A gyerekek a felnőttekhez hasonló nagyságrendben fertőződnek meg az új típusú koronavírussal. A legtöbbjük fertőzése szinte teljesen tünetmentesen zajlik, vagy csak enyhe tünetekkel jelentkezik: lázasak, fáradékonyak, köhögnek, valamint bedugul az orruk és esetenként émelyegnek, megy a hasuk. Kis részüknél tüdőgyulladást és légúti megbetegedést is produkálhat a fertőzés, de a gyermekek között csak elvétve jelentkezik légzési nehézség.

Koronavírus fertőzés és a diabétesz

A súlyos és életveszélyes esetek leginkább az idősebb, 65 év feletti életkort érintik és több krónikus betegség együttes halmozódása esetén (pl. szív- és tüdőbetegség, diabétesz vagy daganatos betegség együttes fennállásánál) jelentkeznek. Azoknak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és felnőtteknek, akiknek sikerül megfelelő kontroll alatt tartaniuk a vércukor szintjüket, azoknak semmivel sincs nagyobb esélyük elkapni egy vírusbetegséget- konkrét esetben az új típusú korona vírus fertőzést sem- mint egy nem diabéteszesnek.

A fertőzés elterjedésével számítanunk kell arra, hogy mi magunk, vagy közeli családtagunk, diabéteszes gyermekünk otthon fogja átvészelni a fertőzést, és rászorul a mi segítségünkre, ápolásunkra.

Az új típusú koronavírus fertőzés elsősorban lázzal, száraz köhögéssel és légszomj érzésével jár. A magas láz igen rossz közérzetet, fejfájást, szapora szívdobogást, és esetenként szapora légvételt okoz.

Eljárásrend új típusú koronavírus fertőzés gyanúja esetén

Az új típusú koronavírus fertőzés gyanúja esetén, ha a fenti tünetek megjelennek, akkor a háziorvost kell telefonon keresztül keresni, aki értesíti a területileg illetékes hatóságot a karantén foganatosítása céljából.

Amennyiben a háziorvosa az Ön által elmondott tünetek alapján úgy ítéli meg, hogy a gyermek általános állapota megfelelő és nincs szükség kórházi kezelésre, akkor értesíti az Országos Mentőszolgálatot, és a beteg lakásán elvégzik a légúti mintavételt.

Kielégítő általános állapot és enyhe/közép súlyos tünetek esetén a beteget az otthonában kell ápolni és csak telefonos konzultációban, távsegítségben gondolkodhatunk.

Amire az otthoni ápolás során kifejezetten figyelni kell

A fertőzés súlyosságának megállapításában legfontosabb tünet a légszomj.

 • Figyeljük meg, hogy a légszomj nyugalomban is jelentkezik-e, vagy csak fizikai megterhelésnél!
 • Csillapítsuk a lázat! A láz önmagában szaporább légvételt, magasabb pulzust okoz. Lázcsillapítással sokat javíthatunk a beteg állapotán.
 • Mérjük meg a légzésszámot!
 • Mérjük meg a pulzusszámot! Magas pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal. Magas pulzus esetén mérjünk lázat, és szükség esetén csillapítsuk.
 • Élettani pulzus és légzésszám gyermek- és felnőttkorban
Életkor Pulzusszám Légzésszám
Újszülött 70-190/perc 35-40/perc
Csecsemő 80-160/perc 30-50/perc
Kisded 80-130/perc 25-32/perc
Gyermek 70-110/perc 20-30/perc
Felnőtt 60-100/perc 12-20/perc

 

Figyeljük meg a légzések mélységét. Felületes, kapkodó légzés a légzési elégtelenség jele! Gyakori, mély légvétel (Kussmaul-légzés) ketoacidózisra utal.

Egyéb teendők

 • Szigorú elkülönítés!
  Természetesen szigorúan otthon kell maradni, a családtagoktól is lehetőség szerint elszeparálódni.
 • Szellőztessünk sokat!
  Hideg, párás, friss levegő sokat enyhíthet a légszomj tünetein, és a levegő vírus-koncentrációját is csökkenti.
 • Fontos a bő folyadékfogyasztás, ágynyugalom, kiegyensúlyozott étrend.

Diabétesz esetén a láz miatt jelentkező ketoacidózis elkerülése

 • Csökkenteni kell a zsírbevitelt, és fokozni a szénhidrátbevitelt, elsősorban folyadékok (pl. rostos ivólevek) formájában.
 • Minimum 2 óránként mérjünk vércukorszintet.
 • Ha a gyermek vércukorértékei úgy kívánják, akkor szükség lehet az inzulinadag emelésére – a kezelőorvossal megbeszélt, egyénileg meghatározott módon és mértékben!
 • Rendszeresen ellenőrizzük a vizelet aceton tartalmát vagy mérjünk ketontest-szintet.

A háziorvos nem vállalhatja fel az otthon koronavírus fertőzéssel ápoltak állapotának személyes ellenőrzését. Igen veszélyes lenne ez a praxis többi betegére nézve, és nagyon megnövelné annak a kockázatát, hogy maga az orvos váljon a vírus terjesztőjévé. Elsősorban csak telefonos konzultációban, távsegítségben gondolkodhatunk.

Életbevágó tehát, hogy észre tudjuk venni azt a pontot, amikor kórházi felvételt kell kérni.

Amikor kórházi kezelésre van szükség

 • Diabéteszes ketoacidózis jelentkezése esetén. JELEI: acetonos lehelet, vizelet aceton pozitivitás, bágyadtság, aluszékonyság, hányás, Kussmaul-légzés, tartósan 15 mmol/l feletti vércukorszint.
 • Légzési elégtelenség kialakulásakor. JELEI: nehézlégzés, felületes, kapkodó, ziháló légzés, orrszárnyi légzés, száj körüli lilás elszíneződés, mellkasi behúzódások.
A koronavírus tipikus tünetegyüttese

Ha a fentiek alapján a gyermek kezelése csak kórházi körülmények között biztosítható, akkor az új koronavírus okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedésekkel összefüggésben a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet *a kijelölt intézmény a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő beteg gyermekek ellátására.

2020.március 25.
Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna
Megjegyzés: a cikk megszületése óta több gyermekkórházban végzik a covidos gyermekek ellátását.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!