

4 dl víz
120 g negyedannyi
80 dkg darált dió
10 dkg mazsola
1 citrom héja
1 ek vanília aroma
2 ek rum aroma

A vízből és az édesítőből, mazsolából sűrű szirupot főzünk, majd leforrázzuk vele a diót.
Hozzáadjuk az aromákat és a reszelt citromhéját.
Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk!
Langyosra hűtjük!

Dió töltelék ch (teljes mennyiségben): 175 g
Dió töltelék ch (1 rúdnyiban): 58,33 g

 

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!