Dr. Körner Anna cikkében azt a kérdést járja körül, hogy kell-e különösen féltenünk a járványtól az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeinket?

2021. februárjában szakmai és civil fórumokon egyszer már megszólaltam ebben a kérdésben. Az akkori mondandóm legfőbb üzenetei a következők voltak.

Gyermekekben a COVID-19 fertőzés előfordulása általában véve igen alacsony. Ha mégis fellép, a betegség általában könnyebb lefolyású, mint a felnőttekben. A gyermekek több mint 90%-ában a fertőzés klinikailag vagy teljesen tünetmentes, vagy csak enyhe, mérsékelt tünetekkel jár.

Bár a diabéteszt általában a nemzetközi, valamint a hazai közlések is rizikó tényezőként tüntetik fel, nem lehet a felnőtt, elhízott, több társbetegséggel küzdő 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeken tett megfigyeléseket az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekekre alkalmazni.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek és fiatalok COVID-19 veszélyeztetettsége egészséges társaikkal összehasonlítva nem nagyobb.

Az új humán koronavírussal (SARS-COV-2-vel) fertőzött 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekekben a betegség kimenetele általában nem különbözik egészséges társaiktól. Igaz, már akkor is kiemelték, hogy a tartósan rossz anyagcsere helyzetű (azaz magasabb HbA1c-jű) gyermekekben a betegség lefolyása súlyosabb. Ez az állítás nem volt meglepő, hiszen ez bármely másik ún. interkurrens betegségre igaz!

Számos orvoscsoport a betegség által legjobban érintett Olaszországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból arról adott híradást, hogy a – nem beteg (!) -diabéteszes gyermekek anyagcsere kontrolljának minősége általában nem hogy nem romlott, hanem számos esetben inkább még javult a világjárvány és az ezzel járó korlátozások alatt.  Néhány szerző szenzort és inzulinpumpát használó óvodás és kisiskolás gyermekek adatait elemezve azt találta, hogy a betegekben nőtt a normál vércukor tartományban eltöltött idő („time in range”), és csökkent a magas vércukor tartományban („time above range”) eltöltött idő. Ebben a korcsoportban ez elsősorban azzal magyarázható, hogy megnövekedett a szülői kontroll a vércukor ellenőrzésben, az inzulinadagolásban és az étkezésekben. Ami már sokkal meglepőbb, hogy a kamasz korosztályban is megnövekedett a „time in range” és csökkent a „time below range”, azaz a normál vércukortartomány alatt eltöltött idő.

Mi változott azóta?

Betört és – igaz, az utóbbi napokban kicsit már csendesedik – de még mindig tombol a harmadik hullám. Míg az előző hullámok idején a betegség elsősorban az idős korosztályt érintette, a betegek átlag életkora a harmadik hullám idején egyre alacsonyabb. Ami még ijesztőbb, hogy – bár a betegek döntő többsége még most is az idős korosztályból kerül ki – a COVID-19 már a gyermek korosztályban is megjelent. Mára már egyre több SARS-CoV-2 variáns alakult ki, és a gyermekek megbetegedési arányának növekedését a fertőzőképesebb új variánsok okozzák. Az új COVID leginkább a 10-19 éveseket érinti, ami a pandémia (világjárvány) során először fordul elő. Úgy tűnik, hogy a COVID-19 már a legfiatalabbakat sem kíméli; hazai adatok szerint is a kórházba kerültek között vannak két-hathetes, 3 hónapos csecsemők is, de leginkább talán kiskamasz kortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek. Hazánkban a napokban dőlt meg a szomorú rekord, eddig 16 éves volt a Covid-fertőzés következtében elhunyt legfiatalabb beteg, azóta sajnos egy 14 éves serdülő is életét vesztette a kór következtében.

Már a korábbi híradásban is beszámoltam arról, hogy ritka esetben a friss fertőzés lezajlása után 2-4 héttel kialakulhat egy olyan sok szervrendszert érintő gyulladásos betegség, amely igen súlyos állapothoz vezet. A betegségről először 2020 májusában jelentettek azok az országok, ahol a vírus tavaszi hulláma jelentősebb méreteket öltött.  A nemzetközi irodalom ezt az állapotot MIS-C-nek (Multysystem Inflammatory Syndrome in Children) vagy PIMS-nek (Pediatric Multisystem Inflammatory Syndrome) nevezte el. Napjaikban sajnos egyre több, a COVID-19-en akár tünetmentesen átesett gyermeknél lép fel ez a kórkép.

Emellett egyre több olyan gyermek is jelentkezik, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is igen szerteágazó, elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradnak fenn (“post-COVID”, “long COVID” szindróma). Ezeknek a gyermekeknek a számára az I. sz. Gyermekklinika Sürgősségi Betegellátó Osztálya külön ambuláns rendelést vezetett be.

