Az 1-es típusú cukorbetegség gyakori társbetegsége a gluténérzékenység, más néven cöliákia. Előfordulása tízszer gyakoribb diabéteszeseknél, mint az átlagnépességben. Multifaktoriális betegségek, az öröklött hajlam és a környezeti faktorok együttes eredményeként alakulhatnak ki az arra genetikailag fogékony egyénekben.

Legtöbbször a cukorbetegség diagnózisa után derül ki a gluténérzékenység, gyakran csak mérsékelt tünetekkel vagy tünetmentesen. Ezért ajánlott a célzott szűrővizsgálat elvégzése cukorbeteg gyerekeknél évente, amelyben a specifikus antitesteket nézik meg vérvételből. Ezek jelenléte már elegendő a diagnózis felállításához. Azonban bizonyos esetekben indokolt a megerősítő biopszia elvégzése, amivel a bélbolyhok állapotát felmérik, ezt a gasztroenterológus mérlegeli.

Autoimmun betegségek

Mindkét betegség autoimmun eredetű: a szervezet 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő szigetsejteit támadja meg. Gluténérzékenység esetén a liszt glutén nevű fehérjéjének összetevője, a gliadin felelős a bélhámsejtek károsításáért, a szervezet nem tudja feldolgozni azt. A vékonybél bélbolyhain keresztül nem tudnak felszívódni a tápanyagok, az elfogyasztott táplálék nem tud hasznosulni, ami a szénhidrát felszívódásban is gondot okoz, ezért is fontos a cukorbetegek szűrése.

Tünetek

Jellemző tünetei a puffadás, hasfájás, hasmenés, ekcémás bőr, fogromlás, fogyás, zsírfényű széklet, vérszegénység, vashiány. Nem diagnosztizált cöliákiás gyereknél jellemző a kórosan sovány testalkat, hiszen a szervezetük bőséges táplálékbevitel mellett sem képes feldolgozni azt, így éhezik.

Búza-, árpa- és rozsmentes diéta

A cukorbetegség és a cöliákia is egy életen át tartó odafigyelést igényel. A gluténérzékenység kezelése szigorú diétával történik. Az alapvető szabály a glutént tartalmazó gabonafélék és azok származékainak teljes kizárása az étrendből. A glutén szerepel a 14 jelölésköteles allergén között, így az előre csomagolt élelmiszereken, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken, valamint a közétkeztetésben és vendéglátóhelyeken az étlapon kötelező feltüntetni.

Gluténtartalmú gabonafélék, amelyek nem fogyaszthatók (a BÁR mozaikszóval könnyen megjegyezhető):

  • búza
  • árpa
  • rozs

Tiltólistásak az ezekből készült ételek és az ezeket nyomokban tartalmazó élelmiszerek, melyek a gyártás során szennyeződhetnek gluténnal.

Gluténmentes konyha és élelmiszer

Kiemelt figyelmet kell fordítani a gluténnal való szennyeződés elkerülésére is. Ételkészítés során nem lehet egy helyen tárolni és használni a gluténmentes ételek elkészítéséhez használt konyhai edényeket, eszközöket és háztartási eszközöket, mint például a vágódeszka, tepsi, kenyérsütő- és pirító a hagyomás ételkészítéshez használt eszközökkel.

Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy búzát, árpát, rozst vagy ezekből származó bármely élelmiszer-alapanyagot nyomokban sem tartalmaz. A gluténmentes élelmiszereket speciális jelöléssel látják el:

  • gluténmentes
  • gliadinmentes
  • lisztérzékenyek/cöliákiások is fogyaszthatják
  • áthúzott búzakalász

Az étrend alapját a gluténmentes gabonafélék, abból készült ételek és a rostdús zöldségfélék alkotják. A gluténmentes élelmiszerek glikémiás indexe (azt fejezi százalékosan, hogy az adott szénhidrát milyen mértékben emeli meg a vércukrot azonos mennyiségű szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest) kedvezőtlenebb, rosttartalma alacsonyabb, viszont zsírtartalma magasabb a normál élelmiszerekhez képest, ezért az étrend összeállítása különös figyelmet igényel.

A gluténmentes étrend célja:

  • nyálkahártya bolyhok regenerációja,
  • rosszindulatú elváltozások kialakulásának megelőzése.

A tudomány jelenlegi állása szerint semmilyen tablettával vagy orvosi beavatkozással sem gyógyítható, a diéta az egyetlen megoldás. Azonban a gluténmentes termékek egyre nagyobb teret kapnak az élelmiszerboltok polcain és a társadalmi igényekhez alkalmazkodva a kínálat is bővül.

Az étrendi összeállításról a következő cikkben írok részletesen.

Fotók forrása: Pinterest

Gluténmentes recepteket a Szurikáta oldalán itt találsz >>

Tóth Annamária

12 évesen diagnosztizáltak nála 1-es típusú cukorbetegséget. 2015-ben szerezte meg dietetikusi diplomáját, közben edukátorképzésen vett részt, valamint gyógyszerkiadó szakasszisztensként végzett.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!