Az immunrendszer a behatoló idegen anyagokkal szemben kétfajta módon védekezik. A veleszületett, nem specifikus immunitás rendszerén keresztül, amelynek jellemzőjük, hogy minden behatoló idegen ágenssel szemben ugyanolyan módon viselkednek. A szerzett, specifikus immunitás az évek során alakul ki szervezetünkben. Alapelemei a limfociták, amelyek termelése a behatoló idegen anyag hatására fokozódik, majd egy érési folyamatot követően képesek lesznek az adott idegenanyag elpusztítására.

Probiotikumok

A probiotikumok az immunrendszer működését több ponton stimulálják. A nem specifikus és specifikus védekező rendszer működését egyaránt pozitívan befolyásolják. A bélrendszerben a megfelelő számban jelen lévő jótékony mikroorganizmusok képesek meggátolni a kórokozók megtelepedését: a bélhámsejtek receptoraihoz kötődve leszorítják a kórokozókat, akadályozva ezzel a megtapadásukat, valamint a tápanyagok felhasználása révén gátolják a kórokozó idegenek növekedését, védőgátat képeznek.

Felmerül a kérdés, melyik módszer a hatékonyabb, ha probiotikumokat tartalmazó tejterméket, joghurtot fogyasztunk, vagy ha probiotikum tartalmú tablettát, kapszulát, esetleg oldatot szedünk. Természetesen mindkettő hatékony, egyik probiotikum nem jobb, vagy rosszabb. A különbség a baktériumok számában van. A joghurtban sok más egyéb anyag mellett, egységnyi mennyiségben, a baktériumok száma kevesebb lehet, mint az egy tablettában, vagy kapszulában koncentráltan jelenlévő baktériumok száma.

Ugyancsak különbség lehet a baktérium fajtáiban. A leggyakoribb probiotikumok a laktobacilusok, ezeknek is több faja van. Ha gyorsan, hatékonyan, nagy mennyiségű probiotikumot akarunk bevinni a szervezetbe, érdemes a tablettás-kapszulás, esetleg oldatos módszert választani. Ezt természetesen tehetjük kúraszerűen, 3-6 hónapon keresztül, majd rövidebb-hosszabb szünet után újra kezdhetjük a kúrát.

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszereket is fogyaszthatjuk mindennap, és kúraszerűen is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ellenjavallat a probiotikumokkal szemben nincs. Túladagolni lehetetlen, a feleslegesen bevitt probiotikum egyszerűen kiürül a szervezetből. Bizonyos helyzetekben, időszakokban akár megelőzés céljából is, betegségek után pedig felerősítésre, roborálásra ajánlható gyakorlatilag mindenkinek, korra, és nemre való tekintet nélkül. Bátran tanácsolható, hogy mindenki azt a fajta probiotikumot válassza, ami számára a legkedvezőbb, legmegfelelőbb, akár élelmiszerben, akár egészségvédő termékben.

C-vitamin

Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. “Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.” Forrás: Webbeteg

A napi szükséglet minimuma 45-80 mg/nap körül van. Ajánlott mennyisége hivatalosan 60-90 mg, de erről a viták a mai napig folynak. Egyes vélemények szerint a túladagolás (bár a felesleg a vizelettel távozik) megnövelheti a húgykő, vesekő kialakulásának esélyét. A fölösleges c-vitamin oxálsav formájában ürül ki a szervezetből, ami alkotóeleme a vese és húgykőnek. Nagy mennyiségű adagja a B 12 vitamin felszívódását megnehezíti.
Az fenti ajánlások egy normál súlyú felnőtt emberre vonatkoznak, a gyermekek esetében ezek a mennyiségek arányosan csökkentendők a gyermek testsúlyának megfelelően.

Cebion cseppből gyerekeknek napi 10 csepp javasolt (ami napi 50 mg aszkorbinsav adásának felel meg), melyet kanálra cseppentve, töményen vagy hígítva (pl. tejbe, teába, gyümölcslébe vagy ételbe keverve) kell bevenni.
A nagyobb gyerekenek 50-100 mg-os rágótabletták formájában áll rendelkezésre. Pl. Béres C vitamin rágótabletta 50 mg, Walmark 100 mg rágótabletta. Cukor felhasználása nélkül, édesítőszerrel készülnek.

A Preventan® Junior tabletta klinikailag és empirikusan kimutatott hatású bioaktív anyagok egyedülálló keverékét tartalmazza. Növeli a szekréciós immunoglobulin A (ScIgA) szintjét, ezáltal jelentősen erõsíti a nyálkahártya immunitását, ami a megfázást és az influenzát okozó kórokozók elleni védelem legfontosabb momentuma. Emellett teljeskörűen erősíti az immunrendszert, és serkenti a fehérjeszintézist. 3 éves kortól alkalmazható. Adagolása: napi egy tabletta. A hatóanyag megfelelő felszívódása érdekében hagyni kell szabadon elolvadni a szájban. Cukorbetegek és laktózérzékenyek is szedhetik.

Multivitaminok

Legkorábban egy éves kortól adhatók a patikában beszerezhető multivitaminok. A legfiatalabbaknak készült multivitaminok minden esetben folyékony formájúak, hiszen egy-két éves korban a tabletta vagy egyéb szilárd gyógyszerforma biztonságos alkalmazása nem lehetséges. Emulziók, szirupok állnak a kisgyermekek rendelkezésére, amihez minden esetben alkalmas méretű adagolókanalat/adagolópoharat is tartalmaz a csomagolás. (Cebion Multi szirup, Marslakócskák szirup, Vitacolan).

Sok multivitaminos szer három-négy éves kortól adható csak, rágótabletta vagy újabban gumicukor formájában. Cukor nélkül, édesítőszer felhasználásával készült a Marslakócskák Immunaktiv rágótabletta, Béres Actival Kid rágótabletta vagy gumivitamin, Béres Actival Junior rágótabletta, Multi-tabs Immuno rágótabletta, Cem.m Hello Kitty és Spider-Man.

D-vitamin

Magyarországon minden csecsemő és kisgyermek napi egy csepp D-vitaminos készítményt kap, ez különösen a téli időszakban lényeges. Mivel egyes multivitaminok is tartalmaznak D-vitamint, ez felveti a túladagolás lehetőségét, ennek az esélye pontos dozírozás esetén azonban elhanyagolható. Vannak olyan multivitaminos készítmények, amik D-vitamint egyáltalán nem tartalmaznak, azok mellett a D-vitamin-cseppek adagolása változatlanul folytatható.

Ne feledjétek, a legjobb immunerősítés a sok játék, sport a szabad levegőn, az idénygyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozás és a szeretetteljes családi légkör. Vigyázzunk egymásra!

2014. október 20.

Még több információ az immunerősítésről a Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatban >>

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

Radóczi Edit

Gyógyszerkiadó szakasszisztens, a Szurikáta Alapítvány Gyógyszerek és diabétesz rovatának szerzője. Fia, Krisztián 2008-ban, 4 évesen lett diabéteszes.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!