Jogszabály rögzíti, hogy a közétkeztető cégek kötelesek a diabéteszes gyermekeknek megfelelő napi háromszori étkezést biztosítani az óvodákban, iskolákban. Ugyanakkor a szülő kérésére maga is bevihet ételt gyermeke számára, amihez a hűtve tárolást, melegítést az intézményeknek kell biztosítani. Az alábbi összefoglaló a Szurikáta Alapítvány Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. kötetében olvasható, kiegészítve a Köznevelési Törvény módosításaival.

Baracsi Gabriella illusztrációja a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyvből

Közétkeztetésre vonatkozó törvények

A közétkeztetésre vonatkozó alapvető rendelkezéseket a gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 21/A. §-a részletezi. A Gyvt. 21/A. § (1) bekezdés b) pontja alapján a szülő, törvényes képviselő eltérő rendelkezésének hiányában az intézményi gyermekétkeztetés keretében a gyermekek és tanulók számára az óvodai nevelési napokon, valamint az iskolai tanítási napokon az óvodában és a nem bentlakásos nevelési-oktatási intézményben a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet 15. § (1) bekezdése szerint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet, valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § (3) bekezdése alapján az élettani szükségletének megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani, „figyelemmel az étkezések szakorvos által meghatározottak szerinti időzítésére és az étel dietetikus által meghatározott megfelelő adagolására, különös tekintettel a szénhidrátanyagcsere-rendellenességgel élő személyekre” – írja az új, 38/2021. (IX. 1.) EMMI rendelet. Tehát a diabéteszes gyermekeknek megengedett, hogy a szakorvos által előírt időben egyenek: ehetnek az órán vagy a tanítási óra közben is kimehetnek ebédelni, illetve a közétkeztetésben a diétának megfelelő, személyre szabott szénhidrátmennyiséget kell adni.

Speciális diétájú gyermekek étkeztetése

Az EMMI rendelet értelmében a diétás étrendet az intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az intézmény főzőkonyháján vagy az intézményt ellátó közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – közétkeztetőtől rendeli meg.

Számos ombudsmani jelentés kitért a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetési ellátásának kötelezettségére. A korábbi jelentések rögzítik, hogy a gyermek egészségügyi állapotának megfelelő étkezés megszervezése – amennyiben azt a szülő igényli – az óvoda, iskola feladata, a közétkeztetés biztosítására pedig az érintett települési önkormányzat kötelezett. A megfelelő megoldást tehát – az érintett gyermek számára a speciális étkezést nyújtó közétkeztetési cégtől a teljes körű (napi háromszori) étkezés megrendelésével – a köznevelési intézmény bevonásával a feladatellátására kötelezettnek kell megtalálnia. Mindez nem múlhat az intézmények helyzetén, belátásán, és nem hárítható át a feladat és az ezzel járó többletköltség a szülőkre.

Ha a szülő maga főzne…

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 46. § (3) bekezdés b) pontja alapján a szülő döntheti el, hogy igénybe veszi-e gyermeke számára az adott nevelési-oktatási intézményben nyújtott közétkeztetési szolgáltatást. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2020.09.02-án kiadott tájékoztatója alapján „az otthonról bevitt étellel történő ellátást jelenleg jogszabály nem tiltja, a megvalósításhoz engedély nem szükséges”, mely szabályozás változatlanul a COVID-járvány során is életben maradt Dr. Kozma Ákos Alapvető Jogok Biztosa álláspontja (2021.02.11.) szerint.

Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy diabéteszes gyermeke étkezéséről ő gondoskodna, az óvodának, iskolának biztosítania kell a hűtve tárolás, melegítés, fogyasztás feltételeit. Az ételátadás, tárolás mikéntjét az intézmény határozza meg, a bevitt ételt a közétkeztetésben felszolgált ételtől elkülönítetten szükséges kezelni, hűtését, melegítését és a bevitelre szolgáló edény tisztítását, fertőtlenítését (mosogatás) is az élelmiszerbiztonsági előírások betartásával kell végezni. A fenti jogi szabályozásból következik, hogy az étel bevitelének tilalma egyedül a tálaló konyhára vonatkozik, és az otthonról vitt ételt szabadon elfogyaszthatja a gyermek a közös ebédlőben, ezt megtiltani szintúgy nem lehet. Amiről nem rendelkezik a jogszabály, arról dönteni az intézmények hatásköre.

Ajándék könyv a pedagógusoknak

A Szurikáta Diabétesz Tanoda pedagógusokat felkészítő képzés tankönyvéből, a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című kötetből minden diabéteszes gyerek egy példányt igényelhet a bölcsődéje, óvodája, általános vagy középiskolája számára. Bővebb információ a könyv oldalán:

Kérem a könyvet

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!