Jogszabály rögzíti, hogy az intézmény fenntartója (önkormányzat, egyház, alapítvány) köteles a diabéteszes gyermekeknek megfelelő napi háromszori étkezést biztosítani az óvodákban, iskolákban. Ugyanakkor a szülő nem köteles igénybe venni az intézményi étkezést gyermeke számára, biztosíthatja ő maga is, amihez a hűtve tárolásról, melegítésről az intézményeknek kell gondoskodnia és a házirendjében meghatározni a szülő által biztosított ételekkel kapcsolatos helyi szabályokat. Az alábbi összefoglaló a Szurikáta Alapítvány Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. kötetében olvasható, kiegészítve a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet 2021. évi módosításaival.
Közétkeztetésre vonatkozó jogszabályok
A közétkeztetésre vonatkozó alapvető rendelkezéseket a gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 21/A. §-a részletezi. A Gyvt. 21/A. § (1) bekezdés b) pontja alapján a szülő, törvényes képviselő eltérő rendelkezésének hiányában az intézményi gyermekétkeztetés keretében a gyermekek és tanulók számára az óvodai nevelési napokon, valamint az iskolai tanítási napokon az óvodában és a nem bentlakásos nevelési-oktatási intézményben a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet 15. § (1) bekezdése szerint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet, valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § (3) bekezdése alapján az élettani szükségletének megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani, „figyelemmel az étkezések szakorvos által meghatározottak szerinti időzítésére és az étel dietetikus által meghatározott megfelelő adagolására, különös tekintettel a szénhidrátanyagcsere-rendellenességgel élő személyekre” – írja az új, 38/2021. (IX. 1.) EMMI rendelet. Tehát a diabéteszes gyermekeknek megengedett, hogy a szakorvos által előírt időben egyenek: ehetnek az órán vagy a tanítási óra közben is kimehetnek ebédelni, illetve a közétkeztetésben a diétának megfelelő, személyre szabott szénhidrátmennyiséget kell adni.
Az intézményi diabéteszes vagy diabéteszes-cöliákiás étkezés biztosításához szakorvosi igazolást kell benyújtania a szülőnek, melynek tartalmaznia kell az igénybe venni kívánt étkezéseknek a szakorvos által meghatározott szénhidráttartalmát.
Speciális diétájú gyermekek étkeztetése
Az EMMI rendelet értelmében a diétás étrendet az intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az intézmény főzőkonyháján vagy az intézményt ellátó közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – közétkeztetőtől rendeli meg.
Számos ombudsmani jelentés kitért a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetési ellátásának kötelezettségére. A korábbi jelentések rögzítik, hogy a gyermek egészségügyi állapotának megfelelő étkezés megszervezése – amennyiben azt a szülő igényli – az óvoda, iskola feladata, a közétkeztetés biztosítására pedig a fenntartó (az érintett települési önkormányzat, egyház vagy alapítvány) kötelezett. A megfelelő megoldást tehát – az érintett gyermek számára a speciális étkezést nyújtó közétkeztetési cégtől a teljes körű (napi háromszori) étkezés megrendelésével – a köznevelési intézmény bevonásával a feladatellátására kötelezettnek kell megtalálnia. Mindez nem múlhat az intézmények helyzetén, belátásán, és nem hárítható át a feladat és az ezzel járó többletköltség a szülőkre.
Ha a szülő maga főzne…
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 46. § (3) bekezdés b) pontja alapján a szülő döntheti el, hogy igénybe veszi-e gyermeke számára az adott nevelési-oktatási intézményben nyújtott közétkeztetési szolgáltatást. Lehetőség van arra is, hogy a három, kötelezően biztosítandó étkezés közül pl. csak az ebédet kérje és a kisétkezéseket maga oldja meg vagy mindegyik étkezést magára vállalja. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2020.09.02-án kiadott tájékoztatója alapján „az otthonról bevitt étellel történő ellátást jelenleg jogszabály nem tiltja, a megvalósításhoz engedély nem szükséges”, mely szabályozás változatlanul a COVID-járvány során is életben maradt Dr. Kozma Ákos Alapvető Jogok Biztosa álláspontja (2021.02.11.) szerint.
Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy diabéteszes gyermeke étkezéséről ő gondoskodna, az óvodának, iskolának biztosítania kell a hűtve tárolás, melegítés, fogyasztás feltételeit. Az ételátadás, tárolás mikéntjét az intézmény határozza meg, a bevitt ételt a közétkeztetésben felszolgált ételtől elkülönítetten szükséges kezelni, hűtését, melegítését és a bevitelre szolgáló edény tisztítását, fertőtlenítését (mosogatás) is az élelmiszerbiztonsági előírások betartásával kell végezni. A fenti jogi szabályozásból következik, hogy az étel bevitelének tilalma egyedül a tálaló konyhára vonatkozik, és az otthonról vitt ételt szabadon elfogyaszthatja a gyermek a közös ebédlőben, ezt megtiltani szintúgy nem lehet. Amiről nem rendelkezik a jogszabály, arról dönteni az intézmények hatásköre.
Ajándék könyv a pedagógusoknak
A Szurikáta Diabétesz Tanoda pedagógusokat felkészítő képzés tankönyvéből, a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című kötetből minden diabéteszes gyerek egy példányt igényelhet a bölcsődéje, óvodája, általános vagy középiskolája számára. Bővebb információ a könyv oldalán:
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!