A diabéteszes betegekben és hozzátartozóikban újra és újra felmerül az igény az inzulinnak ún “non-invazív” módon, azaz tű nélkül történő bejuttatására a szervezetbe. A legegyszerűbb az lenne, ha az inzulint szájon át lehetne bevenni. Sajnos azonban ez nem működik. Az inzulin fehérje természetű anyag lévén, az erősen savas közegű gyomorban lebomlik.

2017. április

InhalableInsulin

Inhalációs inzulinadagolás

A kutatók próbálkoznak az inzulinnak egy védőburokban szájon át történő bejuttatásával, egyelőre nem sok sikerrel. Hasonlóan nem vált be az orrspray sem. A biológiai hasznosulás ezeknél a módszereknél nagyon rossz, az orrspray formájában történő bejuttatásnál például 20-szoros dózist kell alkalmazni. Mindemellett az adagolás is bizonytalan, pontatlan. Eddigiekben a legsikeresebb alternatív inzulin adagolási módszernek az  inhalációs inzulin bizonyult. Ebben az eljárásban az inzulint egy speciális eszköz porlasztja, amely így a tüdőbe kerül, és a tüdő-léghólyagocskák felszínéről szívódik fel. Ugyanakkor ezzel az adagolással is csak az inzulin 10 %-a szívódik fel, így használata  legfeljebb csak az étkezésekhez adott inzulint válthatja ki, a bázisinzulinnak hagyományos módon, a  bőr alá történő bejuttatására továbbra is szükség marad.

Az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyező hatósága (FDA, US Food and Drug Administration) 2014 júniusában jóváhagyta a legújabb porinhalációs inzulinkészítmény (Affreza) forgalomba hozatalát az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt(!) betegek kezelésére. Csak remélni tudjuk, hogy ez sikeresebb lesz, mint a meglehetősen nagyméretű és bonyolultan alkalmazható Exubera, amelyet a bevezetés után egy évvel már vissza is vontak a piacról.

Jet injektorok

Ugyan nem új keletű, de az utóbbi időben sokat finomodott az a berendezés, amely sűrített levegő segítségével nagy nyomással juttatja át az inzulint a bőrön. Szükségesnek tartom leszögezni, hogy a jelenleg használatos jet injektorokat (közülük is a Magyarországon is terjedőben levő Insujet készüléket) még nem volt módom személyesen kipróbálni, de elődjeit igen. Ugyanakkor törekedtem arra, hogy az elérhető információs források alapján minél alaposabban tájékozódjak az eszközről.

A legfontosabb előny a jet injektor alkalmazásakor, hogy nincsen szükség tűre az inzulinnak a bőr alá történő bejuttatásához. Ez a “tű-fóbiában” (a tűtől való leküzdhetetlen félelemben) szenvedők számára igazán jó hír!

Insujet_tijdlijn-1

Nem mindegyik jet injektor, de az Insujet (European Pharma Group) mindenfajta hazánkban alkalmazott inzulin patron csatlakoztatására  alkalmas, amelynek kiszerelése 3,0 ml, az inzulin koncentrációja 100 egység/ml. A nagy nyomással kilövellt inzulin a bőr alatti szövetben egy kúpszerű formációban oszlik el, növelve a keringésbe történő felszívódás sebességét. Ez eredményezi azt, hogy az Insujettel beadott inzulin hamarabb kezd el hatni, mint a bőr alatti szövetekbe tű segítségével beszúrt inzulin.

A jet injektorok rendszerint 3 részből állnak: (1) a tollformájú hordozó eszköz (2) eldobható  porlasztófej (3) eldobható inzulin ampulla adapter. A porlasztófej végén levő nyílás átmérője kisebb mint 0,02 mm, ami az injekciós tűvel összehasonlítva sokkal kisebb.

Használatkor a hordozó eszközt megtöltjük inzulinnal, és beállítjuk a kívánt dózist. Ezt követően a hordozó eszközt a bőrre helyezzük a szokásos inzulinbeadási régiók egyikében. A gomb benyomásakor a jet az inzulint a porlasztófej végén levő kicsiny lyukon keresztül magas nyomással préseli át. Az ilyen módon porlasztott  inzulin átjut a bőrön keresztül, és bekerül a véráramba. Az Insujet egy komprimált rugót, más jet injektorok komprimált gázt (nitrogént vagy széndioxidot)  használnak a megfelelő nyomás eléréséhez.

Kockázatok és mellékhatások

• A jet injektor használatának legnagyobb veszélye az inzulin nem megfelelő adagolása. Ez akkor következik be, ha az eszközt nem előírásszerűen alkalmazzuk, és az inzulin egy része a bőr felületén marad.
  • Kisgyermekekben történő alkalmazását korlátozza az a tény, hogy 4 egységnél kisebb mennyiség nem adható be az eszközzel.
  • A jet injektor használata a bőrt károsíthatja; enyhe vérzést és a belövési hely zúzódását eredményezheti.
  • Nagyon fontos, hogy az injektort megfelelően karban tartsuk, tisztán és szárazon, naptól védve tároljuk. Nem megfelelő tárolásesetén elszaporodhatnak a kórokozók, amelyek az inzulinnal együtt bejuthatnak a bőr alá, és súlyos fertőzéseket idézhetnek elő.
  • A jet injektorokat a társadalombiztosítás egyelőre(?) még nem támogatja, így alkalmazásuk meglehetősen költséges.
  • Végül, de nem utolsósorban sokan úgy vélik, hogy az eszköz – bár szúrásra nincsen szükség – mégis nagyobb fájdalmat okoz, mint a tű. Úgy tűnik, legfőképpen ez magyarázza, hogy – bár a jet injektorok több évtizede jelen vannak a piacon – mindeddig nem váltak igazán népszerűvé a diabétesszel élő emberek körében.

Fontos! Mielőtt bármilyen, az Ön vagy gyermeke diabéteszének kezeléséhez használni kívánt eszköz beszerez konzultáljon kezelőorvosával, kezelőorvosa tudta és javaslata nélkül  ne használjon a kezelésben meghatározottaktól eltérő eszközt. A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön vagy gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

A cikkben felsorolt termékek Magyarországon nem kerültek kereskedelmi forgalomba, csak külföldön kaphatóak.

Dr. Körner Anna

Az MTA Doktora, egyetemi docens. Csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekdiabetológus orvos. A Szurikáta Alapítvány szakmai cikkeinek szerzője, könyveink lektora, rendezvényeink visszatérő előadója, a 100 éves az inzulin könyv szerzője.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!