Két tartós betegség együttes menedzselése nem könnyű, a diétába olykor becsúszhatnak hibák. Akár önhibánkon kívül (gluténszennyezettség), akár egy nehéz helyzetben, rossz passzban „csalunk”, a cél a diétahibák lehetőségének csökkentése.

A gluténmentes kenyereknek, péksüteményeknek más íze van, mint a normál termékeknek, mindenkinek meg kell találnia, ami a számára legjobban ízlik, illetve érdemes a különböző liszteket felváltva használni és keverni a kenyérsütéshez. Szerencsére egyre több gluténmentes termék van a boltok polcain is.

A diabetológus szakorvoshoz háromhavonta, a gasztroenterológushoz évente célszerű kontrollra menni. A számok a leleten pedig nem mi vagyunk, nem minket határoznak meg, csak segítenek, hogy jó irányba megyünk-e.

A hangsúly a megfelelő párosításokon van. Magasabb glikémiás indexű étel mellé a felszívódást lassító rost-, zsír- és fehérje- tartalmú ételt kell enni. A rostfogyasztás mellé kiemelten fontos az elegendő folyadékbevitel is (különben székrekedést okozhat).

Ételkombináció-ötletek

A következő ételkombinációk egy csipetnyi ötletmerítők, hogyan hangolható össze a diabéteszes és gluténmentes (GM) diéta.

Fotó: Pinterest

Reggelire:

  • GM kenyér+felvágott+sajt+vaj+zöldség
  • zabkása+1 kiskanál útifűmaghéj őrlemény+pár szem olajos magvak
  • tojásrántotta+GM kenyér+zöldség

Tízóraira vagy uzsonnára (kinek, mikor mire reagál jobban a vércukra):

  • GM rostdús keksz+gyümölcs
  • joghurt+zabkorpa
  • GM abonett+sajtkrém+zöldség
  • puffasztott rizs+sonka

Ebédre:

  • gazdag levesek sok zöldséggel, GM fűszerrel+GM levesbetét
  • rakott ételek: zöldség+hús+barna rizs/burgonya/köles/hajdina/GM tészta+tejföl
  • főzelékek GM sűrítéssel+hús
  • tejberizs
  • sült hús+fél adag burgonyapüré+fél adag vágott friss vegyes saláta/párolt káposzta

Vacsorára:

  • GM virsli+GM kenyér+zöldség
  • GM melegszendvics+zöldség
  • friss vegyes saláta+GM öntet+tökmag és egy kis GM desszert a lelkünknek:)
  • GM puding/sütemény/krémtúró beilleszthető a diétába szénhidrátszámolással

Gluténmentes recepteket a Szurikáta weboldalán itt találsz >>

Tóth Annamária

12 évesen diagnosztizáltak nála 1-es típusú cukorbetegséget. 2015-ben szerezte meg dietetikusi diplomáját, közben edukátorképzésen vett részt, valamint gyógyszerkiadó szakasszisztensként végzett.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!