Diabétesz esetében a fertőzés és a láz felboríthatja az anyagcsere egyensúlyát, ezért ilyenkor fokozottabb odafigyelésre van szükség. A fertőzés hatására csökken az inzulin-érzékenység, emelkedik a vércukorszint. Másrészt csökken az étvágy, hasmenés, hányás léphet fel, ami megakadályozza a megfelelő szénhidrátbevitelt. A kétféle hatás a vércukorszint jelentős ingadozásához vezethet.

Fontos, hogy a láz mindig tünet, nem pedig betegség. Jelez, megmutat valamit, rávilágít arra, hogy valami nincs rendben a szervezettel. A testhőmérséklet megemelése a szervezet számára hasznos, hiszen ilyenkor az immunrendszerünk aktívabban működik, a magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban pusztulnak. Ezért szokták az orvosok sokszor javasolni, hogy hőemelkedésre még ne adjunk gyógyszert gyermekünknek.

38 °C felett csillapítsuk a testhőmérsékletet, hiszen onnantól beszélünk lázról. 37 és 38 °C között csak abban az esetben javasolt lázcsillapító adása, ha a kicsit – a csecsemőket, kisdedeket – nagyon megviseli a hőemelkedés, illetve ha a gyermek lázgörcsre hajlamos, vagy más betegsége miatt a hőemelkedés nagyon megviseli szervezetét.

Kép: uclahealth.org

Gyógyszeres lázcsillapítás

Vény nélkül kétféle hatóanyag közül választhatunk, ezek a paracetamol és az ibuprofen tartalmú készítmények. Fontos kitapasztalni, hogy gyermekünknek melyik készítmény válik be a legjobban. Minden szervezet egyéni, így az is egyedi, hogy hogyan hat a gyógyszer a gyermekünk szervezetére, hat-e rá egyáltalán.

Paracetamol tartalmú gyógyszerek

  • Panadol Baby belsőleges szuszpenzió
  • Panadol tabletta
  • Mexalen kúp illetve tabletta
  • Rubophen tabletta
  • Paramax tabletta

Láz- és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A Panadol Baby belsőleges szuszpenzió 3 hónapos kortól adható. Eper ízű, édesítőszer (maltit és szorbit) felhasználásával készül, felbontás után 6 hónapig tartható el, legfeljebb 25 °C-on. Felbontáskor célszerű ráírni a dátumot a dobozra. (A másik paracetamol tartalmú szirup Ben-u-ron néven van forgalomban, amely cukor tartalmú).

Panadol Rapid tabletta gyermekek 6 éves kortó adható: 1/2-1 tabletta, amely szükség esetén 4-6 óránként ismételhető, de 24 órán belül maximum 4 tabletta vehető be. A tabletta törővonallal van ellátva, melynek segítségével könnyen ketté törhető, így egyenlő adagokra osztható. Szénhidrátot nem tartalmaz.

Inzulinnal együtt adva a paracetamol csökkenti az inzulin vércukorszint-csökkentő hatását.

Ibuprofen tartalmú lázcsillapítók

  • Nurofen szuszpenziók
  • Algoflex Baby belsőleges szuszpenzió
  • Nurofen kúp
  • Nurofen Non-aqua szájban diszpergálódó tabletta
  • Nurofen tabletta

Az ibuprofen szintén láz és fájdalom csillapító és 3 hónapos kortól alkalmazható. A szuszpenziók felbontástól számítva 6 hónapig használhatók. Édesítőszerrel készülnek (szacharin-nátrium, szorbit, maltit).

6 éves kortól adható a Nurofen Non-aqua, amely narancs ízű szájban oldódó tabletta és szintén édesítőszer (mannit és aszpartám) felhasználásával készül. Nurofen Rapid kapszula is adható 6 éves kortól, amennyiben a gyermek képes arra, hogy a kapszulát egyben lenyelje.

Adagolás, formátum

Fontos, hogy a gyógyszereket a megfelelő dózisban adjuk! Gyermekorvosok sokszor tapasztalhatják, hogy nem azért nem megy le a gyermek láza, mert a gyógyszer nem elég hatékony, hanem mert keveset kapott belőle a gyermek. Mindig pontosan tartsuk be a gyógyszereken szereplő testsúlynak, életkornak megfelelő adagolást.

A lázcsillapítók különböző gyógyszerformátumokban állnak rendelkezésére: kúp, szirup, tabletta. A lázcsillapító formáját a gyermek korának, a gyógyszer bevételére mutatott hajlandóságának és a betegség jellegének figyelembe vételével kell megválasztani. A szuszpenziók használat előtt mindig felrázandók!

Értelemszerűen csecsemőnek és kisded korban kúpot vagy szuszpenziót választunk. Tablettát összetörés nélkül, egyben 6 éves kor körül lehet adni. Nem célszerű kúpot adni hasmenéssel járó betegségben. Erős hányás esetén pedig a gyermek – a többi gyógyszerhez hasonlóan – kihányhatja a lázcsillapítót is.

Szalicilsav tartalmú gyógyszereket (Aszpirin, Kalmopyrin) 12 év alatti gyermekeknél ne alkalmazzunk!

2014. november 14.

Tudj meg többet a lázról és lázcsillapításról a Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatunkból! >>>

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

Radóczi Edit

Gyógyszerkiadó szakasszisztens, a Szurikáta Alapítvány Gyógyszerek és diabétesz rovatának szerzője. Fia, Krisztián 2008-ban, 4 évesen lett diabéteszes.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!