Ezzel a lisztkeverékkel pillanatok alatt készíthetünk fantasztikus péksüteményeket. Nincs hosszas kelesztési idő, alig pár hozzávalóval mégis tökéletes lesz a zsemle, kifli, kenyér, cipó, bagett. A péksütemények napok puhák maradnak!

Hozzávalók 3 db zsemléhez

Tippek, a tökéletes eredményért

• A vizet, a frissen facsart citrom levét mindig mérlegen mérjük ki nagyon pontosan, hiszen pár gramm eltérés is befolyásolhatja a végeredményt. A mérő hengerek, poharak, edények nagyon sok esetben csalnak, ezért használjunk konyhai mérlegek.
• A vizet, a citrom levét és a sót alaposan keverjük össze. Ez azért fontos, mert így lesz egységes színű a zsemlénk és biztosan egyenletesen kel meg.
• A lisztkeveréket konyhai mérleg segítségével pontosan mérjük ki, ehhez öntsük a folyékony hozzávalók keverékét.
• Mindig alaposan gyúrjuk össze, míg tökéletesen egynemű tésztát kapunk, de nem kell hosszadalmasan dagasztani.
• Tartsuk be az 5 perc pihentetési időt! Ezután gyúrjuk át újra a tésztát, előtte nagyon kevés liszttel szórjuk meg a munkalapot.
• Pihentetés után a tésztát osszuk 3 egyenlő részre és formázzunk belőle sima felületű bucikat. Mivel a zsemlék sütés közben igen nagyra fognak nőni, ezért a bucikat lapítsuk kissé ki. Így elkerülhetjük, hogy deform alakot öltsenek. A tetejüket vékonyan kenjük át kókuszolajjal, vagy formázás közben enyhén olajozzuk be a kezünket.
• Tegyük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlapra és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig.
• A zsemléket rácson hűtsük ki.

Kohári Éva

Anya, feleség, tanár, hobbiszakács és -cukrász. Sára lánya 5 éves kora óta cöliákiás, ő maga pedig 2010 óta van gluténmentes diétán. A Gluténmentes Íz-lik oldal szerzője, ebben és ebben a csoportban folyamatosan találkozhatnak Éva új receptjeivel az érdeklődők.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!