„Itt van az Ősz, itt van újra…” Petőfi Sándor verse hallatán mindig az ismétlődés jut eszembe és ezzel együtt az, hogy iskolaidőszakban a mindennapos délutáni iskolai elfoglaltság (szakkör, edzés) révén mindig ott lapuljon a táskában valami finomság. Egészséges étkezés során fontos a változatosság és az idényszerűség. Őszi időszakban több hasznos tápanyagot tartalmazó élelmiszer közül válogathatunk, és készíthetünk belőlük igazán finom ételeket gyermekünk és a családunk számára. Ilyen például a sütőtök, alma, szilva, olajos magvak. Ezek az alapanyagok a diabétesz diétában és a gluténmentes cukormentes diétákban egyaránt beilleszthetők és könnyen felhasználhatók.
Ebben a cikkben 3-3 különböző receptet mutatok be, először a gluténmentes és cukormentes diétához, majd utána a diabétesz diétához. Adagonként 25 g szénhidrátot tartalmaznak, viszont a receptekben feltüntettem a darabszámra vonatkozó szénhidrátmennyiséget, hogy könnyebb lehessen az otthoni számolás. Emellett ismét több különböző liszt felhasználásával készülnek a finomságok, hogy bemutassam az alternatívákat és változatos felhasználásukat.
Ezek az ételek amellett, hogy egészséges összetevőkből készülnek, kiemelhetők olyan tekintetben is, hogy hűtést nem igényelnek, vagyis egy reggeli órákban összecsomagolva a délutáni uzsonnás dobozban megfelelően tárolhatóak, és jó ízzel elfogyaszthatóak.
Gluténmentes és cukormentes uzsonna ötletek (adagonként 25 g szénhidrátot tartalmaznak)
Gluténmentes sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 250 g előre megsütött sütőtök
- 150 g barna rizsliszt
- 2 db tojás
- 90 g eritrit vagy egyéb édesítő
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 70 ml olaj
- 1 csipet só
Elkészítése: Száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük. Majd muffin formákba kiadagoljuk, és 180 fokon 20 percig sütjük.
CH-tartalom: 2 db muffin szénhidrát tartalma 25 g szénhidrát.
Gluténmentes szezámmagos sajtos rúd
Hozzávalók:
- 400 g Mester Kenyérmix lisztkeverék
- 150 g natúr joghurt
- 150 g margarin
- 45 g reszelt trappista sajt
- 40 g szezámmag
- 2 tojás (egyik tojás a tésztába, a másik a tetejére)
- 4 g só
- 5 g útifű maghéj
Elkészítése:
A lisztet, a sót és az útifűmaghéjat elkeverjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd az egész tojással, joghurttal és a reszelt sajttal rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen kigyújtjuk vékonyra, majd tojással megkenjük és megszórjuk a tetejét szezámmaggal. Hullámos vágóval rudakra osztjuk a tésztát. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
CH-tartalom: 1 rúdban (11 g tömegű) 6 g CH van, ezért egy 25 CH-s étkezésbe 4 db rúd illeszthető. Amennyiben több szénhidrát is fogyasztható uzsonnára 1 szép almát (10 g CH) fogyaszthatunk mellé.
Gluténmentes pizzás fonat
A tészta készítéséhez egy meglévő receptet használtam, melyet kis átgondolással módosítottam. A tészta eredeti alapreceptje ezen a linken található >>
Hozzávalók:
- 300 g It’s us miklós’ universal plusz mix lisztkeverék
- 20 g friss élesztő + 3 g cukor (eredeti receptben 3-4 g szárított élesztő szerepel cukor nélkül)
- 1 tk oregánó
- 5 g só
- 2 ek olívaolaj
- 300 g langyos víz
- 140 g sűrített paradicsom
- oregánó
- bazsalikom
- 40 g szezámmag
- 20 g barna rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítése:
A friss élesztőt a cukros langyos vízben felfuttattjuk. A liszthez hozzákeverjük az oregánót és a sót, majd hozzáöntjük a vizet és lassan az olajat. Kidagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Rizslisztes felületen a tésztát 35 cm x 40 cm nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a sűrített paradicsommal, az oregánóval és bazsalikommal megfűszerezzük. Ráhintjük a szezámmagot, majd sodrófával enyhén belenyomjuk a tésztába, hogy ne essen le róla később. 2 cm-es csíkokat vágunk belőle hullámos vágóval, majd a tészta felénél elkezdjük egymásra hajtani a két oldalt. 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
CH-tartalom: egy adagba 1 fonat illeszthető, mellé pedig még egy darab japán szilva is belefér. Így lesz 25 g szénhidrát.
Diabétesz diétába illeszthető cukormentes uzsonna ötletek
Zabpelyhes sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 80 g zabpehely
- 80 g zabpehelyliszt
- 80 g búza finomliszt
- 40 g durvára tört mandula
- 300 g előre megsütött sütőtök
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 1 csomag zéró vaníliás cukor
- 80 g eritrit, vagy egyéb édesítő
Elkészítés: a száraz és nedves hozzávalókat elkeverjük csomómentesen. Muffin formába töltjük és 180 fokon 25 percig sütjük.
CH-tartalom: 1 adag 1 db muffin, ami 22 g szénhidrátot tartalmaz.
Tönkölylisztes sajtos rúd
Hozzávalók:
- 300 g tönkölyliszt
- 50 g reszelt trappista sajt
- 100 g vaj
- 150 g tejföl
- 1 tojássárgája
- só
- Tetejére: 1 db tojás + 50 g reszelt trappista sajt
Elkészítése: A lisztbe elmorzsoljuk a vajat, majd a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, reszelt sajt felét belegyúrjuk a tésztába. Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük tojással, és meghintjük reszelt sajttal. Hullámos vágóval rudakra osztjuk a tésztát. 180 fokon addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
CH-tartalom: 1 db sajtos rúd tömege 13 g, ami 4 g szénhidrátot tartalmaz. Ezért egy adagba 6 rúd illeszthető. Amennyiben több szénhidrát is fogyasztható uzsonnára 1 szép almát (10 g CH) fogyaszthatunk mellé.
Sokmagvas tönkölylisztes tekercs
Hozzávalók:
- 250 g tönkölyliszt
- 250 g búza finomliszt
- 20 g friss élesztő
- 300 ml tej
- só
- 3 g cukor
- 20 g olaj
Töltelék:
- olívaolaj
- bazsalikom
- 20 g lenmag
- 20 g napraforgómag
- 20 g szezámmag
- 20 g tökmag
Elkészítése:
A langyos cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet összekeverjük, beletesszük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, melybe beleöntjük a tejet. Kidagasztjuk, közben apránként adagoljuk hozzá az olajat. Letakarva pihentetjük és duplájára kelesztjük. Kelesztés után átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk vékonyra. Megkenjük olívaolajjal, bazsalikommal fűszerezzük, majd meghintjük az előre összekevert magkeverékkel. Feltekerjük és egyforma nagyságúra vágjuk. Kb. 20 db lesz belőle. Tepsibe helyezzük a csigákat, megszórjuk a maradék magkeverékkel, és 180 fokon aranybarnára sütjük.
CH-tartalom: 1 db csiga 40 g tömegű, ami 17 g szénhidrátot tartalmaz. Mellé ez darab japán szilva elfogyasztható. Így lesz összesen 24 g szénhidrát.
Jó étvágyat és az elkészítéséhez kellemes időtöltést kívánok!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!