Sára lányom nagyon szereti az olajban sült, fánk jellegű édes vagy akár sós sütiket, a férjem viszont a sütőben készülteket részesíti előnyben. Ezzel a pogácsával egyszerre tudtam ma mindenkinek kedvezni. A fél adagot kókuszolajban, a másik felét pedig sütőben sütöttem. Nekem mindkettő nagyon íz-lik. A pogácsa belseje eszméletlen puha, másnap is ugyan olyan, mint frissen sütve. Én most nem vacakoltam a pogácsa szaggatással, egyszerűen felkockáztam a kinyújtott tésztát, így keletkeztek a szögletes pogácsák 🙂

Lisztkeverék

A lisztkeverék segítségével könnyedén készíthetünk csökkentett szénhidrát tartalmú, gluténmentes, élesztőmentes, kelesztés nélküli kenyeret, zsemlét, kalácsot, pizzát, pogácsát illetve sós, vagy édes péksüteményeket, bejglit, valamint palacsinta, piskóta készítésére is kiválóan alkalmas. Összetevők: tápiókakeményítő, bambuszrost, szezámmagliszt, útifűmaghéjliszt, kókuszliszt, batáta liszt, térfogatnövelőszer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).

Hozzávalók

Tészta:

• 100 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát-tartalmú paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék
• 250 g félzsíros túró
• 80 g reszelt sajt
• 2 db „M-es” méretű tojás
• 10 g himalája só

Tetejére:

• 1 db tojás
• ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés

• A túrót törjük össze villával, adjuk hozzá a reszelt sajtot, a tojásokat, a sót és a lisztet.
• Kézzel alaposan gyúrjuk össze.
• Ha „fánkot” sütünk belőle, formázzunk diónyi nagyságú golyókat. Egy lábosban melegítsünk fel annyi kókuszolajt, hogy a golyók úszkálni tudjanak majd benne. Tegyük az olajba a golyókat és meleg, de nem túl forró olajban süssük aranybarnára.
• Pogácsa készítéséhez nyújtsuk a tésztát kb. 2 cm vastagra, szeleteljük vagy szaggassuk ízlés szerint. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a tetejüket felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal.
• 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.

Jó étvágyat hozzá!

Kohári Éva

Anya, feleség, tanár, hobbiszakács és -cukrász. Sára lánya 5 éves kora óta cöliákiás, ő maga pedig 2010 óta van gluténmentes diétán. A Gluténmentes Íz-lik oldal szerzője, ebben és ebben a csoportban folyamatosan találkozhatnak Éva új receptjeivel az érdeklődők.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!