„Itt van az Ősz, itt van újra…” Petőfi Sándor verse hallatán mindig az ismétlődés jut eszembe és ezzel együtt az, hogy iskolaidőszakban a mindennapos délutáni iskolai elfoglaltság (szakkör, edzés) révén mindig ott lapuljon a táskában valami finomság. Egészséges étkezés során fontos a változatosság és az idényszerűség. Őszi időszakban több hasznos tápanyagot tartalmazó élelmiszer közül válogathatunk, és készíthetünk belőlük igazán finom ételeket gyermekünk és a családunk számára. Ilyen például a sütőtök, alma, szilva, olajos magvak. Ezek az alapanyagok a diabétesz diétában és a gluténmentes cukormentes diétákban egyaránt beilleszthetők és könnyen felhasználhatók.

Ebben a cikkben 3-3 különböző receptet mutatok be, először a gluténmentes és cukormentes diétához, majd utána a diabétesz diétához. Adagonként 25 g szénhidrátot tartalmaznak, viszont a receptekben feltüntettem a darabszámra vonatkozó szénhidrátmennyiséget, hogy könnyebb lehessen az otthoni számolás. Emellett ismét több különböző liszt felhasználásával készülnek a finomságok, hogy bemutassam az alternatívákat és változatos felhasználásukat.

Ezek az ételek amellett, hogy egészséges összetevőkből készülnek, kiemelhetők olyan tekintetben is, hogy hűtést nem igényelnek, vagyis egy reggeli órákban összecsomagolva a délutáni uzsonnás dobozban megfelelően tárolhatóak, és jó ízzel elfogyaszthatóak.

Gluténmentes és cukormentes uzsonna ötletek (adagonként 25 g szénhidrátot tartalmaznak)

Gluténmentes sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 250 g előre megsütött sütőtök
  • 150 g barna rizsliszt
  • 2 db tojás
  • 90 g eritrit vagy egyéb édesítő
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor
  • 70 ml olaj
  • 1 csipet só

Elkészítése: Száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük. Majd muffin formákba kiadagoljuk, és 180 fokon 20 percig sütjük.

CH-tartalom: 2 db muffin szénhidrát tartalma 25 g szénhidrát.

Gluténmentes szezámmagos sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 400 g Mester Kenyérmix lisztkeverék
  • 150 g natúr joghurt
  • 150 g margarin
  • 45 g reszelt trappista sajt
  • 40 g szezámmag
  • 2 tojás (egyik tojás a tésztába, a másik a tetejére)
  • 4 g só
  • 5 g útifű maghéj

Elkészítése:

A lisztet, a sót és az útifűmaghéjat elkeverjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd az egész tojással, joghurttal és a reszelt sajttal rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen kigyújtjuk vékonyra, majd tojással megkenjük és megszórjuk a tetejét szezámmaggal. Hullámos vágóval rudakra osztjuk a tésztát. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

CH-tartalom: 1 rúdban (11 g tömegű) 6 g CH van, ezért egy 25 CH-s étkezésbe 4 db rúd illeszthető. Amennyiben több szénhidrát is fogyasztható uzsonnára 1 szép almát (10 g CH) fogyaszthatunk mellé.


Gluténmentes pizzás fonat

A tészta készítéséhez egy meglévő receptet használtam, melyet kis átgondolással módosítottam. A tészta eredeti alapreceptje ezen a linken található >>

Hozzávalók:

  • 300 g It’s us miklós’ universal plusz mix lisztkeverék
  • 20 g friss élesztő + 3 g cukor (eredeti receptben 3-4 g szárított élesztő szerepel cukor nélkül)
  • 1 tk oregánó
  • 5 g só
  • 2 ek olívaolaj
  • 300 g langyos víz
  • 140 g sűrített paradicsom
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 40 g szezámmag
  • 20 g barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítése:

A friss élesztőt a cukros langyos vízben felfuttattjuk. A liszthez hozzákeverjük az oregánót és a sót, majd hozzáöntjük a vizet és lassan az olajat. Kidagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Rizslisztes felületen a tésztát 35 cm x 40 cm nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a sűrített paradicsommal, az oregánóval és bazsalikommal megfűszerezzük. Ráhintjük a szezámmagot, majd sodrófával enyhén belenyomjuk a tésztába, hogy ne essen le róla később. 2 cm-es csíkokat vágunk belőle hullámos vágóval, majd a tészta felénél elkezdjük egymásra hajtani a két oldalt. 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.

CH-tartalom: egy adagba 1 fonat illeszthető, mellé pedig még egy darab japán szilva is belefér. Így lesz 25 g szénhidrát.

Diabétesz diétába illeszthető cukormentes uzsonna ötletek

Zabpelyhes sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 80 g zabpehely
  • 80 g zabpehelyliszt
  • 80 g búza finomliszt
  • 40 g durvára tört mandula
  • 300 g előre megsütött sütőtök
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csomag zéró vaníliás cukor
  • 80 g eritrit, vagy egyéb édesítő

Elkészítés: a száraz és nedves hozzávalókat elkeverjük csomómentesen. Muffin formába töltjük és 180 fokon 25 percig sütjük.

CH-tartalom: 1 adag 1 db muffin, ami 22 g szénhidrátot tartalmaz.


Tönkölylisztes sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 300 g tönkölyliszt
  • 50 g reszelt trappista sajt
  • 100 g vaj
  • 150 g tejföl
  • 1 tojássárgája
  • Tetejére: 1 db tojás + 50 g reszelt trappista sajt

Elkészítése: A lisztbe elmorzsoljuk a vajat, majd a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, reszelt sajt felét belegyúrjuk a tésztába. Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük tojással, és meghintjük reszelt sajttal. Hullámos vágóval rudakra osztjuk a tésztát. 180 fokon addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

CH-tartalom: 1 db sajtos rúd tömege 13 g, ami 4 g szénhidrátot tartalmaz. Ezért egy adagba 6 rúd illeszthető. Amennyiben több szénhidrát is fogyasztható uzsonnára 1 szép almát (10 g CH) fogyaszthatunk mellé.


Sokmagvas tönkölylisztes tekercs

Hozzávalók:

  • 250 g tönkölyliszt
  • 250 g búza finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 300 ml tej
  • 3 g cukor
  • 20 g olaj

Töltelék:

  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • 20 g lenmag
  • 20 g napraforgómag
  • 20 g szezámmag
  • 20 g tökmag

Elkészítése:

A langyos cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet összekeverjük, beletesszük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, melybe beleöntjük a tejet. Kidagasztjuk, közben apránként adagoljuk hozzá az olajat. Letakarva pihentetjük és duplájára kelesztjük. Kelesztés után átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk vékonyra. Megkenjük olívaolajjal, bazsalikommal fűszerezzük, majd meghintjük az előre összekevert magkeverékkel. Feltekerjük és egyforma nagyságúra vágjuk. Kb. 20 db lesz belőle. Tepsibe helyezzük a csigákat, megszórjuk a maradék magkeverékkel, és 180 fokon aranybarnára sütjük.

CH-tartalom: 1 db csiga 40 g tömegű, ami 17 g szénhidrátot tartalmaz. Mellé ez darab japán szilva elfogyasztható. Így lesz összesen 24 g szénhidrát.

Jó étvágyat és az elkészítéséhez kellemes időtöltést kívánok!

Ácsné Bittner Márta

Dietetikus. Lánya 2016 óta diabéteszes és lisztérzékeny. Ennek kapcsán végezte el a dietetikus szakot. Emellett több éve önkéntes az Szurikáta Alapítványnál. Célja segíteni a hasonló helyzetben élő családokat.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!