Augusztus közepétől a családok figyelme egyre jobban az iskolakezdésre irányul, a tanszer és ruházat vásárlása mellett többen azon is gondolkodnak, hogy mi kerüljön majd a gyermek tízórais dobozába. Nincs könnyű helyzetben az a szülő, aki magára vállalja a feladatot, hogy mindennap saját maga biztosítsa gyermekének az étkezést az óvodába, iskolába, főleg, ha a gyermekénél diabétesz és cöliákia diétát együtt kell követni.

A kettő étrend együttes megvalósítása nagy erőfeszítés, ugyanis a gluténmentes termékek nagy része gyors felszívódású lisztekből (kukoricaliszt, rizsliszt) készülnek, amelyek a vércukorszintnek nem igazán kedveznek. Emellett az ízük és textúrájuk sem hasonlít igazán a hagyományos glutént tartalmazó liszttel készült finomságokhoz.

Sokféle gluténmentes liszt kapható. A különböző lisztek kombinálásából és a megfelelő recept segítségével igazán finom ételeket lehet készíteni. Ebben a cikkben 5 tízórai ötletet mutatok be. A tízórai ötletek egyesével 20 gramm szénhidrátot tartalmaznak.

  1. nap: zöldfűszeres–sajtos palacsinta krémsajttal megkenve
  2. nap: gluténmentes granola sárgabarackkal és joghurttal
  3. nap: almás muffin
  4. nap: áfonyás zabkeksz
  5. nap: kapros túrókrémes–sonkás abonett

Zöldfűszeres–sajtos palacsinta krémsajttal megkenve

Hozzávalók:

  • 120 g Miklós universal mix liszt. Az alap palacsinta recept a csomagoláson szerepel.
  • 450 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 50 g trappista sajt
  • petrezselyem
  • sütéshez kevés olaj
  • 5 g krémsajt
  • 30 g kápia paprika

Ebből a mennyiségből 6 db palacsinta lesz.
1 db palacsinta szénhidráttartalma: 20 g

Gluténmentes granola sárgabarackkal és joghurttal

Hozzávalók:

  • 100 g natúr joghurt
  • 100 g sárgabarack
  • 16 g gluténmentes granola

Almás muffin

Hozzávalók:

  • 340 g reszelt alma
  • 280 g barna rizsliszt
  • 100 g eritrit
  • 2 tojás
  • 50 ml olaj
  • 1 sütőpor
  • 100 ml 1,5 % zsírtartalmú tej
  • őrölt fahéj
  • por eritrit tálaláskor a tetejére

Elkészítése: Száraz és nedves hozzávalók csomómentes elkeverése. 180 fokon 20 perc sütés.

12 db lesz belőle. 1 db muffin 20 g CH.

Áfonyás zabkeksz

Hozzávalók:

  • 110 g gluténmentes zabpehely
  • 110 g vaj
  • 60 g eritrit
  • 20 g kölesliszt
  • 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 80 g áfonya

Elkészítése:
Hozzávalók összekeverése. 12 db egyforma méretű gombócot formálunk, majd villával óvatosan lelapítjuk. 180 fokon 20 percig sütjük.

2 db zabpelyhes keksz szénhidráttartalma: 20 g.

Kapros túrókrémes-sonkás abonett

Hozzávalók:

  • 2 db gluténmentes quinoás abonett
  • 65 g tehéntúró
  • 30 g natúr joghurt
  • kapor
  • pritamin paprikás csirkemell sonka
  • zellerszár
  • 30 g kígyóuborka
  • 100 ml gyümölcsös ivójoghurt

A tízórai variációk hozzávalóitól természetesen el lehet térni. Különböző liszt felhasználásával készült ételek kerülnek itt bemutatásra, amiket később más hozzávalók kombinálásával többféle variációk születhetnek, segítve a változatosság fenntartását. A lisztkeverékek csomagolásán lévő receptek nagyon jó alapot adnak. Innentől kezdve a kreativitás segítségével határ a csillagos ég!

Ácsné Bittner Márta

Dietetikus. 2016 óta diabéteszes és lisztérzékeny a lánya. Ennek kapcsán végezte el a dietetikus szakot. Emellett több éve önkéntes az Szurikáta Alapítványnál. Célja segíteni a hasonló helyzetben élő családokat.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!