A jelenlegi állapotban van még egy megfontolásra való jelenség:

A korábbi hullámok idején a gyerekek nemcsak hogy sokkal ritkábban betegedtek meg COVOD-19-ben, de a családon belül kialakuló fertőzésgócokat sem ők indították el. Az volt az általános nézet, hogy a gyerekek szerepe a járvány terjesztésében elhanyagolható. A helyzet azonban mára alapjaiban megváltozott.  Az új variánsok elterjedésével párhuzamosan a gyerekek a ragály fő motorjaivá válnak, hazaviszik az iskolából, óvodából a vírust, és végigfertőzik a családot.

Tudom, hogy mind a szülők, mind a gyerekek mára már belefáradtak a korlátozásokba. A szülők szabadsága már elfogyott, a gyerekek pedig vágynak arra, hogy társaikkal találkozhassanak.

Engedjük vagy ne engedjük gyermekeinket az iskolába?

A még korábban megjelent rendelet szerint a krónikus betegségben szenvedő (köztük a diabéteszes) gyermekek különösebb indoklás nélkül mellőzhetik az iskolai oktatást, a legfrissebb intézkedések szerint abban az esetben, ha a család indokoltan tart a személyes iskolai megjelenéstől, és ezt megbeszéli a gyermekorvossal, akkor a gyerekek igazoltan otthon maradhatnak. A szülők egy része megóvná a gyermekét, és otthon tartaná, egy másik részük nem akarja, hogy kimaradjon a közösségi életből, a tantermi oktatásból, nem szeretné, hogy súlyos pszichés hatásokat okozzon a továbbiakban a karantén. A WHO „Q” (quarantine) generációról beszél, melyre jellemző a járvány súlyos pszichés hatása.

Fontos azt is kiemelni, hogy a gyermekek nemcsak az iskolában fertőzhetik meg egymást, így az otthon maradás csak akkor lesz hatásos, ha a gyerekek a sporteseményektől és a buliktól is tartózkodnak!

Mi a helyzet a diabéteszes gyermekekkel?

Korábbi megszólalásomban egyértelműen amellett az álláspont mellett tettem le a voksomat, hogy semi nem indokolja, hogy ha a többi gyerek jár iskolába, a diabéteszes gyermekek otthon maradjanak. Ma már óvatosabban fogalmazok…

Friss nemzetközi adatok szerint 3000, 1-es típusú diabéteszben szenvedő és több mint 500 000 nem diabéteszes gyermek vizsgálata alapján a komolyabb megbetegedés és a halálozás rizikója a < 7%-os HbA1c-jű diabéteszes gyermekekben nem különbözött egészséges társaikétól.

9% feletti HbA1c esetén azonban a veszélyeztetettség egyértelműen fokozott. Ezért magas HbA1c esetén a diabéteszes gyermekeknek mindenképpen a virtuális oktatást tanácsos választani.

Látjuk már a fényt az alagút végén?

A fertőző betegségekben jártas szakemberek egybehangzó véleménye alapján a COVID-19 elleni küzdelemben egyetlen fegyverünk a védőoltás. Most hallom az Önök felhördülését: dehát a 18 év alatti korosztály nem részesül a COVID-19 elleni vakcinában! Még nem! És nem azért, mert híján van a jószándék, hanem azért, mert még nincs kellő tudományos bizonyíték a biztonságos védőoltásra ebben a korosztályban. (Hazánkban 16-18 éves kor között egyetlen betegcsoport, a cisztás fibrózisban szenvedők kapják meg a védőoltást). Ugyanakkor nemzetközi színtereken gőzerővel folynak a vizsgálatok most már nemcsak a 16-18 évesekben, hanem egyre fiatalabb gyermekekben is.

És addig mit tehetünk? Hazánkban a mai (április 18-i) adatok szerint 3250 000 ember kapta meg legalább az első vakcinát. Ahhoz azonban, hogy a nyájimmunitás kifejlődjön a lakosság 70-80 %-ának beoltása szükséges. Ezért alapvető jelentőségű, hogy Önök, a Szülők minél nagyobb számban regisztráljanak a védőoltásra és bíztassák erre rokonaikat, barátaikat és ismerőseiket is!

Hasznos információk, linkek:

A magyarországi helyzetről  megbízható és hivatalos információk itt:

Dr. med. Habil Körner Anna 

Az MTA Doktora, egyetemi docens. Csecsemő- és gyermekgyógyász,  gyermekdiabetológus orvos, Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika Diabetes Szakrendelés. A Szurikáta Alapítvány szakmai cikkeinek szerzője, könyveink lektora, rendezvényeink visszatérő előadója.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!