A napokban beszélgettünk Sárával (Kohári Éva lánya – a Szerk.), hogy miket lehetne csomagolni uzsira a suliba. Akkor villant be, hogy például fatörzs kiflit. Sára furcsán nézett rám, hogy az meg mi a szösz. Gyorsan mutattam neki egy fotót, erre rögtön rávágta, hogy jó lesz az nutellával. Én mondjuk maradok inkább a savanykás lekvár mellett, de tuti, hogy nutellával sem lehet rossz!
A kiflihez Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeveréket használtam. A bedagasztott tészta lágy ugyan, de nagyon könnyű vele dolgozni, és még másnap is ugyanolyan finom puha, mint frissen. Én most ebből a mennyiségből 4 db óriás kiflit formáztam, de nyugodtan lehet kisebb kifliket is készíteni, de ebben az esetben a sütési idő természetesen rövidebb lesz.
A kifli glutén-, tej-, tojásmentes, és a cukor helyett nyugodtan készülhet eritrittel is.
Hozzávalók
- 400 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
- 300 g növényi tejital (nálam most mandula)
- 15 g friss élesztő (vagy 4 g szárított)
- 80 g cukor (vagy eritrit)
- 40 g olvasztott margarin
- 20 g frissen facsart citromlé
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál Szafi Reform holland kakaópor
- 2 evőkanál víz
- a nyújtáshoz szükség szerint egy kevés Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán lisztkeverék
Elkészítés
Keverjük a langyos tejitalhoz a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel. Adjuk hozzá az olvasztott margarint, a citrom levét és reszelt héját, végül a lisztet. Gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Osszuk a tésztát két egyenlő részre. A kakaóport keverjük össze a vízzel és alaposan dolgozzuk az egyik fél tésztába. Szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát kb. 30 percet.
Osszuk a fehér és a barna tésztát 4 egyenlő részre. Liszttel megszórt felületen nyújtsunk ki kissé ovális alakúra 1-1 fehér és barna tésztát, majd tegyük a barnát a fehérre és szorosan tekerjük fel. Tegyük a feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe és egy éles késsel vágjuk be pár helyen a tetejüket. Melegítsük fel a sütőt hőlégkeverésen 180 fokra és kb. 40 perc alatt süssük készre a kifliket.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!