Több mint 1600 felkészített pedagógus a Diabétesz Tanodában, egy 100 oldalas gyönyörűen illusztrált tankönyv, mely az 1-es típusú diabéteszes gyermekek óvodai és iskolai ellátását segíti, eseményekkel megtelő Bókay utcai iroda és kezdődő „Nem vagytok egyedül” kórházlátogató program – a Szurikáta Alapítványban 2021-ben is elkötelezetten segítjük a diabéteszes gyermekeket és családjukat.

Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában_óvoda

Baracsi Gabriella illusztrációja a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyvből

Óvodai, iskolai program újratöltve

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei a Szurikáta Alapítvány szervezésében több mint öt éve tartanak pedagógusképzést a klinikán Diabétesz Tanoda néven. A járványhelyzet óta online közvetítésen keresztül folyó tanfolyamot immár 1630 gondozó, dajka, védőnő, óvoda- és iskolapedagógus, valamint intézményvezető végezte el. Bár a köznevelési törvény módosításában rögzített kötelező képzést az Oktatási Hivatal szervezi, a pedagógusok visszajelzései alapján a Szurikáta Alapítvány rendszerezett tudást átadó, gyakorlati szemléletű tanfolyama magabiztosságot ad a mindennapokban, és másnak is ajánlják elvégezni.

Az alapítvány és a Diabétesz Tanoda életében mérföldkő, hogy augusztus 28-án egy nyárzáró esemény keretében a Természet Tudományi Múzeumban bemutattuk a képzés tananyagát egy gyönyörűen illusztrált, száz oldalas könyv formájában. A Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című kötet elméleti és gyakorlati tudnivalókat is tartalmaz, egyúttal érzékenyít is: az általános tévhitekre, gyakori félelmekre is választ ad, miközben bemutatja, milyen teendőkkel jár egy diabéteszes gyermek fogadása. A kiadó, Kocsisné Gál Csilla minden olyan intézménybe el szeretné juttatni szülői közvetítéssel a kötetet, ahová diabéteszes gyermek jár.

Szeretnéd, hogy diabéteszes gyermeked pedagógusa is felkészült legyen? Ajánld neki a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanoda ötórás képzését, amire a diabtanoda@gmail.com emailcímen tud regisztrálni. Illetve vidd el neki a tanfolyam tananyagaként, a Bókay Gyermekklinika szakembereivel készített Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című könyvet, ami rendszerezett tudást ad a diabéteszről. A szurikataalapitvany.hu weboldalon elérhető űrlapon igényelhetitek gyermekeitek pedagógusa számára a könyvet, illetve saját példányt adományért cserébe tudunk biztosítani.

Amíg a járványhelyzet engedi, és az intézmények nyitottak a lehetőségre, folytatjuk a diabéteszes gyermekek beilleszkedését segítő Szurikáta foglalkozásunkat is az óvodákban, iskolában. Az orvostan- és dietetikushallgatók vezetésével megvalósuló játékos foglalkozás vagy rendhagyó környezetismeret óra során eloszlatjuk a gyerekekben élő tévhiteket, bemutatjuk a vércukormérés és az inzulinbeadás eszközeit, végül különböző játékokkal tudatosítjuk az egészséges táplálkozás fontosságát. A foglalkozásra jelentkezni a szurikatafoglalkozas@gmail.com emailcímen lehet, ide várjuk azoknak a medikusoknak, dietetikusoknak a bemutatkozását is, akik szívesen részt vennének az érzékenyítő programunkban.

Frissen diagnosztizált gyermekekért

Tudjuk, milyen fontos szerepe van az új élet kialakításában a diagnózist követően kapott edukációnak, empátiának és az idővel kialakult sorstársi kapcsolatoknak. A Bókay Gyerekklinikán hatodik éve működő Nem vagytok egyedül! kórházlátogató programunkat szeretnénk minden diabétesz centrumba elvinni az érintett szülők segítségével. Már tíz elhivatott szülő jelentkezett, hogy szívesen részt vesz a Szurikáta Alapítvány által biztosított képzésen, és vállalja, hogy legalább egy éven keresztül felkeresi a gyermekdiabétesz centrumának frissen diagnosztizált gyermekét, illetve családját a kórházban töltött időszak alatt. A képzés hamarosan indul, de a látogatói programhoz keresünk még olyan szülőtársakat, akik már túl vannak a gyászfolyamaton, és legalább egy éves gyakorlatuk van a diabéteszes élet menedzselésében. Jelentkezni a szurikataalapitvany@gmail.com emailcímen lehet.

Továbbra is elérhető a frissen diagnosztizált gyermekek számára a Deliága Éva integratív gyermekterapeuta és Lovász Hajnalka meseíró, pedagógus által írt Újratervezés – Megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek című kötet, melyben a szülőknek szóló pszichológiai bevezető után egy mese olvasható egy Tücsök nevű kisfiú diabéteszének első néhány hetéről, az első tünetektől, a kórházban töltött időn keresztül az iskolai visszatérésig. A friss diabosok a szurikataalapitvany@gmail.com emailcímen kérhetik a könyvet.

Újratervezés - borító

Elérhető edukációs videók

A járványhelyzet miatt online térbe kényszerültek a Szurikáta Alapítvány edukációs napjai. Hiányzott a Szurikáta Családi Nap személyessége, az ismerős diabos családokkal való találkozás, ugyanakkor az internetes közvetítésnek köszönhetően még több családot el tudtunk érni előadásainkkal. A Szurikáta Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján közzé tett edukációs videókban a frissen diagnosztizált gyermekek szülei és a „régi motorosok” is találnak hasznos információkat többek között a penes és az inzulinpumás kezelés előnyeiről, a folyamatos cukormérő szenzor működéséről, az új Minimed 780G inzulinpumpáról, a ketoacidózisról és az ujjbegyes ketonmérőről, valamint a pandémia pszichoszociális hatásairól.

Személyesen is találkozhatunk

A Szurikáta Alapítvány Bókay utcai irodájában személyes találkozókra és konzultációkra is lehetőség van. Kedden, szerdán és csütörtökön itt is át lehet venni a frissen diagnosztizált gyermekeknek és családjuknak írt Újratervezés megküzdést segítő könyvet, valamint a pedagógusok, óvodapedagógusok számára készített Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című tankönyvet. Az újonnan kialakított terápiás szobába várjuk a szülőket pszichológiai konzultációra, szakmai segítségnyújtásra, illetve hamarosan a technikai eszközökkel való ismerkedésnek is lehetőséget teremtünk. Ősszel elkezdjük a Tűvel – mást kézimunkakört, melyet Szakmáry Erika, a Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület vezetője és érintett anyuka tart. A havi rendszerességgel tervezett programra egy jóízű beszélgetésre, közös alkotásra, ismerkedésre invitáljuk az anyukákat és gyermekeiket.

Köszönettel tartozunk

Köszönjük a családok adományait, a felajánlott 1%-okat, valamint a programjainkat lehetővé tevő támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszterének, a Medtronic Hungária és a 77 Elektronika kft.-knek. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei és a Magyar Diabetes Társaság nélkül szakmai programjaink nem valósulhattak volna meg, ezúton is köszönjük az együttműködést, amivel hozzájárulhattunk, hogy könnyebbek legyenek a diabéteszes gyermekek mindennapjai!

A cikket a Diabetes Junior 2021/2 számára Tóbiás Lilla írta.

 

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!