Augusztus közepétől a családok figyelme egyre jobban az iskolakezdésre irányul, a tanszer és ruházat vásárlása mellett többen azon is gondolkodnak, hogy mi kerüljön majd a gyermek tízórais dobozába. Nincs könnyű helyzetben az a szülő, aki magára vállalja a feladatot, hogy mindennap saját maga biztosítsa gyermekének az étkezést az óvodába, iskolába, főleg, ha a gyermekénél diabétesz és cöliákia diétát együtt kell követni.
A kettő étrend együttes megvalósítása nagy erőfeszítés, ugyanis a gluténmentes termékek nagy része gyors felszívódású lisztekből (kukoricaliszt, rizsliszt) készülnek, amelyek a vércukorszintnek nem igazán kedveznek. Emellett az ízük és textúrájuk sem hasonlít igazán a hagyományos glutént tartalmazó liszttel készült finomságokhoz.
Sokféle gluténmentes liszt kapható. A különböző lisztek kombinálásából és a megfelelő recept segítségével igazán finom ételeket lehet készíteni. Ebben a cikkben 5 tízórai ötletet mutatok be. A tízórai ötletek egyesével 20 gramm szénhidrátot tartalmaznak.
- nap: zöldfűszeres–sajtos palacsinta krémsajttal megkenve
- nap: gluténmentes granola sárgabarackkal és joghurttal
- nap: almás muffin
- nap: áfonyás zabkeksz
- nap: kapros túrókrémes–sonkás abonett
Zöldfűszeres–sajtos palacsinta krémsajttal megkenve
Hozzávalók:
- 120 g Miklós universal mix liszt. Az alap palacsinta recept a csomagoláson szerepel.
- 450 ml tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 50 g trappista sajt
- petrezselyem
- sütéshez kevés olaj
- 5 g krémsajt
- 30 g kápia paprika
Ebből a mennyiségből 6 db palacsinta lesz.
1 db palacsinta szénhidráttartalma: 20 g
Gluténmentes granola sárgabarackkal és joghurttal
Hozzávalók:
- 100 g natúr joghurt
- 100 g sárgabarack
- 16 g gluténmentes granola
Almás muffin
Hozzávalók:
- 340 g reszelt alma
- 280 g barna rizsliszt
- 100 g eritrit
- 2 tojás
- 50 ml olaj
- 1 sütőpor
- 100 ml 1,5 % zsírtartalmú tej
- őrölt fahéj
- por eritrit tálaláskor a tetejére
Elkészítése: Száraz és nedves hozzávalók csomómentes elkeverése. 180 fokon 20 perc sütés.
12 db lesz belőle. 1 db muffin 20 g CH.
Áfonyás zabkeksz
Hozzávalók:
- 110 g gluténmentes zabpehely
- 110 g vaj
- 60 g eritrit
- 20 g kölesliszt
- 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 80 g áfonya
Elkészítése:
Hozzávalók összekeverése. 12 db egyforma méretű gombócot formálunk, majd villával óvatosan lelapítjuk. 180 fokon 20 percig sütjük.
2 db zabpelyhes keksz szénhidráttartalma: 20 g.
Kapros túrókrémes-sonkás abonett
Hozzávalók:
- 2 db gluténmentes quinoás abonett
- 65 g tehéntúró
- 30 g natúr joghurt
- kapor
- pritamin paprikás csirkemell sonka
- zellerszár
- 30 g kígyóuborka
- 100 ml gyümölcsös ivójoghurt
A tízórai variációk hozzávalóitól természetesen el lehet térni. Különböző liszt felhasználásával készült ételek kerülnek itt bemutatásra, amiket később más hozzávalók kombinálásával többféle variációk születhetnek, segítve a változatosság fenntartását. A lisztkeverékek csomagolásán lévő receptek nagyon jó alapot adnak. Innentől kezdve a kreativitás segítségével határ a csillagos ég!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!